Designmöbler, konst och kreativitet hemma hos Acnes grundare på Söder

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging

För 25 år sedan grundade Tomas Skoging Acne tillsammans med tre andra. Vi hälsar på i hans drömvåning på Södermalm där hans kreativitet har fått gott om spelutrymme.
23 augusti, 2021
2:03

Efter reklamen: 7 trendiga inredningsdetaljer i höst

(2:03)

Slå på ljud

Ni vet hur livet kan göra en 180-gradare på en sekund. Man kan bli antagen till den där skolan, springa in i personen som visar sig vara ens livs kärlek, plussa på en sticka eller få det där utlandsjobbet man drömt om.

När Tomas “Tompa” Skoging lite nedslaget satt på tunnelbanan från Östermalm hem till Söder efter att han förlorat budgivningen på en riktig drömlägenhet bestämde han sig för att öppna upp Hemnetappen. Igen.

Han hade bott i sin superfina vindsvåning i drygt ett decennium och ville sedan en tid tillbaka gå vidare. När han nu öppnade appen så fanns den plötsligt bara där, lägenheten. Han ringde mäklaren, åkte dit direkt och la ett bud som gällde kvällen ut.

Inom loppet av ett par timmar hade han förlorat lägenheten han suktat efter i veckor och köpt en annan – ännu bättre. Det kan tyckas att ett bostadsköp inte kan mäta sig med nya livskapitel som kärlek, utlandsflytt eller föräldraskap, men det ska inte heller underskattas. Hur ska man annars förklara att priserna för bostadsrätter i centrala Stockholm gick upp sju procent i fjol?

I dag, två år senare, sitter vi i ett av rummen i den helt otroliga våningen. Tomas Skoging är mest känd som en av de fyra grundarna av Acne. I slutet av 90-talet gick han och tre bekanta ihop och skapade sitt eget drömföretag. Ett kreativt kollektiv där de skulle göra allt – reklam, film, grafisk form, mode och så vidare. En multikreativ byrå på egna villkor.

Innan hade Tomas arbetat som grafisk formgivare men i och med Acne breddade han sina kreativa uttryck. I dag jobbar Tomas kvar i företaget som regissör. Han har en fantastisk förmåga att skapa känsla i sina engagerande reklamfilmer för företag som Unicef, Volvo, Evian och McDonalds.

Denna kreativas multitalangs drömlya ligger på Renstiernas gata på Södermalm, precis efter kröken, ovanför den vackra backen med dess otroliga utsikt.

– Ingen annan stadsdel har så många fina gamla kulturhus. Över huvud taget har ingen av de andra stadsdelarna lika mycket patina som Söder. I dag lappar folk ihop varje spricka som uppstår. När jag och min hund Berta går på promenad vandrar vi gärna runt på Fjällgatan och vid Vitabergsparken.

Själva lägenheten, ja den bör kanske snarare kallas för våning, är 175 kvadrat och har 3,3 meter i tak. Fönstren är djupa och höga och i taket hittar man vacker stuckatur.

Tomas Skoging inreder generöst och kreativt

Vid ingången finns en stor blåmålad hall, en poppig gäst-WC och två stora rum i fil. Denna del är Tomas egen. Här har han sitt generösa sovrum och sitt ännu större arbetsrum som har både burspråk och kakelugn. Där sitter han och jobbar om dagarna och inte sällan tar han möten här. Skrivbordet är hans gamla matsalsbord så det finns gott om plats för fler.

Är han ensam sitter han helst i sin Ligne Roset Togo-fåtölj med datorn i knät. Det är även här han knyter sina fiskeflugor – en hobby som vuxit med åren.

Grundade Acne med tre andra

Nästa rum i fil är ett grandiost hörnrum med hela fyra fönster. Här är fokus på familjen och umgänge. Stilen känns medveten och kontinental. Väggarna är vita och låter de andra sakerna ta plats, som den stora tavlan med två tecknade fingrar som blöder av Blundlund.

Från vardagsrummet nås en inbjudande matsal med ett svartmålat burspråk, en spegelvägg, ett stort matbord i svartvit marmor och massor av tavlor, framför allt föreställande fåglar men även några kungaporträtt.

– Min idé var att skapa ett rum som får det att kännas som att man sitter på en gammal anrik restaurang i Paris eller något. Det skulle inte vara minimalistiskt utan plottrigt, mysigt och glittrigt. Man ska känna sig ompysslad och få ett pirr i magen när man sätter sig ner. Jag älskar att duka upp med franska bistrobestick, guldkantade tallrikar och slipade kristallglas.

Ska kännas som i Paris

Här inne bjuder han ofta sina vänner eller sin fjortonåriga dotter Isadora och femtonåriga son Billy och deras kompisar på middag.

– Man vet ju aldrig hur det blir med barn, men det verkar som att de tycker om att vara här vilket gör mig väldigt glad.

En hjälpsam hand fick han just från barnens mamma, hans exflickvän, inredaren Caroline Axell.

– Hon hjälpte mig att samla tankarna och var ett perfekt bollplank. Hon tog hand om färgsättningen, samlade ihop material och moodboards och gjorde en del inköp.

Det var även Caroline som kom på idén att måla stora kvadrater i starka färger kring dörr- och fönsterfoder, som den gulgröna runt dörren i sovrummet och den korallröda runt fönstret i köket.

Men hemmet är framför allt ett uttryck för Tomas egen kreativitet. Han beskriver själv sin stil som motsägelsefull – lekfull men klassisk, ordningsam men stökig. Framför allt känns den välkomnande, inkluderande och personlig.

Trots att rummen har möblerats med en och annan dyr designklassiker inbjuder lägenheten till att kasta sig i soffan, dra upp fötterna och våga äta både chips och choklad. Och vi skulle lika gärna kunna befinna oss i Barcelona, Milano, Paris eller Berlin.

Inredningen är tidlös men egen, och stilren men konstnärlig. Lyllos den som får komma hit och äta middag bland fåglar och kungligheter i den glittriga matsalen!

Fotograf: Idha Lindhag Stylist: Caroline Axell

Läs mer om inredningen i bildspelet här!

Tomas Skogings vardagsrum är ett stort hörnrum med Cini Boeris Strips-soffa för Arflex i tre olika kulörer med extra bredd och djup. ”Jag ville att vi alla skulle kunna ”hälla” ut oss i soffan.” Mattan är en handknuten kelim, bordet från en butik i närheten, mobilen hittades i Holland och vasen i butiken Fab-Lab. Konstverk av Blundlund och stolen Diamond av Harry Bertoia.

Hängande lampa från mitten av 1960-talet av Bruno Munari för Danese Milano. Golvlampa Arco, design Achille & Pier Giacomo Castiglioni 1962, Flos. På väggen ett verk av Jens Fänge och över det en print av Ola Bergengren. Fåtölj Orgone chair av Marc Newson.

Burspråket i matsalen har målats nattsvart och inretts med massor av stora gröna växter, ett litet barbord samt en orientalisk snurrstol med ryggstöd i form av en kinesisk hund.

Tomas dotter Isadora har sitt rum i fil med matsal och vardagsrum. Sidobord av Lotta Lampa och konst från vänster: svartvit illustration av Joakim Ojanen, litet verk som Tomas själv har gjort i liten upplaga, stor illustration av Martin Skyd och mellanstor av Tomas gode vän Bisse Bengtsson.

Sängen är bäddad med överkast från Afro art. Även den lilla svarta pallen kommer därifrån. Ovan sängen hänger en mobil från Asplund och på väggen sitter en 60-talshylla som ropades in på en onlineauktion.

I den röda Togo-fåtöljen sitter Tomas dagtid och arbetar på sina reklamfilmspitchar. Bordet Bermuda från Asplund var tidigare matsalsbord, nu är det perfekt för jobbmöten och för att binda flugor. Trästolen Pop up chair är designad av Tomas exflickvän Caroline Axell. Hylla från Ikea.

Köket är platsbyggt i en modern version av ett klassikt shakerkök. Vask och stenskiva är i en spännande öländsk kalksten med massvis av fossiler. ”Jag fick superbra hjälp från Stendesign som gjorde både köksbänken, badrummet och bordsskivan i matsalen”, berättar Tomas.

Värme och personlighet har adderats till köket genom att väggarna målats beige och fönstret korallrött. Bord av David Rosén, stolar av Joe Colombo för Kartell och planscher fyndade i Gamla stan på 90-talet.

Hemmet har en stor hall och en nästan lika stor serveringsgång. De gör att man lätt får för sig att man är i en våning i en sydligare europeisk storstad som Paris eller Berlin. Hallen har målats mörkt blå både på väggar och tak.

Tomas sovrum ligger strax innanför entrén. Här har han adderat spänning och konstnärlighet genom att måla en grön ruta runt sovrumsdörren. Travertinlampan hittades på på en onlineauktion och planschen köptes från signaturen @koffertmannen på Instagram.

Badrumshylla extra allt.

Marmorklätt badrum skapar en air av lyxhotell.

Närbild på Tomas skissbok.

I köksfönstret tråg med idel gröna härligheter till matlagningen.