Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Designmöbler, konst och kreativitet hemma hos Acnes grundare på Söder

23 aug, 2021 
AvMichelle Meadows
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging
För 25 år sedan grundade Tomas Skoging Acne tillsammans med tre andra. Vi hälsar på i hans drömvåning på Södermalm där hans kreativitet har fått gott om spelutrymme.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 trendiga inredningsdetaljer i höstBrand logo
7 trendiga inredningsdetaljer i höst

Ni vet hur livet kan göra en 180-gradare på en sekund. Man kan bli antagen till den där skolan, springa in i personen som visar sig vara ens livs kärlek, plussa på en sticka eller få det där utlandsjobbet man drömt om.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging vardagsrum
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging mobil soffa
Annons

När Tomas “Tompa” Skoging lite nedslaget satt på tunnelbanan från Östermalm hem till Söder efter att han förlorat budgivningen på en riktig drömlägenhet bestämde han sig för att öppna upp Hemnetappen. Igen.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging gröna växter
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging barnrum konst
Annons

Han hade bott i sin superfina vindsvåning i drygt ett decennium och ville sedan en tid tillbaka gå vidare. När han nu öppnade appen så fanns den plötsligt bara där, lägenheten. Han ringde mäklaren, åkte dit direkt och la ett bud som gällde kvällen ut.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging sovrum mobil fårskinn

Inom loppet av ett par timmar hade han förlorat lägenheten han suktat efter i veckor och köpt en annan – ännu bättre. Det kan tyckas att ett bostadsköp inte kan mäta sig med nya livskapitel som kärlek, utlandsflytt eller föräldraskap, men det ska inte heller underskattas. Hur ska man annars förklara att priserna för bostadsrätter i centrala Stockholm gick upp sju procent i fjol?

Annons
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging matsal blommor
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging matbord

I dag, två år senare, sitter vi i ett av rummen i den helt otroliga våningen. Tomas Skoging är mest känd som en av de fyra grundarna av Acne. I slutet av 90-talet gick han och tre bekanta ihop och skapade sitt eget drömföretag. Ett kreativt kollektiv där de skulle göra allt – reklam, film, grafisk form, mode och så vidare. En multikreativ byrå på egna villkor.

Annons
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging köket

Innan hade Tomas arbetat som grafisk formgivare men i och med Acne breddade han sina kreativa uttryck. I dag jobbar Tomas kvar i företaget som regissör. Han har en fantastisk förmåga att skapa känsla i sina engagerande reklamfilmer för företag som Unicef, Volvo, Evian och McDonalds.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging köket köksbord

Denna kreativas multitalangs drömlya ligger på Renstiernas gata på Södermalm, precis efter kröken, ovanför den vackra backen med dess otroliga utsikt.

Annons
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging hall toalett

– Ingen annan stadsdel har så många fina gamla kulturhus. Över huvud taget har ingen av de andra stadsdelarna lika mycket patina som Söder. I dag lappar folk ihop varje spricka som uppstår. När jag och min hund Berta går på promenad vandrar vi gärna runt på Fjällgatan och vid Vitabergsparken.

Själva lägenheten, ja den bör kanske snarare kallas för våning, är 175 kvadrat och har 3,3 meter i tak. Fönstren är djupa och höga och i taket hittar man vacker stuckatur.

Annons

Tomas Skoging inreder generöst och kreativt

Vid ingången finns en stor blåmålad hall, en poppig gäst-WC och två stora rum i fil. Denna del är Tomas egen. Här har han sitt generösa sovrum och sitt ännu större arbetsrum som har både burspråk och kakelugn. Där sitter han och jobbar om dagarna och inte sällan tar han möten här. Skrivbordet är hans gamla matsalsbord så det finns gott om plats för fler.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging sovrum

Är han ensam sitter han helst i sin Ligne Roset Togo-fåtölj med datorn i knät. Det är även här han knyter sina fiskeflugor – en hobby som vuxit med åren.

Annons

Grundade Acne med tre andra

Nästa rum i fil är ett grandiost hörnrum med hela fyra fönster. Här är fokus på familjen och umgänge. Stilen känns medveten och kontinental. Väggarna är vita och låter de andra sakerna ta plats, som den stora tavlan med två tecknade fingrar som blöder av Blundlund.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging badrum

Från vardagsrummet nås en inbjudande matsal med ett svartmålat burspråk, en spegelvägg, ett stort matbord i svartvit marmor och massor av tavlor, framför allt föreställande fåglar men även några kungaporträtt.

Annons
Tomas Skoging

– Min idé var att skapa ett rum som får det att kännas som att man sitter på en gammal anrik restaurang i Paris eller något. Det skulle inte vara minimalistiskt utan plottrigt, mysigt och glittrigt. Man ska känna sig ompysslad och få ett pirr i magen när man sätter sig ner. Jag älskar att duka upp med franska bistrobestick, guldkantade tallrikar och slipade kristallglas.

Ska kännas som i Paris

Här inne bjuder han ofta sina vänner eller sin fjortonåriga dotter Isadora och femtonåriga son Billy och deras kompisar på middag.

Annons
Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging badrum marmor

– Man vet ju aldrig hur det blir med barn, men det verkar som att de tycker om att vara här vilket gör mig väldigt glad.

En hjälpsam hand fick han just från barnens mamma, hans exflickvän, inredaren Caroline Axell.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging skisser

– Hon hjälpte mig att samla tankarna och var ett perfekt bollplank. Hon tog hand om färgsättningen, samlade ihop material och moodboards och gjorde en del inköp.

Annons

Det var även Caroline som kom på idén att måla stora kvadrater i starka färger kring dörr- och fönsterfoder, som den gulgröna runt dörren i sovrummet och den korallröda runt fönstret i köket.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging lipstick mun

Men hemmet är framför allt ett uttryck för Tomas egen kreativitet. Han beskriver själv sin stil som motsägelsefull – lekfull men klassisk, ordningsam men stökig. Framför allt känns den välkomnande, inkluderande och personlig.

Hemma hos Acnes grundare Tomas Skoging köksfönster kryddor

Trots att rummen har möblerats med en och annan dyr designklassiker inbjuder lägenheten till att kasta sig i soffan, dra upp fötterna och våga äta både chips och choklad. Och vi skulle lika gärna kunna befinna oss i Barcelona, Milano, Paris eller Berlin.

Inredningen är tidlös men egen, och stilren men konstnärlig. Lyllos den som får komma hit och äta middag bland fåglar och kungligheter i den glittriga matsalen!

Fotograf: Idha Lindhag Stylist: Caroline Axell

Läs mer om inredningen i bildspelet här!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons