Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Konstnärsresidenset på Mallorca som är i ständig förändring

14 jul, 2022 
AvSimon Bajada
Konstnärsresidenset på Mallorca som är i ständig förändring
Konstnärsresidenset och de kreativa systrarna Del Olmos barndomshem på Mallorca är ett hus i ständig förändring.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos möbeldesignern i Mexico CityBrand logo
Hemma hos möbeldesignern i Mexico City

Det beskrivs som ”experiental”, eller ”upplevelserikt”, på Airbnb. Och det är svårt att hitta ett mer passande ord för huset Casa Balandra i den lilla staden Pòrtol på Mallorca. Känslan är inbjudande, opretentiös och själva huset inger lugn.

Huset Casa Balandra på Mallorca har en inbjudande, opretentiös känsla.
Annons
Huset består av sex sovrum, ett stort kök, matsal, vardagsrum, trädgård med pool och tre delade studioutrymmen.

Sex sovrum, ett stort kök, matsal, vardagsrum, trädgård med pool och tre delade studioutrymmen bjuder in till att njuta av olika platser vid olika tider på dygnet. Det öppna köket för lunch, matsalen under middagen, loungen efter en eftermiddag vid poolen. Eller varför inte ta en paus i rottingstolarna på innergården? Runt varje hörn finns en ny vrå, en ny plats att upptäcka.

Huset är systrarna Isabella och Claudia Del Olmos barndomshem. Som barn minns de att de kunde gå vilse här.

Annons
Claudia Del Olmo i ingången till Casa Balandra, som leder till innergården.

– När mamma och pappa hade inrett det var det mycket mer saker och mjuka möbler överallt, det var som en jättestor lekplats. Perfekt för kurragömma! säger Claudia.

I dag är hemmet under konstant förändring, som främst drivs av Claudia och de besökande konstnärer som deltar i de vistelser med bland annat workshops som sker här tre gånger om året, några veckor per gång. Deras verk blir ofta en del av hemmet, som tavlan av Joshua Perkin i foajén.

Claudia anordnar bland annat workshops om året för besökande konstnärer.
Annons
Huset är inte typiskt för mallorcansk arkitektur, som är känd för sina tjocka väggar och små fönster. Kanske såg det ut så från början men det har förändrats genom tiden.

Foajén ger en ledtråd till husets historia, då lite information har hittats under de efterforskningar som gjorts. Fontänen på väggen och det höga glastaket avslöjar att det nästan säkert har legat en inhägnad utegård här. Den förenar några av sovrummen med köket och vardagsrummet. På flygbilder ser fastigheten ut som en gård med gamla stallar, som nu fungerar som konstnärsateljéer, ett utedass och olika trädgårdsavdelningar, bland annat en liten apelsinlund.

Annons

Huset är inte typiskt för mallorcansk arkitektur, som är känd för sina tjocka väggar och små fönster, för att hålla värmen ute. Det är möjligt att det byggdes så från början, men har förändrats över tid – troligtvis främst av en arkitekt som bodde här under en period.

Att ta en paus i en rottingstol och njuta av grönskan som sprider sig utanför är en avkopplande och uppskattad aktivitet.

När Claudia och vännen Cecile Denis först började inreda huset var känslan mer neutral och minimalistisk.

Annons

– Sedan har jag stegvis adderat mer färg, säger Claudia.

Inredningen utvecklas ständigt. Som det roströda badrummet som uppdaterats med mikrocement. Eller trappans järnsmide, som målades himmelsblått. De gröna detaljerna i köket förstärks av ett ljust grönmålat tak.

Det roströda badrummet har uppdaterats med mikrocement.
Väggen gjord på skumskiva och plast är inspirerad av de väggar som ofta finns i hus på Kanarieöarna med naturformade inbuktningar som fungerar som hyllor.
Annons

Vissa av möblerna specialdesignades för huset. Som soffbordet i vardagsrummet med keramiska bollar som håller upp en oregelbunden glasskiva. Pòrtol är känt för sin keramik, så bollarna tillverkades lokalt, precis som de enorma keramikkrukorna vid poolen. Eller det extra långa matsalsbordet med stora bitar av gran som formats för att bilda ett bord för tio sittande gäster.

En höjdpunkt i huset är väggen i rummet som Claudia kallar ”pappas gamla tv-rum”. Den är inspirerad av väggar som ofta finns i hus på Kanarieöarna med naturformade inbuktningar som fungerar som hyllor. Claudia gjorde detta med skumskiva och gips.

Annons
Även om Claudia och hennes syster inte är bosatta i huset så stoppar det inte utvecklingen av Casa Balandra.

Systrarna letar nu efter en ny plats för att kunna utöka de framgångsrika konstnärsvistelserna, men det innebär absolut inte slutet för Casa Balandra. Huset kommer fortsätta leva och utvecklas även i framtiden.

Text och bild: Simon Bajada

Lär mer om inredningen i bildspelet här:

Annons