Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Fantasifullt och färgglatt i Södermalmslyan

18 aug, 2022 
AvMichelle Meadows
Fantasifullt och färgglatt i Södermalmslyan
Sara Källberg fyller väggarna från golv till tak med färgsprakande, modern konst. Häng med in i Södermalmslyan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i GrumsBrand logo
Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i Grums

Sara Källberg är ett rejält knippe positiv energi. När man stiger över tröskeln till hennes och pojkvännen Jakobs lägenhet känner man sig genast hemma och det liksom osar liv, fest och spontana middagar. Inredningen är som en förlängning av Sara – varm, inbjudande, färgstark och kreativ.

Lägenheten, som ligger i ett hus från 90-talet, hade tidigare en relativt opersonlig look som Sara förvandlat till något mer hemtrevligt och konstnärligt genom att byta alla dörrar, lister och beslag och måla väggar och snickerier i toner av blått.

Sara gjorde lägenheten mer hemtrevlig genom att byta alla dörrar, listar och beslag.

– Jag älskar att inreda med konst och trodde därför tidigare att jag var tvungen att ha vita väggar, lite sådär galleriaktigt, för att kontrastera konsten. Men sedan insåg jag att den poppar mer mot en bakgrund i färg och att hemmet känns mer ombonat och genomtänkt om inte allt är vitt.

Annons
Alla väggar och snickerier har målats om i toner av blått.
Sara älskar att inreda med konst och tycker att den poppar mer mot en bakgrund i färg.
Annons

Hemmet är i dag en mix av specialbyggda lösningar, samtida konst samt tavlor som Sara har målat. Stilen beskriver hon själv som färgglad, kaotisk och maximalistisk. Konsten, som är det mest tongivande i hemmet, är för det mesta svensk men en del av konstnärerna är utländska. Gemensamt för dem alla är att de fortfarande är aktiva.

Sara beskriver stilen hemma som färgglad, kaotisk och maximalistisk.

– Jag hittar folk online som jag inspireras och fascineras av och köper teckningar eller skisser av dem. Stora verk är ju i en helt annan prisklass.

Annons
Det var Saras intresse för street art som gjorde henne sugen på att skapa något eget.
Hemmet är i dag en mix av specialbyggda lösningar, samtida konst samt tavlor som Sara har målat.
Annons

Sara inte bara hittar samtida konst online – hon säljer även sin egen där. Det hela började för fem år sedan: Hennes intresse för street art gjorde att hon blev sugen på att skapa något eget. Hon la några pärlplattor med korpmotiv och sprayade dem i glada färger med avsikten att placera dem runt om i staden. Detta väckte en skaparlust inom henne som antagligen alltid funnits där.

Pärlplattorna byttes mot dukar och plötsligt kunde hon inte få nog. Hennes verk är oftast abstrakta och målade i akryl. Ofta kombineras poppiga färger med ett citat och en smiley med ”X” och ”III” som ögon (eftersom Sara är född fredagen den trettonde). Medan hon målar brukar hon dokumentera processen på Instagram och redan när hon gjorde sin första tavla var det någon som hörde av sig och ville köpa. Snart spred sig ordet och folk började höra av sig med önskemål om att få köpa hennes verk.

Lägenheten har utsikt ut över hustaken på Södermalm i Stockholm.
Annons
Smileyn med ”X” och ”III” som ögon ör en blinkning till att Sara är född fredagen den trettonde.

I dag säljer Sara det mesta hon skapar, delvis genom sitt eget Instagramflöde men även genom Facebook- gruppen ”Köp en tavla” och nu senast på Affordable Art Fair. Den som vill komma igång med att måla eller samla på och inreda med samtida konst råder hon att bara göra det.

– Våga testa, blir det fel är det bara att göra om. Det är lättare än man tror!

Sara Källberg är varumärkesansvarig marknadschef på Redbull Sverige och konstnär.

Sara Källberg
Varumärkesansvarig marknadschef på Redbull Sverige och konstnär.
Följ @frokenobskyr på Instagram.
Bor: Tillsammans med pojkvännen Jakob i en lägenhet på 61 kvm på Södermalm.


Fotograf: Patric Johansson
Stylist: Myrica Bergqvist

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons