Konstnärsresidenset på Mallorca som är i ständig förändring
Det beskrivs som ”experiental”, eller ”upplevelserikt”, på Airbnb. Och det är svårt att hitta ett mer passande ord för huset Casa Balandra i den lilla staden Pòrtol på Mallorca. Känslan är inbjudande, opretentiös och själva huset inger lugn.
Sex sovrum, ett stort kök, matsal, vardagsrum, trädgård med pool och tre delade studioutrymmen bjuder in till att njuta av olika platser vid olika tider på dygnet. Det öppna köket för lunch, matsalen under middagen, loungen efter en eftermiddag vid poolen. Eller varför inte ta en paus i rottingstolarna på innergården? Runt varje hörn finns en ny vrå, en ny plats att upptäcka.
Huset är systrarna Isabella och Claudia Del Olmos barndomshem. Som barn minns de att de kunde gå vilse här.
– När mamma och pappa hade inrett det var det mycket mer saker och mjuka möbler överallt, det var som en jättestor lekplats. Perfekt för kurragömma! säger Claudia.
I dag är hemmet under konstant förändring, som främst drivs av Claudia och de besökande konstnärer som deltar i de vistelser med bland annat workshops som sker här tre gånger om året, några veckor per gång. Deras verk blir ofta en del av hemmet, som tavlan av Joshua Perkin i foajén.
Foajén ger en ledtråd till husets historia, då lite information har hittats under de efterforskningar som gjorts. Fontänen på väggen och det höga glastaket avslöjar att det nästan säkert har legat en inhägnad utegård här. Den förenar några av sovrummen med köket och vardagsrummet. På flygbilder ser fastigheten ut som en gård med gamla stallar, som nu fungerar som konstnärsateljéer, ett utedass och olika trädgårdsavdelningar, bland annat en liten apelsinlund.
Huset är inte typiskt för mallorcansk arkitektur, som är känd för sina tjocka väggar och små fönster, för att hålla värmen ute. Det är möjligt att det byggdes så från början, men har förändrats över tid – troligtvis främst av en arkitekt som bodde här under en period.
När Claudia och vännen Cecile Denis först började inreda huset var känslan mer neutral och minimalistisk.
– Sedan har jag stegvis adderat mer färg, säger Claudia.
Inredningen utvecklas ständigt. Som det roströda badrummet som uppdaterats med mikrocement. Eller trappans järnsmide, som målades himmelsblått. De gröna detaljerna i köket förstärks av ett ljust grönmålat tak.
Vissa av möblerna specialdesignades för huset. Som soffbordet i vardagsrummet med keramiska bollar som håller upp en oregelbunden glasskiva. Pòrtol är känt för sin keramik, så bollarna tillverkades lokalt, precis som de enorma keramikkrukorna vid poolen. Eller det extra långa matsalsbordet med stora bitar av gran som formats för att bilda ett bord för tio sittande gäster.
En höjdpunkt i huset är väggen i rummet som Claudia kallar ”pappas gamla tv-rum”. Den är inspirerad av väggar som ofta finns i hus på Kanarieöarna med naturformade inbuktningar som fungerar som hyllor. Claudia gjorde detta med skumskiva och gips.
Systrarna letar nu efter en ny plats för att kunna utöka de framgångsrika konstnärsvistelserna, men det innebär absolut inte slutet för Casa Balandra. Huset kommer fortsätta leva och utvecklas även i framtiden.
Text och bild: Simon Bajada