Smart förvaring och sociala ytor i ombyggda sekelskifteslägenheten

Hemma hos Tobias Ollen Elle Decoration

Sömlöst och med vurm för både sekelskifte och funkis har Tobias och Ellen förvandlat en prångig lägenhet till ett hem där stora sociala ytor står i fokus.
13 december, 2021
1:30

Efter reklamen: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

(1:30)

Slå på ljud

Entreprenör är inte Tobias Olléns favoritbeskrivning. Men vi enas om att det är det han är. Spretig bakgrund med en examen i internationell ekonomi från Lund och en filmproducentutbildning i Kalix har lett Malmösonen Tobias vidare i livet som just företagsbyggare.

Filmproducent, eget produktionsbolag, grundare av det internationellt omskrivna och hyllade Day Spa vid Östermalmstorg och Nordic Hamam i Skåne, prisad för reklamfilm. Och nu också med ena benet i konceptutveckling av företag och investerare i olika startups. Allra helst i sådana som vill rädda världen.

– Jag har nog varit sjukt otaktisk, men det är väl nyfikenheten att vilja lära mig mer, att vilja vidare och att få vara med att bygga nya bolag och utveckla koncept, företagsspråk och kommunikation som har tagit mig hit.

Tobias och flickvännen Ellen Hörnberg bor sedan fyra år i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, de bodde i närheten men ville ha större och ville skapa något från grunden. I familjen ingår också döttrarna Harriet och Bon, 6 och 4 år.

De många specialdesignade och platsbyggda lösningarna gör att hemmet känns lika genomtänkt som självklart. Det är lätt att bli lurad och tro att det alltid sett ut så här när det gäller till exempel rummens placering och den tilltalande hallen. Men där bedrar man sig som besökare.

– Just hallen och marmorgolvet med fyra olika stenar la vi mycket krut på. Det känns generöst att kunna spendera tid på mottagandet i en inredd hall.

– Det var en väldigt stor förvandling av lägenheten som krävde mycket planering och som tog lång tid. Det finns två teman eller spår: dels sekelskiftet med höga golvlister, arbetade dörrposter och runda hörn och avslut, dels passagerna in till sovrummen som vi la till som en flört med funktionalismen. Jag tycker om passager, just hur man får transporteras in till ett annat rum och uppleva något på vägen.

Passagerna in till flickornas och Tobias och Ellens sovrum täcks av hyllplan på båda sidor där böcker och vackra saker får ta plats. Ombonat och inbjudande blir det också med heltäckningsmattor i sovrummen och gardiner i alla rum.

Långa tygstycken som går från tak till golv och som också ger bra akustik. Dessutom matchar de ljusbeige gardinerna väggarnas milda, gråbeige ton och den nylagda fiskbensparketten som behandlats med hårdvaxolja.

Det finns naturligtvis fler spår i planeringen men de handlar mer om flöden och förvaring. När Tobias frågade grannar vad de saknade i sina hem löd svaret just förvaring.

Nu bor här en familj som är ett under av ordning och reda trots småbarn. Lösningen stavas platsbyggd förvaring. I precis varje rum finns den dold bakom knoppfria dörrar som nås via ett tryck på väggpanelen. Simsalabim så tittar man in i en garderob.

En lösning i hallen känns väldigt 2021. Men här var Tobias före sin tid. Och den där pandemin ... Bakom två dörrar finns ett hemmakontor med plats för hyllor och skrivbord.

Vad gäller flödet av ljus har arkitekten Ernst Grönwalls lösningar inspirerat Tobias.

Inspireras av arkitekten Ernst Grönwall

– Han var mästare på ljus och jag tycker om siktlinjerna och ljusflödet vi har skapat här. Tack vare flytt av dörröppningar och passager flödar ljuset fritt från ena änden till den andra och möts på mitten.

Köket flyttades från ett bakre rum till hjärtat av hemmet och bildar tillsammans med de två vardagsrummen ljusa, luftiga sociala ytor i den 125 kvadratmeter stora lägenheten. Takhöjden om 3,20 meter förstärker känslan, liksom få men noggrant utvalda designlampor och möbler, ofta från auktion.

Ellen och Tobias har själva skapat den enorma spegelväggen i köket som vackert avslutas med mjukt rundade hörn. Framför den en platsbyggd köksmöbel målad i mullvad. Inte en skåplucka, hylla eller fläkt i sikte. Allt dolt i väggarna.

Smart med spegelvägg

– Eftersom det inte finns så mycket naturligt ljus i köket fyller spegelväggen en stor funktion. Det är inte heller så dumt att himlen reflekteras i spegeln, säger Tobias.

Om du sammanfattar vad du inspireras av, vad blir det?

– Det är något slags kombination av sydeuropeiskt sekelskifte och amerikanskt mid-century modern och åttiotal. Slå ihop Frank Lloyd Wright med Vita Huset under Ronald Reagan så har du det, haha!

Foto: Johan Sellén
Stylist: Gill Renlund

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Det är lite snålt med dagsljus i köket, därför lösningen med spegelväggen som Tobias och Ellen har satt ihop. Platsbyggt kök efter egna ritningar. Bord och stolar av Muller Van Severen för Serax. Taklampa Gregg, Foscarini.

Hela bortre väggen täcks av dold förvaring där kyl, frys, ugn och skafferi ryms. Platsbyggd, mullvads¬färgad köksbänk.

Bord och stolar av Muller Van Severen för Serax.

Vardagsrummet har gardiner från golv till tak. Modulsoffor av Kasper Meldgaard och Nikolaj Duve för Says Who Design. Vid fönstret paret Eames Armchair DAR i fiberglas, Vitra. Golvlampa Toio, Flos. Bordslampa Nessino, Artemide.

Fiskbensparketten är nylagd och behandlad med hårdvaxolja. Den svarta bokhyllan är i målad aluminium och köpt på auktion. På den ett verk av Peter Dahl. Soffa, Says Who Design. Soffbordet köpte Tobias föräldrar på 80-talet i en affär i Malmö.

Det första vardagsrummet är också barnens lekrum där farmors gunghäst är en kär leksak. Dagbädd, eget bygge. Stol med skinnsits av Willy Ritzo för Cidue. Lamporna är köpta på nätet. Glasbord Tavolo con ruote av Gae Aulenti för FontanaArte.

Tobias Ollén i den dagbädd som flickvännen Ellen och han har byggt och klätt.

På gästtoaletten har den övre delen av väggen klätts i blåmålad, perforerad plåt. Resten av väggen är lila. Spegeln är mjukt rundad. Handfat, Ceramica globo. Kran, Dornbracht.

I hallen har Tobias gott om dold förvaring och här finns också en arbetsplats dold bakom två dörrar. Så smart!

Stillsamt inrett sovrum i mjukt beige med gardiner och heltäckningsmatta. Taket har målats blått. Ett riktigt drömrum.

På glasbordet Tavolo con ruote av Gae Aulenti för FontanaArte har Ellen och Tobias samlat favoritsaker.

Nylagt marmorgolv i hallen, pelarbord köpt på auktion och taklampa, Flos.