Tio inspirerande budgetknep som förändrar inredningen

Budgetknep inredningstips Linnéa Ruiz Mutikainen

Att göra om hemma behöver inte vara synonymt med en hög prislapp och nykonsumtion. Här samlar vi enkla budgetknep som förnyar hemmets dynamik på nolltid.
17 februari, 2023
Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

Efter reklamen: Se 5 stora färgtrender 2023

(0:58)

Slå på ljud

Så snabbt det nalkas en ny årstid blir längtan efter en rejäl nystart större än någonsin. Naturligt vänder vi oss till våra heminredningar, miljön vi ser mer än någon annat, för att piffa upp på riktigt. Många förknippar uppdaterad inredning med dyr konsumtion och omfattande förvandling, men det finns en uppsjö av budgetvänliga tips att ta till.

Nedan samlar vi tio inspirerande budgetknep för dig som enkelt vill förnya heminredningen:

1. Satsa på vintageguldkorn

Inred med vintageguldkorn

Plocka fram vintagefynd och låt de sätta stilen hemma.

Foto: Kristofer Johnsson/Bemz

Vintagevurmen är onekligen här för att stanna. Numera är utbudet stort, med oändligt antal fysiska loppisar, charmiga second hand-butiker samt välsorterade onlineauktioner. Oavsett om du jagar den där perfekta möbeln (tips, slå på alla tänkbara alerts) eller bara vill addera en nygammal inredningsdetalj, kommer ditt hem garanterat bli uppdaterat.

2. Väggen i fokus

Inredningstips Helle Mardahl tavlor

Inspireras av Helle Mardahl och en avskalad lösning där en tavla och en spegel står för väggarnas blickfång.

Foto: Alastair Philip Wiper/Helle Mardahl

Väggarna gör mycket för hemmets övergripande atmosfär. Tavelväggen är en tidlös favorit som dessutom är enkel att förnya. Om du har en befintlig tavelvägg, prova att byta ut en eller fler komponenter mot nya bilder eller egna alster. Annars kan det vara hög tid att komponera en tavelvägg för ett spännande väggbaserat blickfång.

3. Addera grönska i säsong

Inred med växter hemma

Placera växterna på en statementmöbel eller detalj för maffigt blickfång.

Foto: Erik Jakobsson Ognelooh/Ennisance

Nej, vi får inte nog av växtlighet. Få saker lyfter heminredningen så väl som grönskande inslag, från prunkande blomster till torkade kvistar. Det allra bästa? Möjligheterna är oändliga. Låt säsongens växter agera utgångspunkt och låt det grönskande temat blomma fram i flera rum. Variera placeringen, från fönster till nattduksbord och handfatet, för en tydlig röd tråd.

Inredningstrenden du ska satsa på 2023 – enligt ditt stjärntecken

4. Levande ljuskällor

Inred med levande ljuskällor

Skapa vackra blickfång med flera levande ljus i en och samma miljö.

Foto: Menu

Ljuskällor fyller inte bara en praktisk funktion utan förstärker den stämningsfulla atmosfären på nolltid. Den senaste tiden har analoga alternativ gjort en märkbar comeback, med levande ljus så långt ögat når. Sprid en rofylld känsla runtom i hemmet genom att placera ljusen i fler rum än ett, självklart under uppsikt.

5. Ta dig an upcycling-projekt

Inred med upcycling Gustaf Westman

Vill du förstärka den personliga känslan hemma? Satsa på missmatchad styling med egengjorda objekt.

Foto: Gustaf Westman

DIY-pyssel kombinerar det bästa av båda världar. Det är både stimulerande och lugnande att dyka ner i handfast pyssel, med fullt fokus på projektet i fråga. Plocka fram en möbel som behöver kärlek, måla om en favoritdetalj eller skapa nytt från scratch. Här är kreativt, lättsamt och personligt tydliga ledord.

6. Möblera om

Möblera om hemma, gör om hemma

Testa att flytta runt rummets detaljer, stora som små, för en förändrad helhetsbild.

Foto: Hay

Möblernas placering har stor betydelse för hemmets helhetsbild. Ändra dynamiken genom att flytta soffan till en ny plats, placera matbordet i en annan del av rummet eller plocka upp en tidigare favorit från källaren. Nystartskänslan behöver inte innebära nya detaljer, ofta ligger den stora skillnaden i befintlig möblering.

7. Extra textilier

Inred med textilier

Plädar adderar inte bara myskänsla utan en behaglig mjukhet i hemmet.

Foto: Marcus Lawett/Dux

Ute efter en varmare inredning med förstärkt myskänsla? Investera i textilier. En extra kudde eller pläd förknippas ofta med årets kyligare månader, men räds inte att maxa med mjukt oberoende tid på året. Kontrastera med textilier i en avvikande palett eller satsa mer nedtonat för genomgående enhetlighet.

8. Skala av

Inred med japandi

Inspireras av japandi och satsa på få, väl utvalda detaljer i hemmet.

Foto: Menu

Skandinavisk minimalism må vara ett väletablerat koncept, men det är inte helt enkelt i praktiken. Ibland är det skönt att falla tillbaka på en neutral och simplistisk bas där färre objekt står framme. Hämta inspiration från den populära japandi-stilen, där varje synligt föremål fyller en funktion.

Inred med blått – här är den blåa färgtrenden vi kommer se mycket av 2023

9. Byt handtag och knoppar

Byt handtag och knoppar

Ett enkelt sätt att förnya möblerna? Byt beslag!

Foto: Beslag design

Små förändringar gör stor skillnad. Piffa upp ditt skåp, byrå eller garderob genom att byta ut befintliga handtag och knoppar. Ett stort plus? Förvandlingen är betydligt förmånligare än att byta ut hela möbeln i fråga. Även här är det smart att ta en titt bland second hand-utbudet för att hitta unika guldkorn i okonventionellt utförande.

10. Klä om möbler

Upcycling projekt hemma

Glöm heller inte bort att piffa upp mindre detaljer, exempelvis kuddar eller lampor.

Foto: Hay

Förläng livslängden på soffan eller fåtöljen genom att klä om. Många gånger är möbeln fullt funktionsduglig och behöver bara en mindre, exteriör förvandling för att upplevas som ny. Beroende på önskat resultat kan du ta ut svängarna med kontrastfärg eller satsa på en ny, taktil yta.