7 fina compact living-tips för hemmets alla rum

Så kan du bli mer yteffektiv.

Vill du vara lite mer yteffektiv hemma? Tänk i compact living-banor och se hur ett helt nytt hem träder fram! Här är våra bästa tips för hemmets alla rum.
07 augusti, 2018

Compact living är en utmärkt lösning för alla. Kanske bor du litet och vill ha mer plats? Eller bor du stort och känner att du inte riktigt utnyttjar ytorna till max? Här kommer några compact living-lösningar från vårt inspirationsgalleri – rum för rum.

1. Hall

Satsa på hemmet tomma ytor.

Av: Anna Bjelkholm Foto: Johanna Hagbard Syns i: Drömmig sekelskiftesvåning i hjärtat av Göteborg

Satsa på hemmets tomma ytor! Om du har skor, ytterplagg och småsaker som behöver plats och en tom vägg – varför inte överväga en platsbyggd lösning? Här har vi ett typiskt compact living-exempel med en hylla som är inbyggd i väggen. Din hall blir rymligare samtidigt som hyllorna blir en häftig, sparsmakad inredningsdetalj.

2. Vardagsrum

Gör väggen personlig.

Av: Emma Persson Lagerberg Foto: Petra Bindel Syns i: Sparsmakat i Köpenhamn – inspirerat av wabi-sabi.

Samla det nödvändigaste på ett ställe. Använd en vägg för att ge en helt personlig touch samtidigt som du får upp precis det du behöver. Här ser vi både tavlor och en anslagstavla, vars motiv kan anpassas helt efter tycke. Kanske blir det den ultimata platsen för ”kom-ihåg” lapparna som annars försvinner, eller säsongsenliga prydnader som saknar en given plats i hemmet?

3. Kök

Låt väggarna vara i fokus.

Av: Kerryn Fischer/Frank Features Foto: Luke White Syns i: Fantastiskt Londonhem – helt inrett i grönt och blått.

Låt väggarna vara i fokus! Väggförvaring behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med stora skåp. Varför inte leka med en öppen lösning och satsa på hyllor i den bredd och djup som passar dig bäst – minus luckorna. Satsa på en frisk färg, som den underbara gröna här ovan, för att förvara samtidigt som du tillför en riktigt frisk detalj till ditt hem.

4 . Arbetsrum

Maxa ytorna i arbetsrummet.

Av: Emma Persson Lagerberg Foto: Petra Bindel Syns i: Välkomponerat radhus från 1800-talet i Köpenhamn.

Alla ytor räknas! Bara för att det heter arbetsrum betyder det inte att det behövs ett extra rum. Använd den ytan som blir över för att ordna den lösningen som passar allra bäst för dig. Här används ytan under snedtaket för att skapa en behaglig hemma-kontorsmiljö. Tillför lite personlig karaktär genom att använda väggarna för att hänga upp bilder som inspirerar dig!

5. Badrum

Välj de produkterna du behöver.

Foto: Jonas Ingerstedt Text: Anders Bergmark Syns i: Hemma hos: Gotlandsparadis i stilren industristil

Här har vi en riktig 2-in-1 lösning. Stora, klumpiga badrumsskåp hör till vanligheten och oftast har vi mycket i våra skåp som vi sällan använder. Välj ut vardagsprodukterna som du verkligen behöver och stå över skåpet. Öppen förvaring är lättare för ögat med sin stilrena design, men framförallt så tar det mindre plats. Att på köpet använda väggen blir både yteffektivt, smidigt och optimalt för dig som vill skapa en känsla av större rymd i hemmets rum.

6. Sovrum

Använd platsbyggda lösningar.

Av: Helena Dyrssen och Sara Sandanam/Bebo Text: Ida Magntorn Foto: Fredric Boukari Syns i: Gamla fabriken förvandlades till en inredningsdröm.

Våga platsbygga! Sovrummets behagliga, sköna känsla bevaras bäst med dold förvaring. Låt så få saker som möjligt stå framme och lek istället med platsbyggda lösningar. Utnyttja delar av väggar eller varför inte en hel vägg för att få plats med precis det du behöver – och få ett rymligare rum på köpet. Ett plus i kanten är förstås att det blir lättare att hålla rummet rent.

7. Garderob

Anpassa garderob efter behov.

Av: Kerryn Fischer Foto: Simon Lipton/Frank Features Syns i: Personlig mix i coola hemmet i Berlin.

Samla allting på ett och samma ställe! Det är lätt hänt att kläder, skor och accessoarer hamnar utspridda i flera olika rum. Gör det enkelt för dig själv och anpassa istället din garderob efter utrymme och behov. Kanske behöver du extra hyllor för dina skor snarare än plats för kappor och rockar? Här får du plats både med ytterkläder som gör sig bäst hängande och plagg som lätt går in i lådor.

Läs mer:

Maximera förvaringen – 5 smarta tips för garderoben

8 smarta compact living-knep för den lilla hallen

7 fina compact living-lösningar för ett litet sovrum