Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Allt du vill veta för att lyckas med brun-utan-sol

Mousse eller gelé, mist eller crème. Brun utan sol-utbudet är numera allt annat än fejk och ger bättre fuskbränna än någonsin! ELLEs beautyredaktör Carin Hellman fick frågor från ELLEs läsare om allt de ville veta om BUS – här kommer svaren på några av de allra vanligaste frågorna och tipsen om hur du lyckas!
01 juli, 2020

Mousse, mist, wipes, crème, gelé och in-i-duschen-lotion. Det är helt fantastiskt hur långt dagens kemister kommit i teknologier för att skapa fuskbränna. Man kan tveklöst säga att mycket har hänt sedan brun utan sol-produkterna först lanserades på 60-talet.

Det är numera över  50 år sedan det kemiska ämnet DHA upptäcktes och började användas i brun utan sol-produkter (BUS) för att skapa känslan av att huden fått färg. Vid upptäckten och i de allra första brun utan sol-produkterna på marknaden var ämnet DHA inte av samma goda kvalitet som i dag och teknologin inte lika långt framskriden. (Morots)resultatet blev därefter och i decennier drogs BUS med ett ganska välförtjänt dåligt rykte.

I dag är läget, tack och lov, helt förändrat, skräddarsydda fuskbrännor och urvalet av olika typer av produkter är nästintill oändligt

DHA fungerar som så att det reagerar med det naturliga protein som finns i översta hudlagret – efter några timmar utvecklas en mer eller mindre intensiv ton beroende på vilken typ av produkt du väljer.

Men hur lyckas man bäst med BUS och får den att bli jämn kan också vara en utmaning idag – ELLE lät sina följare på Instagram ställa sina frågor om BUS till beautyredaktör Carin Hellman. Och här kommer så svar och frågor om fuskbränna från den frågestunden. Säkert är det även sådant du undrat över!

1. Kan man ha vilka syror som helst under BUS?

– Syra exfolierar och påskyndar cellfönyelsen och det har en viss påverkan på BUS:et, alltså att det snabbare ”försvinner”. Men det gör ju också att ”brännan” blir jämnare när man städar bort döda hudceller och då framförallt glykolsyra.

2. När det börjar “flagna” vad är bästa tipset? Smörja nytt eller skrubba?

– Jag skulle säga både och! Börja med att skrubba, i alla fall varannan dag. Jag upplever också att om jag smörjer mig med en vanlig bodylotion innan jag applicerar BUS så blir resultatet jämnare.

Ett bra trick nu är att använda en lotion eller duschprodukt med syra mellan varven för att påskynda cellförnyelsen och på så sätt hindra flagnandet något.

Skin citys egna Shower power peel

Skin citys egna Shower power peel är en måste-ha-produkt i kombination med BUS.

Skin citys egna Shower power peel är den perfekta BUS-kompanjonen. Använd 1-2 ggr i veckan för att exfoliera

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

3. Hur ofta bör man smörja in? Vad gör man när det börjar se “smutsigt” ut?

– Jag skulle säga att det beror på vilken typ av brun-utan-sol-produkt du använder. Det finns många varianter av gradual tan-produkter som är så milda i tonen att du kan använda dem varje dag. Sedan finns det mousser och crèmer som snabbt ger en mörkare ton och dem kan man nästan låta det gå en vecka mellan du applicerar en ny omgång.

Men det beror ju också helt på hur mörk ton du vill ha. Och det är också helt beroende på vilken din naturliga hudton är.

En bra gradual tan, det vill säga kan användas varje dag:

Bondi Sands Everyday gradual tanning milk

Bondi Sands Everyday gradual tanning milk kan användas varje dag.

Bondi Sands Everyday gradual tanning milk är en superhärlig lotion som verkligen återfuktar och ger mjuk och naturlig ton. Mjuk kokosdoft, som kamouflerar den karaktäristiska DHA-doften väl.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

4. Hur får man BUS att sitta kvar? För mig håller det max 2 dagar trots press & flera lager.

– Grundarbete är A och O, men jag skulle också säga att en viss förlängande effekt får man om man också varvar med att smörja sig med en helt vanlig bodylotion. DHA, det aktiva ämnet som ger färgen i huden, har en lätt uttorkande effekt, och man behöver återfukta med lotions eller crème mellan varven.

5. Kan man använda brun utan sol när man är gravid?

– Mig veterligen finns inte någon fara med det  –  DHA (ingrediensen som ger den bruna tonen) fungerar som så att det reagerar med det naturliga protein som finns i översta hudlagret, med andra ord inget som påverkar fostret.

Jag använde BUS-produkter under båda mina graviditeter – det var en fantastisk pick-me-up när man kände sig trött och svullen.

6. Ska man undvika bus på händer och fötter?

– Nej, det behöver man absolut inte. Tvärtom har det blivit så mycket enklare sedan appliceringsvanten för brun-utan-sol gjorde entré. Vanten gör det bulletproof att få jämn färg även på händer och fötter – bara att byta hand när man ska applicera på höger/vänster fot eller hand.

Det finns en rad smidiga vantar som jag tycker är ett absolut måste för att få en jämn ton – inte bara på händer och fötter.

St Tropez Tan applicator mit

St Tropez Tan applicator mit är det perfekta BUS-verktyget.

En numera klassisk handsken och faktiskt bland de allra första ut med detta oumbärliga verktyg är St Tropez Tan applicator mit .Sammetselik ytstruktur som ger helt perfekt jämn applicering, oavsett om du använder mousse, Crème eller spray.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

Ida Warg har också en prisvärd appliceringshandske som får varje BUS-produkt att få fin finish.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

7. Hur får man den så jämn som möjligt utan linjer?

– Utgå från tre saker: peela, återfukta och smörj. Och fundera på vilken typ av BUS du använder. Jag upplever att mousse är bland de enklaste BUS-formerna att få jämn. Så kanske just prova en mildare mousse?

Garniers Natural bronzer self tan mousse

Garniers Natural bronzer self tan mousse är en mjuk och mild mousse.

Garniers Natural bronzer self tan mousse är en prisvärd mouss med kokosvatten (yum) – ger en mild och mjuk ton som är lätt att lyckas med.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

8. Hur kan man bäst busa ansiktet så det passar till kroppen?

– Jag skulle säga: välj två olika produkter, men från samma varumärke. Då brukar tonen gå hand i hand. Och använder du en mildare, så kallad  gradual tan i ansiktet – använd gradual tan även där, fast för kroppen.

9. Hur undviker man bäst ojämn/fläckig/blek färg på händerna?

– Samma som ovan gällande om man ska busa fötter och händer – använd en appliceringsvante.

10. Ska man skrubba av färgen efter ett tag och lägga ett nytt lager?

– Det är inte helt lätt att skrubba av färgen – men peeling med hjälp av korn eller syra påskyndar processen.

Så absolut är det att föredra att peela med jämna mellanrum, framförallt innan man ska göra en ny applicering.

Tan Luxe Glyco water

Tan Luxe Glyco water löser många BUS-problem.

Den perfekta produkten om man vill ”börja om” är Tan Luxe Glyco water self tan eraser som med hjälp av glykolsyra jämnar ut, lägger grund, men också ”suddar” ut om färgen blivit ojämn.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

LÄS MER:

Brun utan sol: Tipsen som ger en jämn fuskbränna

De bästa brun utan sol-produkterna 2020

Fläckig eller ojämn brun utan sol? 6 tips som räddar dig!

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: