Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Smart förvaring och sociala ytor i ombyggda sekelskifteslägenheten

13 dec, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration
Sömlöst och med vurm för både sekelskifte och funkis har Tobias och Ellen förvandlat en prångig lägenhet till ett hem där stora sociala ytor står i fokus.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fem stora inredningstrender 2022 enligt PinterestBrand logo
Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

Entreprenör är inte Tobias Olléns favoritbeskrivning. Men vi enas om att det är det han är. Spretig bakgrund med en examen i internationell ekonomi från Lund och en filmproducentutbildning i Kalix har lett Malmösonen Tobias vidare i livet som just företagsbyggare.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration köket

Filmproducent, eget produktionsbolag, grundare av det internationellt omskrivna och hyllade Day Spa vid Östermalmstorg och Nordic Hamam i Skåne, prisad för reklamfilm. Och nu också med ena benet i konceptutveckling av företag och investerare i olika startups. Allra helst i sådana som vill rädda världen.

Annons
Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration kök

– Jag har nog varit sjukt otaktisk, men det är väl nyfikenheten att vilja lära mig mer, att vilja vidare och att få vara med att bygga nya bolag och utveckla koncept, företagsspråk och kommunikation som har tagit mig hit.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration kök
Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration vardagsrum
Annons

Tobias och flickvännen Ellen Hörnberg bor sedan fyra år i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, de bodde i närheten men ville ha större och ville skapa något från grunden. I familjen ingår också döttrarna Harriet och Bon, 6 och 4 år.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration vardagsrum

De många specialdesignade och platsbyggda lösningarna gör att hemmet känns lika genomtänkt som självklart. Det är lätt att bli lurad och tro att det alltid sett ut så här när det gäller till exempel rummens placering och den tilltalande hallen. Men där bedrar man sig som besökare.

Annons

– Just hallen och marmorgolvet med fyra olika stenar la vi mycket krut på. Det känns generöst att kunna spendera tid på mottagandet i en inredd hall.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration vardagsrum

– Det var en väldigt stor förvandling av lägenheten som krävde mycket planering och som tog lång tid. Det finns två teman eller spår: dels sekelskiftet med höga golvlister, arbetade dörrposter och runda hörn och avslut, dels passagerna in till sovrummen som vi la till som en flört med funktionalismen. Jag tycker om passager, just hur man får transporteras in till ett annat rum och uppleva något på vägen.

Annons
Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration daybed

Passagerna in till flickornas och Tobias och Ellens sovrum täcks av hyllplan på båda sidor där böcker och vackra saker får ta plats. Ombonat och inbjudande blir det också med heltäckningsmattor i sovrummen och gardiner i alla rum.

Långa tygstycken som går från tak till golv och som också ger bra akustik. Dessutom matchar de ljusbeige gardinerna väggarnas milda, gråbeige ton och den nylagda fiskbensparketten som behandlats med hårdvaxolja.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration toalett wc

Det finns naturligtvis fler spår i planeringen men de handlar mer om flöden och förvaring. När Tobias frågade grannar vad de saknade i sina hem löd svaret just förvaring.

Annons

Nu bor här en familj som är ett under av ordning och reda trots småbarn. Lösningen stavas platsbyggd förvaring. I precis varje rum finns den dold bakom knoppfria dörrar som nås via ett tryck på väggpanelen. Simsalabim så tittar man in i en garderob.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration inbyggt kontor i hallen

En lösning i hallen känns väldigt 2021. Men här var Tobias före sin tid. Och den där pandemin ... Bakom två dörrar finns ett hemmakontor med plats för hyllor och skrivbord.

Vad gäller flödet av ljus har arkitekten Ernst Grönwalls lösningar inspirerat Tobias.

Annons

Inspireras av arkitekten Ernst Grönwall

– Han var mästare på ljus och jag tycker om siktlinjerna och ljusflödet vi har skapat här. Tack vare flytt av dörröppningar och passager flödar ljuset fritt från ena änden till den andra och möts på mitten.

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration bord hall stengolv

Köket flyttades från ett bakre rum till hjärtat av hemmet och bildar tillsammans med de två vardagsrummen ljusa, luftiga sociala ytor i den 125 kvadratmeter stora lägenheten. Takhöjden om 3,20 meter förstärker känslan, liksom få men noggrant utvalda designlampor och möbler, ofta från auktion.

Annons
Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration sovrum

Ellen och Tobias har själva skapat den enorma spegelväggen i köket som vackert avslutas med mjukt rundade hörn. Framför den en platsbyggd köksmöbel målad i mullvad. Inte en skåplucka, hylla eller fläkt i sikte. Allt dolt i väggarna.

Smart med spegelvägg

– Eftersom det inte finns så mycket naturligt ljus i köket fyller spegelväggen en stor funktion. Det är inte heller så dumt att himlen reflekteras i spegeln, säger Tobias.

Om du sammanfattar vad du inspireras av, vad blir det?

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration bord

– Det är något slags kombination av sydeuropeiskt sekelskifte och amerikanskt mid-century modern och åttiotal. Slå ihop Frank Lloyd Wright med Vita Huset under Ronald Reagan så har du det, haha!

Foto: Johan Sellén
Stylist: Gill Renlund

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons