Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Det här är skin prep – allt om den stora hudvårdstrenden

11 okt, 2023 
skin prep hudvård trend
Sunday Riley x Alberta Ferretti
Med makeup går det att trolla, men med hudvård går det att skapa magi! Det visar den senaste hudvårdssnackisen skin prep som nu blivit en självklar del av fashion week. Här är allt du behöver veta om trenden som snart kan komma att ersätta din makeup!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE unboxar: Lykos adventskalender 2023Brand logo
ELLE unboxar: Lykos adventskalender 2023

Skinimalism, #realskin, skinstreaming – och såklart skin prep. I dag pratar vi om huden på ett sätt vi aldrig tidigare gjort. Vi är på väg mot en ny era inom beauty där hudhälsa står i fokus och där hudbarriären spelar huvudrollen! Det är till exempel ingen slump att traditionella ingredienser inom ansiktsvården har blivit ett allt vanligare inslag inom kroppsvården eller att hybridprodukter där hudvård möter makeup fullkomligt exploderat.

Nu har hudvårdstrenden hittat backstage. För skin prep visar att det är minst lika viktigt att förbereda huden som det är att hitta den perfekta nyansen på din foundation!

Annons

Erica Monteiro är i grunden makeupartist, men jobbar även med hudvårdsmärket Sunday Riley, där hon under fashion week förbereder modellernas hud inför de stora visningarna. Hon menar bland annat att den rätta ansiktskrämen också är den ultimata primern!

skin prep hudvård expert tips bästa hudvård
Erica Monteiro backstage på Alberta Ferretti.Sunday Riley x Alberta Ferretti

Vad är skin prep?

– En bra skin prep är en game changer! Vi har precis gjort vår femte säsong av skin prep under fashion week, men jag minns när vi började med våra hudvårdsstationer. Både modellerna och makeupartisterna undrade vad det var och ville knappt sätta sig i stolen, för alla hade sina egna rutiner. Men nu har skin prep blivit en självklar del av alla förberedelser och vi har gjort visningar som Roberto Cavalli, Max Mara och Alberta Ferretti, säger hon.

Annons

Ögonkräm istället för concealer

En concealer kan snabbt och effektivt täcka mörka ringar under ögonen och en foundation gör huden till en slät kanvas. Men med rätt hudvårdsprodukter kan du både ersätta makeup-produkter och samtidigt skapa en perfekt bas.

– Om du gör en ordentlig skin prep behöver du definitivt mindre makeup. Allt handlar om att hitta de rätta produkterna! Vill du ha en hud som känns och ser mer levande ut kan en bra återfuktande kräm, en lystergivande ögonkräm eller en olja skapa just det.

så gör du skin prep hudvård
Alessandro Zeno/launchmetrics.com/spotlight

Hur gör man en bra skin prep?

– Det är viktigt att tänka på att din kräm, oavsett om det är en ögonkräm eller ansiktskräm, inte får vara en gelbaserad. Då kommer din makeup att rulla. En del vill ha mer lyster i ansiktet, då är en ansiktsolja bra. Men andra föredrar en mer slät och täckande bas, då är serum bättre för det gör att din foundation sätter sig fint. Speciellt om du applicerar foundationen direkt efter serumet.

Annons

Erica är också en stor förespråkare av ögonkrämer.

– Det är viktigt att inte missa ögonkrämen! Folk kan använda en fantastisk concealer från fina och dyra märken, men resultatet blir inte bra om du är torr under ögonen. En bra ögonkräm ger verkligen en wow-effekt! Sunday Rileys Auto correct var en riktig ögonöppnare för mig och är anledningen till att jag i dag jobbar med märket. Den ger fukt, ljusar upp och dämpar svullnad. Det är de tre sakerna som många har problem med!

ansiktsmassage ögonkräm hudvård
Sunday Riley x Alberta Ferretti

Man ska heller inte underskatta en bra ansiktsmassage menar Erica:

Annons

– Backstage jobbar vi jättemycket med ansiktsmassage och det är en del av skin prep! Bara tre minuter gör en stor skillnad. Huden känns fastare, ögonen känns piggare och huden blir slätare.

Ansiktsmassage i hudvårdsrutinen

Ansiktsmassage med eller utan gua sha, face yoga och ansiktskoppning för hemmabruk har fullkomligt exploderat! På Tiktok har till exempel hashtagen #faceyoga närmare 2,5 miljarder visningar. Det visar bland annat på att vi i dag tänker mer långsiktigt när det gäller vår hudvård. Men vad är det då som gjort hudvården så stor? Erica tror att vi bland annat har pandemin att tacka.

– Under och efter pandemin har vi sett en stor boom när det kommer till hudvård. Pandemin gjorde bland annat att många hade mer tid att ta hand om sig själva och sin hud och i stället för att använda makeup varje dag använde sig många av en mer ordentlig hudvårdsrutin. Jag brukar säga att det här bara är början!

Annons

Fem tips för perfekt skin prep:

  • Undvik gelbaserade krämer om du ska applicera makeup efter din hudvård. Gelbaserade krämer kan få din makeup att rulla.
  • Använd ögonkrämer med ljusreflekterande partiklar. Det kan ersätta din concealer!
  • Om du föredrar en hud med glow är en ansiktsolja perfekt! Du kan också addera en droppe ansiktsolja i din foundation eller skin tint för att maxa lystern.
  • Tänk på antalet produkter och mängden produkt du applicerar. Oftast behövs mindre produkt och färre produkter än du tror.
  • Gör ansiktsmassage! Några minuter varje dag gör en stor skillnad och ger en långsiktig effekt.
skin prep hudvård trend makep
Alessandro Zeno/launchmetrics.com/spotlight

Bästa hudvårdsprodukterna för skin prep

ELLEs beautyredaktör har samlat bästa hudvårdsprodukterna för en perfekt skin prep!

Återfktande ansiktskräm, Magic water cream – Charlotte Tilbury

Återfuktande dagkräm som fungerar likt en primer. Huden blir mjuk, återfuktad och fullkomligt strålar!

Här kan du köpa favoriten från Charlotte Tilbury (reklamlänk).

charlotte tilbury hudkräm tips hudvård

Korrigerande ögonkräm för mörka ringar, Auto correct depuffing eye cream –Sunday Riley

En ikonisk ögonkräm som trollar med mörka ringar och svullnad under ögonen.

Annons

Här hittar du produkten (reklamlänk).

ögonkräm skin prep hudvård tips sunday riley

Lystergivande fuktkräm med spf, kinlongevity phyto-vitamin c brightening moisturizer mineral spf 30 – Bareminerals

Fukt, lyster och spf – här är nyheten i badrumsskåpet som har allt.

Klicka här för att läsa mer om produkten (reklamlänk).

bareminerlas hudkräm spf hudvård tips

Lystergivande ögonkräm, Rescue c brightening vitamin c & peptide eye cream – Pür cosmetics

Multiverkande ögonkräm som verkar återfuktande, lystergivande och uppstramande! Perfekt om du upplever problem med mörka ringar.

Annons

Här hittar du produkten (reklamlänk).

ögonkräm concealer hudvård tips

Hjärtformat massageverktyg, Precious l'outil massage tool – Clarins

Massageverktyg för ansiktet som ökar blodcirkulationen, ger lyster, spänst och dämpar svullnad.

Här kommer du till nyheten (reklamlänk).

clarins massage hudvård

Foto: Sunday Riley, Launchmetrics

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons