Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

ELLE Decorations Cecilia von Mentzer kikar in hemma hos Carina Berg

28 apr, 2022 
AvCecilia von Mentzer
ELLE Decorations Cecilia von Mentzer kikar in hemma hos Carina Berg
Mjuka möbler, glada färger och en tillåtande attityd till stök. Välkomna hem till Carina och Erik Berg i ett av Stockholms lummigaste kvarter.
Annons
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hemBrand logo
6 smarta tips – så inreder du för ett lättstädat hem
ELLE Decorations Cecilia von Mentzer träffar Carina och Erik Berg i sekelskifteslägenheten i Birkastan, Stockholm.
ELLE Decorations Cecilia von Mentzer träffar Carina och Erik Berg i sekelskifteslägenheten i Birkastan, Stockholm.

Bebis på gång och trång lägenhet som de snabbt växt ur. För ett år sedan hade Carina och Erik Berg lite lätt panik och noll lust att flytta med en spädis på armen.

Annons

– Vår kravlista var att vi inte ville renovera, vi kände inte att vi ville lägga pengar på en sekelskifteslägenhet eller balkong. Allt det härliga har vi på landet. Det var fler kvadratmeter vi var ute efter. Det slutade med att vi köpte en lite för liten lägenhet, sekelskifte med två balkonger. Haha! Vi blev alldeles kära direkt på visningen. Jag tror att det var den stora vänliga hallen och lugnet med trädgården utanför entrén som avgjorde saken. Den här delen av gatan är verkligen fantastisk av den anledningen, säger Carina.

När det gäller inspiration är det Erik som kollar Pinterest, han har det största inredningsintresset av de två

Den ljusa femrummaren ligger i lummiga kvarter i Birkastaden i Stockholm, och har stora sällskapsrum och ett litet men mysigt kök. Tre av rummen vätter ut mot gatan och två in mot gården.

Annons

Carina och Erik Berg har barnen Otto, 2, och Juno, 1 år tillsammans. Och Carina har sonen Holger, 12, från sin tidigare relation med Kristian Luuk. Renovera har de gjort med besked och i rutan på bästa sändningstid när vi fick följa deras husresa i programmet Bergs drömkåk i Kanal 5.

Den ljusa femrummaren ligger i lummiga kvarter i Birkastaden i Stockholm

Den här gången var det inte ruckel som måste totalrenoveras och i princip byggas upp från grunden igen. I stället handlade det om att sätta sin egen prägel på lägenheten och göra en mindre ansiktslyftning, det syns bland annat på alla spännande kulörval.

Annons
Carina Berg har fokus på detaljer, särskilt belysning. Hon är svag för fina lampor.

– Erik och jag har lite olika roller. Jag är mer praktisk och han tar ut svängarna. All färgsättning är hans verk. Jag är nog lite mer försiktig, men jag är ändå bra på att säga ja till knäppa idéer. Som ett senapsfärgat tak med rosa väggar i matsalen. Det blev så bra!

Carina har fokus på detaljer, särskilt belysning. ”Jag lägger alldeles för mycket pengar på vackra lampor. Farligt nog bor vi nära en antikhandlare som specialiserat sig på belysning.”

Carinas favoritmöbel är bokhyllan i mjuk valnöt och borstad mässing

Många ting att titta på ska det vara. Det är skönt med rena ytor, visst, men lite stök och grejs skapar bara mys, menar Carina och Erik.

Annons

– Det har jag tyckt om sedan jag var liten. Farmors pryttel-fyllda lägenhet var magisk på ett sätt som de helt avskalade strama hemmen inte var.

Det var Eriks idé med senapsgult tak och rosa väggar i matsalen

Färger känns viktiga för er, varför?

– Det går nog i vågor. Just nu har vi lekt mycket med färger. Jag tror att det har med småbarnsåren att göra. Vi kanske blir mer modesta längre fram. Vi har ju världens bästa målare och bollplank i Brunelius måleri och Happy Homes. De hjälpte oss redan på ön med vårt land och nu släpper vi dem aldrig. De gör att målning och färgsättning inte känns så allvarligt. Det går ju alltid att göra om, så varför inte ta i lite?

Annons
Carina och Erik har lekt mycket med färg i hemmet, hon tror att det kan ha med småbarnsåren att göra

När det gäller inspiration är det Erik som ”ligger med” Pinterest på kvällarna och följer massa arkitektkonton. Han har det största inredningsintresset av de två. Googla stuckatur en hel natt, inga problem.

– Jag tycker att det är roligt att titta på hotell och klädbutiker, jag gillar att sno idéer därifrån, säger Carina.

Drömmen är ett välstädat och inbjudande hem men det blir ibland svårt med småbarnen

Hennes favoritmöbel är bokhyllan, ”i mjuk valnöt, glas och borstad mässing ringar den in det vackraste i hemmet: bokryggar.”

Annons

Även om drömmen är ett välstädat, vackert och inbjudande hem är livet just nu lite granne med kaos, med tre barn hemma är det svårt att ha det så där perfekt.

Carina Berg gillar att titta och sno idéer från hotell och klädbutiker

– Jag borde plocka undan, men orkar inte. Just nu är det nästan alltid kaos, men vi har tre barn och får lite hålla andan nu. Man kan inte ha ett kladdfritt, städat hem i denna fasen vi är i. Om man försöker med det blir man bara utbränd.

– I stället får vi hitta mys och gos i kaoset. Och denna lägenhet är verkligen enkel att mysa i. Vår enorma soffa är nyckeln till så mycket bra. Där ligger vi alla fem och trasslar in oss framför Pippi på de sju haven. Det är mitt bästa inredningstips, tror jag. Bädda för mys. Ordna mjuka möbler som ni kan klistra ihop familjen i!

Fotograf: Johan Sellén Stylist: Gill Renlund

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons