Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

12 snygga bokhyllor och hembibliotek att inspireras av

03 feb, 2023 
Inred med böcker bokhyllor hembibliotek
Länge leve läsningen! Hämta inspiration från drömlika hemmabibliotek tillika bokhyllor som både uppmuntrar till lektyr och sätter stilen på en och samma gång.
Annons
Se 7 naturnära träkök att inspireras avBrand logo
Se 7 naturnära träkök att inspireras av

Få saker är lika avkopplande som läsning. Utöver att addera efterlängtad eskapism blir det en behaglig paus i vardagen, oavsett hur många sidor (eller rader) en lyckas beta av. De senaste åren har den gamla goda boken, i analog form, även blivit ett stämningsfullt objekt att verkligen presentera i hemmet.

Tänk dig en extra piffig bokhylla eller ett minibibliotek som bjuder in till läsning och samtidigt fångar upp den stämningsfulla atmosfären. Vi har dykt ner bland våra hemma hos-reportage för att hitta bokhyllorna och hemmabiblioteken värda att inspireras lite extra av.

Annons

1. Förvaring med guldkant

Inredningsinspiration bokhylla Carina Berg
Varma toner möter murriga nyanser hemma hos Carina Berg. Foto: Johan Sellén Styling: Gill Renlund | Syns i: ELLE Decorations Cecilia von Mentzer kikar in hemma hos Carina Berg.

Varför inte sätta lite extra guldkant på förvaringen? Det är svårt att inte falla för Carina Bergs ombonade vardagsrum där bokhyllan fångar upp både läsning och småförvaring. Skimrande detaljer tillsammans med stämningsfull belysning gör förvaringen än mer levande och integrerad i miljön.

2. Bokhylla i trä

Inredningsinspiration bokhylla trä
Trä möter trä i en välkurerad mix hemma hos Kristine Mogensen. Fotograf: Peter Kragballe | Syns i: Hållbara lösningar och spännande färgval i 1940-talshuset.

Ton-i-ton inredning, där identisk eller liknande nyans genomsyrar fler detaljer i ett och samma rum (eller genomgående i hemmet för den delen), är fortsatt hett. Hemma hos Kristine Mogensen agerar naturnära materialval en ständig röd tråd. Här ser vi hur bokhyllan fint smälter in med övrig inredning genom att gå i trä.

Annons

3. Litteratur möter musik

Inredningsinspiration blå bokhylla
Varför inte slå två flugor i en smäll och få in både litteratur och musik? Fotograf: Patric Johansson Stylist: Myrica Bergqvist | Syns i: Fantasifullt och färgglatt i Södermalmslyan.

Låt hemmabiblioteket bli en extra drömsk tillflyktsort genom att addera musik i mixen. Hemma hos Sara Källberg är energin upplyftande och lekfull, med personliga lösningar så långt ögat når. Bokhyllan går i samma anda, en frisk fläkt som rymmer både favoritböcker och vinyler i mängder.

4. Från golv till tak

Inredningsinspiration bokhylla längs med väggen
Hemma hos Lotta Kühlhorn är böcker ett måste. Fotograf: Johan Sellén Stylist: Gill Renlund | Syns i: I lägenheten på Södermalm blandas mönster, färger och former.

Ju mer, desto bättre. Om du, likt många av oss, har samlat på dig en ordentlig boksamling under åren är det inte mer än rätt att låta den synas. För Lotta Kühlhorn, illustratör och mönstermakare, är böcker ett centralt inslag. Räds inte att blanda olika hyllor, likt ovan, för att utnyttja ytan på bästa sätt.

Annons

5. Integrera med tavelvägg

Inredningsinspiration bokhylla tavelvägg
Böcker och konst? Ett förträffligt möte. Fotograf: Jonas Gustavsson | Syns i: Kika in hemma hos mat- och vininspiratören Frida Lund.

Stormförtjust i tavelvägg? Ensam är du inte. Hämta inspiration från ELLE-profilen Frida Lund och kombinera konst med stilfull bokförvaring för starkare blickfång. Här går förvaringen i ett ljusare träslag, vilket är tacksamt att inreda med. Även om du inte skulle ha en maffig tavelvägg är låg förvaring ett säkert kort – praktiskt och yteffektivt.

6. Statementbokhyllan

Inredningsinspiration gul bokhylla
Retroinfluenser och uppiggande kulör är svårslaget. Fotograf: Jonas Ingerstedt | Syns i: Färgstark retro och skandinavisk design i trerummaren i Södermalm.

En simpel bokhylla kan skapa storslagna statements på fler sätt än ett. Exempel? Stark kulör, förstås. I denna unika sekelskifteslägenhet, full av nostalgiska 60-talsinfluenser, går bokhyllan i poppigt gult. Trots att färgen i sig onekligen sticker ut är det enkelt att tona ner (eller skruva upp) beroende på vad du väljer att placera i hyllan.

Annons

7. Böcker och loppisfynd

Inredningsinspiration bokhylla gustav broström
Blanda favoritböckerna med objekt du håller nära, från loppisfynd till ärvda guldkorn. Fotograf: Fanny Rådvik | Syns i: Kika in hos loppis-proffset Gustav Broström.

Har du en rymligare bokhylla till hands? Då är stilleben-möjligheterna oändliga. Inspireras av Gustav Broström och den personligt inredda hyllan med läsning, objekt och ett och annat fyndat guldkorn. Gör mindre grupperingar av småförvaring, växter eller varför inte smycken för ett ombonat lyft.

8. Yteffektiv bokhylla

inredningsinspiration bokhylla
Utnyttja ytorna i hemmet och låt bokförvaringen vandra upp, längs med taket. Foto: Petra Bindel | Syns i: Personligt och ombonat hemma hos kreatörerna i Malmö.

Ute efter diskret bokförvaring? Inredningsarkitekten Fanny Dorthé och konstnären Peter Schamaun har flera yteffektiva lösningar i sitt hem, däribland denna variant. Det är lätt att fastna i en klassisk lodrät och mer massiv form, men det finns en uppsjö av mindre lösningar som även de gör jobbet.

Annons

9. Över sängen

inredningsinspiration bokhylla säng
Bokhylla i sovrummet är både snyggt och smart. Fotograf: Idha Lindhag Stylist: Caroline Axell Syns i: Designmöbler, konst och kreativitet hemma hos Acnes grundare på Söder.

Brukar den mesta läsningen ske innan läggdags? Då är det inte mer än rimligt att investera i en snygg bokhylla i sovrummet. Acne-grundaren Tomas Skoging satsade på en vanlig vägghylla och staplar på med favoritböckerna. Enkelt, smidigt och framförallt nära till hands så snabbt lässuget slår till.

10. Stilfull inramning

inredningsinspiration bokhylla
Hos Paulina Liffner von Sydow står böcker i fokus – tillsammans med konst. Fotograf: Johan Sellén Stylist: Gill Renlund Syns i: Väskdesignerns bohemchica drömhem är fyllt av inspiration – kika in.

Låt böcker omge rummets konstnärliga mittpunkt. Hemma hos Paulina Liffner von Sydow, känd för stilfulla Little Liffner-väskorna, är det böcker som ramar in vardagsrummets grafiska konstverk signerat Maria Liffner. Här syns litteraturen utan att fullkomligt dominera och ta över konstens ståtliga intryck.

Annons

11. Pastellfärgad bokhylla

inredningsinspiration rosa bokhylla
Poppiga färger är här för att stanna. Fotograf: Jonas Ingerstedt Syns i: Färgstark retro och skandinavisk design i trerummaren i Södermalm.

Vem älskar inte sockersöta pasteller? Passa på att injicera den upplyftande färgtrenden i bokhyllan. Här blir en behagligt lila-osande nyans central och piffas upp med både böcker och mindre föremål i andra lekfulla toner. Extra snyggt blir det om du får in blandade nyanser, både nedtonat och starkt.

12. Platsbyggd bokhylla

platsbyggd bokhylla
Platsbyggt regerar, inte minst för dig som vill inreda ytsmart. Fotograf: Jonas Ingerstedt Syns i: Fantastisk tavelvägg hemma hos kreatörerna på Södermalm.

Länge leve platsbyggd förvaring. Utöver att maximera yta på bästa tänkbara sätt får du en smart förvaringslösning utmärkt för allt – så även böcker. Extra smart är det för dig som bor något mindre och är mån om att frigöra rymd i hemmet. Genom att flytta upp förvaringen (och undvika golvnivå) upplevs rummet större på nolltid.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons