Luftigt, minimalistiskt och naturnära hemma hos arkitekten i Paris

Lyxig lägenhet i Paris på 300 kvadratmeter

Arkitekten och inredaren Félix Millory visar upp ett balanskonstnummer i denna högt belägna Parislägenhet där strikta linjer och mjuka materialval samsas i perfekt harmoni.
13 januari, 2023
Se 7 naturnära träkök att inspireras av
0:53

Efter reklamen: Se 7 naturnära träkök att inspireras av

(0:53)

Slå på ljud

Är beige det nya vita? Självklart, säger arkitekten och inredaren Félix Millory. Och lägenheten i tre plan på 300 kvadratmeter i hjärtat av Paris 17:e arrondissement ger verkligen tyngd åt hans ord.

Minimalistisk lägenhet i Paris, ljust vardagsrum
LEROUX VINCENT
Minimalistisk lägenhet Paris, vardagsrum
LEROUX VINCENT

– Ägaren önskade sig en lägenhet i japandi-stil, det vill säga en mix av japanskt och skandinaviskt uttryck – mycket minimalistiskt och inte alls min stil, säger Félix, känd som en kontrasternas mästare.

Men Félix Millory tog till sig idén om renhet och började leka med en diskret färgskala. Luft, rymd, en svängd trappa och en nästan labyrintisk layout blev de stora dragen i förvandlingen.

Minimalistisk lägenhet i Paris, platsbyggd förvaring
LEROUX VINCENT
Minimalistisk lägenhet i Paris trappa
LEROUX VINCENT

Materialvalen är uteslutande av hög kvalitet, det är lyxigt men också återhållsamt. Kalksten, ljus ek, japansk väv, ull och mattor i vegetabiliskt silke återkommer på alla våningsplan och samspelar så att intrycket blir renodlat men aldrig platt.

– Hemligheten är att blanda upp med rostfritt stål, det skapar en röd tråd av spänning och elektricitet, säger han.

8 stylingtrender som dominerar på Hemnet just nu
Lägenhet i Paris, träbord matplats
LEROUX VINCENT
Lägenhet i Paris, platsbyggt kök och förvaring
LEROUX VINCENT

I köket dominerar melerad sten för ett levande intryck, och över köksön hänger Félix Millorys egen pendellampa i förnicklad brons med dubbla fästen. I matsalen – kronan på verket som ser ut att trotsa all logik med sin svävande placering över vardagsrummet – är materialen till stor del rostfritt stål och glas.

Helheten blir magisk, precis som mötet mellan futuristisk design och keramik i antik stil.

– För mig måste inredning väcka känslor och upprymdhet, säger Félix, och sammanfattar sin stil och vision med orden: ”Mitt förhållningssätt är organiskt, jag designar möbler som är till för att röras vid, och rum där man ska gå barfota.”

Fotograf: Vincent Leroux

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Strikta linjer, material som känns som en andra hud och nyansspel ton-i-ton: trappan påminner om en ask som öppnas och hela tiden avtäcker nya askar. Panel i ljus ek, Decospan. Japansk vävtapet, Nobilis. Vägglampor Hublot, Entrelacs.

”När det gäller matsalen hämtade jag inspiration från 60-talets Kalifornien, med sina Case Study Houses, radikalt minimalistiska hus i glas”, säger Félix Millory. Som kontrast till de raka linjerna valdes möbler med rundade former för ett mjukare helhetsintryck. Matbordet Olle är designat av Piet Boone, och tillverkat i massiv ek. Stolarna, Gropius, ritades av Kateryna Sokolova för NOOM till firandet av Bauhaus 100-årsjubileum. Takpendel Parison, Allied maker för Trio. Glaserad keramikvas av Joëlle Paillot, Aurélien Gendras.

Fullskalig kalkstens-look i köket. Bredvid köksön står krämfärgade pallarna Roly Poly i glasfiber av Faye Toogood, 10surdix. Den magnetiska pendellampan Tube i förnicklad brons av Félix Millory för Entrelacs och arbetsytan i rostfritt stål skapar ett återkommande mönster. Skål och vas Gladiateur i flätat läder och stengods av italienska formgivaren Silver Sentimenti, Maison Parisienne. På väggbordet står en staty av Michel Lanos, Aurélien Gendras.

Hur kombinerar man minimalism med maximal komfort? Millory visar det i sovrummet med dess generösa säng, Extra bed, Living Divani. Överkast i ullbouclé, Edson, Delcourt Textiles). En lugn fond som framhäver tavlan med motiv tillverkat av bomull, Terre Blanche av Simone Pheulpin, Maison Parisienne. Lysande skulptur Edifice i sandsten, av Elisa Uberti.

Badrumsväggen i ljus ek hjälper till att utnyttja ljuset från det angränsande rummet. Två speglar med ram av rostfritt stål hänger fritt ovanför handfaten och framhäver rummets många vertikala linjer. Handtvål, Frama. Behållare i kalksten, The Socialite Family.

Japandi-stilen är utmärkande för hemmet. Och vid närmare granskning märks de subtila materialvalen, som på de klädda skåpsdörrarna, tyget Stella, Nobilis.

Vid första anblicken gör matsalen, placerad i en glaskub som ser ut att flyta fritt i rummet, det mest spektakulära intrycket. Soffa Extrasoft, Living Divani, klädd i ulltyg från Delcour textiles. Soffbordet Lust är tillverkat i kalksten och nickelbrons, Félix Millory för Entrelacs. Skulptur i sandsten, Systrar, av Han Chiao, Scéne Ouverte. På sidobordet i kalksten står vas och skulptur av Alistair Danhieux, Aurélien Gendras. Pall i obehandlat trä, Pols Potten, och golvlampa Blade, Baxter.

Vardagsrummet är minst sagt spektakulärt med sina tre fönster och fem meter i takhöjd. Arkitekten och inredaren Félix Millory har placerat konstföremål i keramik på fyra kalkstenspelare. Konstnärerna bakom verken är Michel Linos, Hervé Rousseau och Gérard Brossard. Vägglamporna Tubes, tillverkade i alabaster och förnicklad brons av Félix Millory för Entrelacs. Till vänster bokhylla i ekfanér. Mitt i rummet står den ikoniska fåtöljen Alta i stål och läder, ritad av Oscar Niemeyer för Espasso på 70-talet. Soffan Extrasoft designad av Piero Lissoni, Living Divani. Matta i vegetabiliskt silke.

Överraskande upptäckt på fjärde och sista våningen: en takterrass med utsikt över Paris, dit man tar sig genom ett sommarkök. Två arbetsytor i kalksten, och skulpturer i glaserat stengods Trilogy av Han Chiao, Scène Ouverte. Två krukor, Gladiateur, av Silver Sentimenti, Maison Parisienne.

_

_