Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Inred med blått – här är den blåa färgtrenden vi kommer se mycket av 2023

27 jan, 2023 
Blå inredning, inred med blått
Upplyftande kontrastfärger är här för att stanna. ELLEs inredningsskribent Linnéa Ruiz Mutikainen dyker ner i det stora blå och listar stilfulla sätt att inreda med säsongens färgtrend.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 5 stora färgtrender 2023Brand logo
Se 5 stora färgtrender 2023

2023 präglas av kulör. Vi skruvar upp volymen och blickar mot energiska miljöer där en, eller fler, kontrasterande färger är närvarande. Bland årets ledande trendfärger ser vi en stor mängd blått, både i nedtonat ljust och accentuerande mörkt.

Psst! Spana även in våra bästa shoppingtips när det kommer till blå inredning här.

Nedan tar vi ett grepp om kulören och ringar in hur du bäst inreder med årets upplyftande palett.

1. Använd blått som bas

Blå inredning, färgtrender 2023, babyblått
Tips! Inspireras av Helle Mardahl och låt fler upplyftande kulörer mötas på en och samma yta.

Blå är en utmärkt basfärg med oändliga möjligheter. En ljusare nyans förstärker lugnet medan en starkare variant skapar blickfång. Ett enkelt men kraftfullt sätt att inreda med färgen är att fokusera på en specifik möbel, likt matbordet ovan. Genom att integrera kulören i större utsträckning upplevs rummet mer dynamiskt. Öka effekten genom färgstarka detaljer och möbler, eller skruva ner med neutrala inslag.

Annons

2. Skapa prunkande blå blickfång

Blå inredning, färgtrender 2023, växter
Tips! Kombinera både större växter och mindre kvistar för ett mer levande intryck.

Grönskande blickfång fortsätter att regera. Säsongens prunkande växtlighet får gärna anamma den blå trendvågen, genom vaser eller krukor. Möjligheterna är oändliga. Applicera ett skandinaviskt, minimalistiskt tänk med en växt, eller blomma, i en sprakande vas eller flera små runtom i hemmet. Oavsett vilket får du en märkbar färginjektion som livar upp utan att upplevas övermäktig.

3. Inred genomgående med blått

Blå inredning, färgtrender 2023, gustaf westman
Tips! Kombinera gärna olika nyanser av blått i ett och samma rum, som ovan.

Vi alla har hört talas om den röda tråden. Den inredningsorienterade tolkningen innebär att en kulör, blå i det här fallet, genomsyrar ett rum eller hem som helhet i fler föremål än ett. Antingen tänker du ton-i-ton, där nyanserna följer varandra, eller helt avvikande – så länge den gemensamma nämnaren är blå. Inspireras av Gustaf Westman, vars blå styling omfattar statementspegeln Curvy Mirror och en tidlös Togo-soffa.

Annons

4. Satsa på mönstrade blå textilier

Blå inredning, färgtrender 2023, mönster
Tips! Möjligen lite av en bubblare, men en kleinblå nyans gifter sig utmärkt med murrigt rött. Testa för ett omedelbart lyft!

Mönster får vi aldrig riktigt nog av. I takt med att våra enhetligt nedtonade hem börjar spricka upp och injiceras med friska färger spås även mönster få sig en nytändning. En av säsongens mest omtalade nyanser av blå, kleinblå, är en personlig favorit i en mönstrad tappning. Tänk en fåtölj, pläd eller handduk. Du får det lekfulla uttrycket, en släng av maximalism och en personlig känsla som verkligen sticker ut.

Annons

5. Maxa med blått och andra starka färger

Blå inredning, färgtrender 2023, montana
Tips! Pigga upp förvaringen, som lätt kan kännas strikt funktionell, med härliga färger.

Få saker är så snyggt som fler färger på en yta. Likt det mönstrade tipset ovan är denna styling influerad av maximalism, helt utan pekpinnar. I år kopplar vi tillbaka till konceptet clutter core, med personliga miljöer och missmatchade detaljer i överflöd. Oavsett vilken nyans av blått just du faller för, kasta med fördel in fler starka färger. Blått och rött är en klassiker, men även rogivande pasteller.

Annons

6. Smart förvaring i blått

Blå inredning, färgtrender 2023, förvaring
Tips! Förvaring behöver inte vara märkvärdig. Hay kombinerar låda med bord.

Det enklaste sättet att testa på en färg och få en känsla för hur den passar in i ditt hem stavas smådetaljer. Det är extra viktigt att tänka på om du är helt ny till en färg. Färger kan oftast se bra ut i en miljö, men det garanterar inte att det känns mitt i prick när den väl flyttar in. Låt mindre detaljer, som småförvaring eller mindre objekt, gå i blått. Enkelt att ta fram, smidigt att plocka bort.

7. Investera i blå sängkläder

Blå inredning, färgtrender 2023, mille notti
Tips! Ett annat färgmöte vi inte får nog av – blått och gult, lite åt det smutsgula hållet.

Ljusare nyanser av blått, inte minst babyblått, spås växa sig extremt populära under 2023. Dessa något mer återhållsamt eleganta toner är vackra och avkopplande, perfekta för hemmets lugnande rum. Att blått är populärt på sovrumsväggarna är sedan gammalt, men nu plockar vi in mer blå sängkläder och plädar för att förstärka harmonin. Styla med mönstrade detaljer och poppiga kontraster.

Se 7 naturnära träkök att inspireras avBrand logo
Se 7 naturnära träkök att inspireras av
Annons