Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Väskdesignerns coola Köpenhamnshem med jordfärger, textil och utvald design

08 jun, 2021 
AvMarie Monrad Graunbøl
Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn
Skala bort allt onödigt och känn sedan hur tyngden lättar. Det är designern Yvonne Konés ledord när det kommer till inredning. Häng med in i hennes coola lägenhet i Köpenhamn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriterBrand logo
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

Danska designern Yvonne Koné tvekar inte att kalla sig både anti-materialist och estet i samma mening. Å ena sidan kan hon verkligen grubbla över vilken som är den rätta färgen på väggarna i vardagsrummet. Å andra sidan finns det inget i lägenhet som hon inte skulle klara sig utan.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn moodboard bänk
Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn gardiner vardagsrum
Annons

– Jag älskar förstås att komma hem till ting som är mina. Men jag är inte sentimental alls och skulle inte ha några problem med att flytta eller göra mig av med saker, säger hon.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn i sovrummet

Väskdesigner Yvonne Koné

Som designer är hon mest känd för sina skor och väskor, men hon ligger även bakom andra kreativa projekt, som en färgkollektion för färgproducenten Keim.

Annons
Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn soffa lampa

Hennes hem, en lägenhet om tre rum och kök på 109 kvadratmeter, ligger i nyrenoverad gammal fabrik med magnifik utsikt över Köpenhamns takåsar från de två balkongerna. Där bor hon med sin yngste son, de tre äldre barn har redan flyttat hemifrån.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn moodboard
Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn matplatsen
Annons

Färgerna är noggrant utvalda i en mjuk och jordnära skala. Möblerna är få och det syns att hon varken är en samlare eller vill ha för mycket prylar omkring sig. En iögonfallande vas på bordet räcker gott. Och en säng som nästan pressats in i det minsta rummet tillsammans med en pall, en vas och en sänglampa.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn matbord lampa vas

– Om jag lät fler saker flytta in, skulle jag knappast behöva dem, för jag har redan det som behövs för att mitt hem ska fungera. Det känns stressande om det materiella får ta för mycket plats i mitt liv. Jag vill hellre investera min energi i människor än i saker, säger Yvonne.

Annons

Lägenhetens viktigaste möbel är det stora matbordet som en av hennes vänner byggt. Runt det ryms de tre vuxna barnen och den 12-årige sonen för middagar. Och vännerna, som hon gärna vill se komma hit spontant.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn köket hyllor

– Ett hem ska delas med andra. Och jag älskar ju att se hur avspända mina vänner är när de kommer hem till mig. De lägger sig på soffan under en filt och pratar när jag lagar färdigt maten.

Annons
Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn moodboard

Sin gästfrihet tog hon med sig när hon flyttade hit för två år sedan. Men på andra punkter skiljer sig detta boende från det tidigare. Den här lägenheten var som ett blankt papper, helt utan detaljer som till exempel stuckatur och paneler.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn gardiner

– Jag tycker om att föreställa mig mitt hem som en tom kartong som innehåller några få element att flytta runt. Saker och ting, trots att de inte är så många, byter ofta plats här hemma. Jag blir uttråkad om det alltid ser likadant ut. Jag mår bra av rörelse och förändring.

Annons
Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn detaljer väskor

Utsikten från de två balkongerna, som ligger i varsitt väderstreck, bjuder också på ständig förändring när årstider och himlar kommer och går.

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn porträtt

– Ljuset är fantastiskt. Att vakna av en solstråle i ansiktet får mig verkligen att känna mig privilegierad.

Foto: Mikkel Tjellesen

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Annons