Mjuka färger och dansk möbeldesign möts i den ståtliga herrgården

Mjuka färger och dansk möbeldesign möts i den ståtliga herrgården

Danska Mille Fruergaard Bach och hennes man älskar projekt och är alltid redo att måla om, möblera nytt och renovera – med omsorg om husets historia.
02 juni, 2022
TV: Mjuka färger och dansk möbeldesign
1:36

Efter reklamen: TV: Mjuka färger och dansk möbeldesign

(1:36)

Slå på ljud

Hemma hos Mille Fruergaard Bach är avståndet mellan tanke och handling kort, i alla fall när det gäller inredningen av den gamla ståtliga herrgården från 1927, som hon bor i med sin man och deras tre barn. Huset på 220 kvadratmeter, som familjen tog över för fyra år sedan, var välskött, men paret ville sätta sitt eget, unika avtryck. Det gjorde de med ett kök i rosa linoleum, ett badrum med grönt lavastenskakel och inredningen av annexet som i dag är huvudkontor för företaget Studio Belle-Soeur, som Mille driver med sin svägerska. De många besluten, uppgifterna och nya idéerna blev en källa till både energi och glädje för Mille.

– Jag älskar att hålla på med projekt här hemma och det gör min man också – och corona har verkligen inte minskat lusten att fixa, renovera och flytta runt. Jag målade nyligen vårt vardagsrum gult på en enda dag – ett mycket spontant beslut, säger Mille.

– Ibland kanske jag förändrar saker och ting lite för snabbt, jag har lovat att inte dra igång något nytt på ett tag. Men jag måste erkänna att jag har en ganska lång inre lista med projekt som jag drömmer om att starta.

Alla förändringar har gjorts med ömhet och respekt för byggnaden – från renoveringen av den lilla gästtoaletten, där de bevarat rummets äldre, inbyggda handfat, till färgvalet på väggarna som matchar husets ståtliga historia. Även valet av möbler präglas av familjens förståelse för mötet mellan husets rötter och nutidens intressanta designmöjligheter: Designklassiker av Hans J Wegner och Philip Arctander möter nyare dansk möbeldesign av bland andra Margrethe Odgaard och GamFratesi.

Så förlänger du enkelt livet på dina lakan, kuddar och filtar hemma!

En särskild kärlek känner Mille för den fluffiga stolen klädd i lammskinn, som i dag står i parets sovrum, där den passar fint i den ljusa omgivningen. Stolen, som är formgiven av Philip Arctander 1944 och i dag produceras av Paustian, var en gåva från hennes man när hon hade fött deras tredje barn.

– Den påminner mig om en väldigt speciell tid, kort efter att vi hade tagit över huset som vi hoppas ska bli grunden för våra barns uppväxt och som vi också kan se oss själva bli gamla i. Jag har nyss flyttat stolen från vardagsrummet till vårt sovrum, av rädsla för chokladfingrar eller rödvinsglas på villovägar. För även om det är ett hem där mina barn ska vara barn, så måste jag erkänna att just den här stolen är jag ganska rädd om.

Det rum hon gillar mest är på samma vis en blandning av det nya och det gamla – och dessutom den plats där hon tillbringar mest tid i vardagen. Annexet som är hennes showroom och kontor har utgång mot havet, så att hon året om kan känna vädrets skiftningar.

Mille Fruergaard Bach
Driver Studio Belle-Soeur ihop med sin svägerska, Stephanie Bach.
Följ @studiobellesoeur.
Bor: I 220 kvadratmeter stor herrgård från 1927 i Charlottenlund, en förort till Köpenhamn.

Fotograf: Mikkel Kjellesen

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Herrgården är på 220 kvadratmeter och paret tog över herrgården för fyra år sedan

En glimt av köket, med luckor från Reform. Vintagekannan är köpt hos De fire årstider. Brödkorgen är från Svenskt Tenn och affischen från Aiayu och underläggen i lavasten från Madeamano.

Mille har målat vardagsrummets vitrinskåp i samma färg som väggarna, så att det smälter in i inredningen och ger tingen i det större fokus. Som tekannan från Svenskt Tenn, banankoppen från Yonobi och de enkla kopparna och skålarna från Hjorts Keramikmuseum på Bornholm.

Den vackra herrgården är från 1927 och Mille och hennes familj har bott här i fyra år.

Paret satte sin egen prägel på köket genom att inreda det med rosa linoleum

Köket, med luckor från danska Reform. När Mille presenterade sin idé om ett kök i en varm nyans för sin man, kallade hon den ”beige”, fast den i verkligheten var ljust rosa. Men hennes man är färgblind och båda är väldigt nöjda med rummet i dag. Golvet i lavasten kommer från Madeamano.

Valet av möbler präglas av familjens förståelse för mötet mellan husets rötter och nutidens intressanta designmöjligheter

I matsalen bryter svarta detaljer av mot det ljusa. Bordet och stolarna är designade av Hans J. Wegner och lamporna i mässing kommer från Bestlite. Både vasen och den gamla filmaffischen för kommer från Stilleben.

Mille målade nyss om vardagsrummet med gult

Bokhyllan är designad av Included Middle för Skagerak. Den knubbiga lampan från Waughan har en skärm från Studio Belle-Soeur, de tygklädda lådorna är från Nachtmanns och Studio Belle-Soeur. Den lilla barnstolen är från butiken Gyngehesten. Soffan är Børge Mogensens klassiker Nr. 1, soffbordet är designat av Space Copenhagen för & Tradition.

Milles favorit är stolen, formgiven av Philip Arctander 1944, som var en gåva från hennes man

Stavparketten breder ut sig. En klassisk PK22 av Poul Kjaerholm för Fritz Hansen tronar i hörnet.

Mille har en lång inre lista med projekt som hon drömmer om att starta

Bakom den rosa luckan gömmer sig ett köksskåp. Frukostplatsen är inredd med bänk och bord från Hübsch. Vintagekannan med blommor från trädgården är köpt hos De fire årstider och Flora-servisen från Royal Copenhagen används ofta.

All renovering har gjorts med respekt för husets ståtliga historia

I badrummet är det gamla, inbyggda handfatet bevarat.

Mille driver företaget Studio Belle-Soeur med sin svägerska.

Skrivbord formgett av Egon Eiermann, Please wait to be seated. På bordet lampa med skärm från Studio Belle-Soeur, litografi av Erik Frandsen och kruka från Fil De Fer. Arne Jacobsens klassiska Sjuan, i kontorsversion.

Framför huset finns en inbjudande myshörna

Framför huset har Mille inrett en myshörna med loungemöbler som matchar husets klassiska stil.

Sovrummet är ljust inrett och ger ett lugn till hela rummet

Inredningen i sovrummet är ljus och lätt, med sängkläder från Aiayu, kuddar från Ellis & Ivy och överkast från Studio Feder. Gardinerna kommer från danska &Drape.