Väskdesignerns coola Köpenhamnshem med jordfärger, textil och utvald design

Hemma hos väskdesignern Yvonne Koné i Köpenhamn

Skala bort allt onödigt och känn sedan hur tyngden lättar. Det är designern Yvonne Konés ledord när det kommer till inredning. Häng med in i hennes coola lägenhet i Köpenhamn.
08 juni, 2021
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

Slå på ljud

Danska designern Yvonne Koné tvekar inte att kalla sig både anti-materialist och estet i samma mening. Å ena sidan kan hon verkligen grubbla över vilken som är den rätta färgen på väggarna i vardagsrummet. Å andra sidan finns det inget i lägenhet som hon inte skulle klara sig utan.

– Jag älskar förstås att komma hem till ting som är mina. Men jag är inte sentimental alls och skulle inte ha några problem med att flytta eller göra mig av med saker, säger hon.

Väskdesigner Yvonne Koné

Som designer är hon mest känd för sina skor och väskor, men hon ligger även bakom andra kreativa projekt, som en färgkollektion för färgproducenten Keim.

Hennes hem, en lägenhet om tre rum och kök på 109 kvadratmeter, ligger i nyrenoverad gammal fabrik med magnifik utsikt över Köpenhamns takåsar från de två balkongerna. Där bor hon med sin yngste son, de tre äldre barn har redan flyttat hemifrån.

Färgerna är noggrant utvalda i en mjuk och jordnära skala. Möblerna är få och det syns att hon varken är en samlare eller vill ha för mycket prylar omkring sig. En iögonfallande vas på bordet räcker gott. Och en säng som nästan pressats in i det minsta rummet tillsammans med en pall, en vas och en sänglampa.

– Om jag lät fler saker flytta in, skulle jag knappast behöva dem, för jag har redan det som behövs för att mitt hem ska fungera. Det känns stressande om det materiella får ta för mycket plats i mitt liv. Jag vill hellre investera min energi i människor än i saker, säger Yvonne.

Lägenhetens viktigaste möbel är det stora matbordet som en av hennes vänner byggt. Runt det ryms de tre vuxna barnen och den 12-årige sonen för middagar. Och vännerna, som hon gärna vill se komma hit spontant.

– Ett hem ska delas med andra. Och jag älskar ju att se hur avspända mina vänner är när de kommer hem till mig. De lägger sig på soffan under en filt och pratar när jag lagar färdigt maten.

Sin gästfrihet tog hon med sig när hon flyttade hit för två år sedan. Men på andra punkter skiljer sig detta boende från det tidigare. Den här lägenheten var som ett blankt papper, helt utan detaljer som till exempel stuckatur och paneler.

– Jag tycker om att föreställa mig mitt hem som en tom kartong som innehåller några få element att flytta runt. Saker och ting, trots att de inte är så många, byter ofta plats här hemma. Jag blir uttråkad om det alltid ser likadant ut. Jag mår bra av rörelse och förändring.

Utsikten från de två balkongerna, som ligger i varsitt väderstreck, bjuder också på ständig förändring när årstider och himlar kommer och går.

– Ljuset är fantastiskt. Att vakna av en solstråle i ansiktet får mig verkligen att känna mig privilegierad.

Foto: Mikkel Tjellesen

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

En discokula bryter coolt av mot hemmets jordnära färgskala. Bänken kommer från & Tradition. Pumpsen är Yvonne Konés egen design. Inspirationsbilderna på väggen byts ut med jämna mellanrum.

Vardagsrummet är ljust och luftigt. Soffa med puff, design Norm architects för Menu. Den skulpturala gröna stolen heter Alky, en italiensk klassiker från tidigt 1970-tal av Giancarlo Piretto.

Yvonne Koné är sko- och väskdesigner med eget märke. Hon bor med yngste sonen i en lägenhet mitt i Köpenhamn.

På en enkel låg piedestal står en munblåst glaslampa från Galshütte Limburg, köpt via @stodeoh.

Färger och material är en viktig och bärande del i Yvonnes hem. Och naturligtvis i hennes arbete som sko- och väskdesigner.

Matsalsbordet är byggt av en vän som ligger bakom företaget This Table. Bordet är målad i en av Yvonnes kulörer för Keim. Stolarna är Poul Kjaerholms PK1. Tvåarmad taklampa från A step.

Yvonne är känd för sin fingertoppskänsla när det kommer till färg. Från det stora allrummet finns utgång till en terrass. Gardiner, & Drape.

På köksväggen hänger en samling afrikanska korgar. Pallen är från Elfenbenskusten, där Yvonne har sina rötter. Den kallas för senufo, och kännetecknas av att den är uthuggen ur ett enda stycke massivt trä.

Köket är en stilstudie i rena linjer och fina detaljer. Vasen med träskedar i kommer från Pettersen & Hein. Liten skål från Ghana. Svart fat från Casa-Calor.

Inspirationsbilderna på väggen byts ut med jämna mellanrum, allt beroende på vilka färger och former som just nu tilltalar Yvonne.

Poul Kjaerholms stol produceras av Carl Hansen & søn. Vaserna hittade Yvonne i en italiensk loppisbutik, hon har målat om dem vita.

Fian detaljer och gediget hantverk på Yvonne Konés väskor.