Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Tio inspirerande budgetknep som förändrar inredningen

17 feb, 2023 
Budgetknep inredningstips Linnéa Ruiz Mutikainen
Att göra om hemma behöver inte vara synonymt med en hög prislapp och nykonsumtion. Här samlar vi enkla budgetknep som förnyar hemmets dynamik på nolltid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 5 stora färgtrender 2023Brand logo
Se 5 stora färgtrender 2023

Så snabbt det nalkas en ny årstid blir längtan efter en rejäl nystart större än någonsin. Naturligt vänder vi oss till våra heminredningar, miljön vi ser mer än någon annat, för att piffa upp på riktigt. Många förknippar uppdaterad inredning med dyr konsumtion och omfattande förvandling, men det finns en uppsjö av budgetvänliga tips att ta till.

Nedan samlar vi tio inspirerande budgetknep för dig som enkelt vill förnya heminredningen:

1. Satsa på vintageguldkorn

Inred med vintageguldkorn
Plocka fram vintagefynd och låt de sätta stilen hemma.

Vintagevurmen är onekligen här för att stanna. Numera är utbudet stort, med oändligt antal fysiska loppisar, charmiga second hand-butiker samt välsorterade onlineauktioner. Oavsett om du jagar den där perfekta möbeln (tips, slå på alla tänkbara alerts) eller bara vill addera en nygammal inredningsdetalj, kommer ditt hem garanterat bli uppdaterat.

Annons

2. Väggen i fokus

Inredningstips Helle Mardahl tavlor
Inspireras av Helle Mardahl och en avskalad lösning där en tavla och en spegel står för väggarnas blickfång.

Väggarna gör mycket för hemmets övergripande atmosfär. Tavelväggen är en tidlös favorit som dessutom är enkel att förnya. Om du har en befintlig tavelvägg, prova att byta ut en eller fler komponenter mot nya bilder eller egna alster. Annars kan det vara hög tid att komponera en tavelvägg för ett spännande väggbaserat blickfång.

3. Addera grönska i säsong

Inred med växter hemma
Placera växterna på en statementmöbel eller detalj för maffigt blickfång.

Nej, vi får inte nog av växtlighet. Få saker lyfter heminredningen så väl som grönskande inslag, från prunkande blomster till torkade kvistar. Det allra bästa? Möjligheterna är oändliga. Låt säsongens växter agera utgångspunkt och låt det grönskande temat blomma fram i flera rum. Variera placeringen, från fönster till nattduksbord och handfatet, för en tydlig röd tråd.

Annons

4. Levande ljuskällor

Inred med levande ljuskällor
Skapa vackra blickfång med flera levande ljus i en och samma miljö.

Ljuskällor fyller inte bara en praktisk funktion utan förstärker den stämningsfulla atmosfären på nolltid. Den senaste tiden har analoga alternativ gjort en märkbar comeback, med levande ljus så långt ögat når. Sprid en rofylld känsla runtom i hemmet genom att placera ljusen i fler rum än ett, självklart under uppsikt.

5. Ta dig an upcycling-projekt

Inred med upcycling Gustaf Westman
Vill du förstärka den personliga känslan hemma? Satsa på missmatchad styling med egengjorda objekt.

DIY-pyssel kombinerar det bästa av båda världar. Det är både stimulerande och lugnande att dyka ner i handfast pyssel, med fullt fokus på projektet i fråga. Plocka fram en möbel som behöver kärlek, måla om en favoritdetalj eller skapa nytt från scratch. Här är kreativt, lättsamt och personligt tydliga ledord.

Annons

6. Möblera om

Möblera om hemma, gör om hemma
Testa att flytta runt rummets detaljer, stora som små, för en förändrad helhetsbild.

Möblernas placering har stor betydelse för hemmets helhetsbild. Ändra dynamiken genom att flytta soffan till en ny plats, placera matbordet i en annan del av rummet eller plocka upp en tidigare favorit från källaren. Nystartskänslan behöver inte innebära nya detaljer, ofta ligger den stora skillnaden i befintlig möblering.

7. Extra textilier

Inred med textilier
Plädar adderar inte bara myskänsla utan en behaglig mjukhet i hemmet.

Ute efter en varmare inredning med förstärkt myskänsla? Investera i textilier. En extra kudde eller pläd förknippas ofta med årets kyligare månader, men räds inte att maxa med mjukt oberoende tid på året. Kontrastera med textilier i en avvikande palett eller satsa mer nedtonat för genomgående enhetlighet.

Annons

8. Skala av

Inred med japandi
Inspireras av japandi och satsa på få, väl utvalda detaljer i hemmet.

Skandinavisk minimalism må vara ett väletablerat koncept, men det är inte helt enkelt i praktiken. Ibland är det skönt att falla tillbaka på en neutral och simplistisk bas där färre objekt står framme. Hämta inspiration från den populära japandi-stilen, där varje synligt föremål fyller en funktion.

9. Byt handtag och knoppar

Byt handtag och knoppar
Ett enkelt sätt att förnya möblerna? Byt beslag!

Små förändringar gör stor skillnad. Piffa upp ditt skåp, byrå eller garderob genom att byta ut befintliga handtag och knoppar. Ett stort plus? Förvandlingen är betydligt förmånligare än att byta ut hela möbeln i fråga. Även här är det smart att ta en titt bland second hand-utbudet för att hitta unika guldkorn i okonventionellt utförande.

Annons

10. Klä om möbler

Upcycling projekt hemma
Glöm heller inte bort att piffa upp mindre detaljer, exempelvis kuddar eller lampor.

Förläng livslängden på soffan eller fåtöljen genom att klä om. Många gånger är möbeln fullt funktionsduglig och behöver bara en mindre, exteriör förvandling för att upplevas som ny. Beroende på önskat resultat kan du ta ut svängarna med kontrastfärg eller satsa på en ny, taktil yta.

Annons