Sex inspirerande sätt att inreda med platsbyggda möbler

Platsbyggd inredning compact living tips

Vi influeras av den ständigt aktuella compact living-tendensen och samlar effektiva sätt att inreda med platsbyggda lösningar.
08 mars, 2023
Kika in hemma hos Seinabo Sey
0:53

Efter reklamen: Kika in hemma hos Seinabo Sey

(0:53)

Slå på ljud

Oavsett hur ens boendesituation ser ut skadar det aldrig med extra yta. Compact living är ett väletablerat koncept som belyser effektiva lösningar för det mindre hemmet, ofta genom platsbyggd förvaring samt möbler.

Här tar vi avstamp i just compact living och listar sex smarta platsbyggda lösningar, alla hämtade från våra hemma hos-reportage, lämpliga för stora som små hemmiljöer.

1. Från dörr till förvaring

Hemma hos Evelina Kroon, inbyggd förvaring

Tips! Låt nyansen som förekommer i förvaringen även genomsyra andra detaljer i rummet. Foto: Fanny Rådvik Stylist: Dennis Valencia | Syns i: Ljusspel hemma hos konstnären Evelina Kroon.

Konstnären Evelina Kroons hem är en färgsprakande dröm full av kreativitet och innovativa lösningar. En som sticker ut lite extra hittar vi precis intill matplatsen, där en gammal dörr har förvandlats till rymlig hylla. Den röda kulören skapar livfull kontrast och uppmuntrar till att skapa sina egna, uppiggande arrangemang för att verkligen piffa upp rummet i fråga.

Ställ fram dina personliga godbitar, från egna verk till föremål du håller kärt, och räds inte att satsa på färg för tydlig kontrast. Effektfullt och funktionellt i ett!

11 snygga bokhyllor och hembibliotek att inspireras av

2. Stilfull detaljstudie

Platsbyggda möbler inredningstips

Tips! Marmor gör sig utmärkt i neutrala miljöer, gärna tillsammans med andra grå inslag. Foto: Idha Lindhag | Syns i: Rofyllt och harmoniskt hemma hos influencern.

Det sitter i detaljerna. Influencern Angelica Svanströms kök boostar lugnet, med platsbyggda inslag i funktionell och stilsäker anda. Notera hur småföremål, från kannor till skålar, tar plats längs med väggarna, utan att rubba den övergripande känslan. Här kan kökets mindre must-haves ta plats och vara precis inom räckhåll.

Inspireras av ett smart sätt att integrera rummets små nyckeldetaljer men samtidigt hålla fast vid miljöns övergripande estetik.

3. Varianter av förvaring

Platsbyggd inredning

Tips! Integrera olika naturnära materialval, som vi ser ovan, för en diskret men stilfull kontrast. Foto: Vincent Leroux | Syns i: Luftigt, minimalistiskt och naturnära hemma hos arkitekten i Paris.

Hemma hos inredaren och arkitekten Félix Millory i Paris är varken yta eller ljusinsläpp en bristvara. I vardagsrummet inspireras vi av flera funktionella lösningar, inte minst när det kommer till förvaringen. Här blandas öppna hyllor med stängda skåp, alla i liknande material, för att rymma alla tänkbara detaljer.

Ta ut svängarna med din förvaring och räds inte att investera i ett platsbyggt alternativ som uppfyller olika behov. Den öppna delen är perfekt för att visa upp hemmets favoriter.

4. Satsa lågt

Platsbyggd köksförvaring

Tips! För dig som är förtjust i kontrast, låt rummets platsbyggda komponent gå i kontrasterande ton. Foto: Mia Mortensen | Syns i: I villan i Odense möts starka färger och dova pasteller.

7 fina compact living-tips för hemmets alla rum

Sugen på att skapa mer rymd i köket? Kreatören Camilla Hansson har knäckt koden genom att låta förvaringen (allt som oftast boven i dramat) gå i en lägre variant. Trots att den är omfattande och går i en kontrasterande kulör upplevs rummet stort och luftigt genom att frigöra väggarna.

Se över hemmets väggbaserade lösningar. Genom att utgå från golvet, eller åtminstone tänka något lägre, kommer miljön i fråga genast kännas större.

5. Yteffektivt hemmakontor

Compact living hemmakontor

Tips! För att verkligen kunna stänga ner efter en dags hemmajobb, satsa på en smart skåpslösning. Foto: Johan Sellén Stylist: Gill Renlund | Syns i: Smart förvaring och sociala ytor i ombyggda sekelskifteslägenheten.

För hemmajobbaren är en effektiv och ergonomisk arbetsplats A och O. När entreprenören Tobias Ollén bjuder in oss till sitt hem är det svårt att inte falla för arbetsplatsen. Det är inte bara förvaring och skrivbordet som går i compact living-anda, utan hela lösningen då den döljer sig bakom ett skåp.

Ett dolt alternativ är extra smart för det mindre hemmet där det kan vara svårt att rymma skrivbord och stol utan att behöva kompromissa med yta. Här får du det bästa av båda.

6. Välkomna garderobsväggen

Garderobsvägg hemma hos Seinabo Sey

Tips! Är garderobsväggen inte tillräcklig? Utnyttja ytan ovanför för övrig småförvaring. Foto: Fanny Rådvik Stylist: Dennis Valencia | Syns i: Titta in i Seinabo Seys mysiga etta på Södermalm i Stockholm.

För dig som söker en ordentlig garderobslösning, se hit. Hemma hos artisten Seinabo Sey står klädförvaring i fokus genom en generös, välplanerad garderobsvägg. Utöver att agera renodlad kläd- och accessoarförvaring ryms även extra föremål ovanpå, från litteratur till piffiga vaser och växter.

Influeras av japandi och tänk att det är dina nödvändiga detaljer som står framme. Resten kan du dölja bakom dörrarna.

10 inspirerande budgetknep som förändrar inredningen