Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Hållbara lösningar och spännande färgval i 1940-talshuset

14 jul, 2022 
AvCamilla Tange Peylecke
Hållbara lösningar och spännande färgval i 1940-talshuset
Stämningsfulla färgval och hållbara lösningar framhäver 1940-talshusets ursprungliga arkitektur och detaljer. Kika in hos Kirstine Mogensen
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i GrumsBrand logo
Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i Grums

När Kirstine Mogensen och hennes man, Morten, köpte huset i Hellerup 2011 var det viktigt för dem att respektera husets stil och anda. De ville bland annat bevara de finurliga detaljerna vid entrén – med stjärnor och mässingshandtag formgivna av Kay Fisker. Men taket behövde bytas och därför var det upplagt för att se över funktionerna en trappa upp, där ljusinsläppet var begränsat.

Paret fick arkitekthjälp och lösningen var tre stora karmfönster som nu ger mer ljus till sov- och badrummen en trappa upp. De öppnade även upp för att få mer höjd och känsla av rymd.

Paret fick arkitekthjälp och öppnade upp för att få mer höjd och känsla av rymd.
Annons
Gäster blir ofta imponerade av att med arkitekternas hjälp har paret skapat lösningar som känns helt naturliga.

– Det var en fröjd att arbeta med arkitekterna som höll oss i handen under hela processen. Vi överlät all projektledning kring bygget. Det var verkligen en lättnad och har garanterat besparat oss ett och annat problem, säger Kirstine Mogensen, och fortsätter:

– Jag uppskattar också hur de insisterar på god planering och en tydlig röd tråd, så att man inte förhastar sig och gör förändringar och investeringar som inte håller över tid. Vi värdesätter det, och gäster blir ofta imponerade av att vi med arkitekternas hjälp har skapat lösningar som är i så fin harmoni med huset att de känns helt naturliga.

Annons
Paret har valt att låta trä vara tongivande i inredningen.
Paret ville bevara de finurliga detaljerna vid entrén med stjärnor och mässingshandtag formgivna av Kay Fisker.

Både Kirstine och Morten är förtjusta i naturmaterial som trä och natursten. Paret har därför valt att låta trä vara tongivande i inredningen och de ljusa trägolven har fått sällskap av en stor trähylla i vardagsrummet och ett kök i massiv ek designat av Valbæk Brørup arkitekter. I köket har de dessutom kompletterat det med lavasten, medan badrummen har öländsk skiffer som bärande material.

Annons

Huset är på nästan 400 kvadratmeter med gott om plats för familj, umgänge och parets två barn och två hundar.

Annons

För att skapa en finstämd koppling mellan inne och ute låter paret ölandsstenen återkomma på terrassen, som de byggde ut för ett par år sedan. Men utöver de många vackra naturmaterialen har huset även fått en egen palett av färgtoner. Varje rum har sin färg, som framhäver husets prägel och skapar en särskild stämning.

Varje rum har sin färg, som framhäver husets prägel och skapar en särskild stämning.
Huset är på nästan 400 kvadratmeter med gott om plats för både familj, hundar och umgänge.
Kirstine sitter i en Shell chair av Hans J. Wegner. Sidobordet är tillverkat av återvunnen plast, Wild Studio.
Annons

– Morten ville gärna måla huset och gärna introducera en färg eller två i köket eller vardagsrummet. Men allt som allt blev det 12 olika färger – i princip en i varje rum. Det är något helt annat än ett kritvitt rent universum, säger Kirstine Mogensen som inte har ångrat de många färgerna:

– Färg höjer stämningen och det är roligt med kulörer. Vi har hittat toner som passar med de dominerande ekgolven och fönsterlisterna av ek.

Kirstine sitter i en Shell chair av Hans J. Wegner. Sidobordet är tillverkat av återvunnen plast, Wild Studio.

Kirstine Mogensen

Vd och partner i klädföretaget Mo Reen. Maken Morten är chef för ett medieföretag. Paret har två barn på 6 och 9 år och två hundar.
Bor: Villa i Hellerup på 390 kvm.

Fotograf: Peter Kragballe

Läs mer om inredningen i bildspelet nedan:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons