Titta in i Seinabo Seys mysiga etta på Södermalm i Stockholm

Titta in i Seinabo Seys mysiga etta på Södermalm i Stockholm

Artisten Seinabo Sey har alltid drömt om att bo på ett ställe hon gillar. Nu gör hon äntligen just det.
14 juli, 2022
Hemma hos möbeldesignern i Mexico City
0:59

Efter reklamen: Hemma hos möbeldesignern i Mexico City

(0:59)

Slå på ljud

När världsstjärnan Seinabo Sey – årets Bäst klädda artist på ELLE-galan – var liten såg hon Beyoncé på ikoniska inredningsprogrammet MTV Cribs. Efter det var det kört, alla pengar gick till inredning.

Shoppingexperten tipsar – så inreder du vardagsrummet på bästa sätt

– Hon hade ett rum med typ temat ”arabiska natt”, det var stjärnhimmel och Aladdin-inredning. Jag blev helt besatt. Jag är uppvuxen i en tvåa med fem pers och det har alltid varit hemtrevligt, men aldrig särskilt fint. Jag fixade toan och köpte nån grej på rean som jag målade om och tyckte att mamma var så störig som inte brydde sig, säger hon när vi ses i ettan på Södermalm i Stockholm.

De välvda fönstren och takhöjden gör att de få kvadratmetrarna känns större än de egentligen är.
FANNY RADVIK

Vårsolen lyser in genom de välvda fönstren och takhöjden gör att de få kvadratmetrarna känns större än de egentligen är. Trots sitt tidigt väckta inredningsintresse levde Seinabo i många år utan kök. När hon köpte ettan i ett av Stockholms mest kända (och kanske artisttätaste) hus var den ett avstyckat sovrum med badrum som en gång i tiden varit en egen bostad.

Seinabo Sey bor i ett av de mest kända och kanske artisttätaste husen på Södermalm i Stockholm
FANNY RADVIK

Det låter nästan lite New York-romantiskt?

– Eller snarare posttraumatisk stress efter att ha turnerat och bott på hotellrum så mycket. Jag älskar att laga mat, det är typ det roligaste jag vet, men jag bara tog bort den delen av mitt liv och tänkte ”det går väl bra att bo utan ett kök ett tag”. För mycket adhd och för mycket jobb, så jag struntade i att renovera. Tills nu, det blev klart typ i höstas, säger hon.

När Seinabo var liten såg hon Beyoncé på ikoniska inredningsprogrammet <i>MTV Cribs.</i> Efter det gick alla pengar till inredning.
FANNY RADVIK

När hennes ex tyckte att hon hade för mycket kläder – ”det var kaos” – introducerade han henne för sin vän Emelie Eriksson, som hade lika mycket kläder men lite bättre ordning. Hon och kollegan Susana Vall gick igenom allt. Det ena ledde till det andra och snart hade scenografi- och set design-duon, som jobbat med musikvideor åt bland andra Viagraboys, Hov1 och Seinabo själv, inte bara inrett lägenheten utan också lett renoveringen.

"I hela mitt liv har jag drömt om att bo på ett ställe jag gillar och jag har aldrig gjort det förrän nu."
FANNY RADVIK

– Emelie och Susana har verkligen hjälp mig med en del av mitt liv som jag alltid har drömt om att ha ordning på, men verkligen inte haft. Jag har alltid varit så himla dålig på att sköta mitt hem, jag har inte haft tid eller förmåga att organisera. I hela mitt liv har jag drömt om att bo på ett ställe jag gillar och jag har aldrig gjort det förrän nu.

Som för många andra blev hemmet extra viktigt för Seinabo under pandemin.
FANNY RADVIK

Foodora har bytts mot hemlagat – ”Jag är oftast på nån form av ’sluta äta socker’-diet, så ofta lagar jag ganska nyttig mat, onyttig mat köper jag” – och pandemin gjorde att hemmet blev viktigare än någonsin.

Här hittar du de bästa konstgallerierna online

– Det har varit lite sjukt att vara hemma så länge, det har lärt mig något som har smugit sig på. Att det är viktigt att ta hand om sitt hem och allt vad det innebär – sig själv. Innan, från 20 till 30 typ, har jag bara jobbat.

Seinabo Sey gillar att laga mat. Hon säger själv att hon lagar nyttigt och beställer onyttigt.
FANNY RADVIK

Hur har ditt och Emelie & Susanas samarbete sett ut?

– Eftersom de gick igenom hela min garderob och sorterade allt jag äger så hade de till slut skitbra koll på min stil och min smak. Utmaningen här var att renovera och för dem att figure out bästa planlösningen. De har köpt typ allt förutom sängen. Vi har pratat om olika referenser, jag gillar asiatiska möbler, och hur vi ska få ihop det med den här moderna vibben. Allt är typ second hand. Det känns så ohållbart att köpa en massa nya grejer, det går ju att måla om saker.

Mycket hemma hos Seinabo är second hand, hon tycker det är ohållbart att köpa nytt när det går att måla om saker.
FANNY RADVIK

Att prata om det personliga hemmet börjar låta som en klyscha, men Seinabos tillflyktsort på Söders höjder känns onekligen som en spegling av både världsartisten och den privata kvinna som är mycket större än så. Ändå sätter hon ord på en känsla som sannolikt är välbekant för de flesta personer med ett inredningsintresse.

– Det pendlar mellan den man är och den man vill vara. Det är som att försöka sätta på sig ett par för små byxor. Men ibland ligger jag ändå här och tänker att jag vill måla allt vitt.

Seinabo Sey, 32, spelar på Popaganda 26–27 augusti och släpper sitt nästa album i höst.

Seinabo Sey, 32, spelar på Popaganda 26–27 augusti och släpper sitt nästa album i höst. ”Jag ville göra en Destiny’s Child-skiva som låter som en Bon Iver-skiva.” Porträtt av Frida Marklund, styling Emelie Eriksson.

fotograf Frida Marklund

– Jag har haft ganska svårt för att släppa in folk tidigare, men ju finare det blir desto roligare känns det. Men det är nog en lite helig plats för mig. Att få ha en plats där jag kan vara i mina egna tankar och lyssna på vad jag vill. Jag är väl en hemmaperson.

Fotograf: Fanny Rådvik
Stylist: Dennis Valencia

Läs mer om inredningen i bildspelet nedan:

Seinabo Sey bor i ett av de mest kända och kanske artisttätaste husen på Södermalm i Stockholm

Garderobsväggen, med nya knoppar från Tradera, är en kvarleva från tiden då ettan en period satt ihop med lägenheten bredvid och användes som sovrum. Ikeas soffa Rörberg från 2013, samt kuddar, second hand. Lådorna är specialbyggda av Andreas Söderström. Bord, ommålat second hand-fynd. Piedestal/pall, Anna Harström. Inramad scarf från artisten Frank Oceans smyckesmärke Homer. ”Jag kom på att alla överklasstanter på Östermalm har Hermès-scarves som de hänger upp. Det här är min hiphopversion.” Soffa Bam!, Massproductions, och kudde, Lacroix/Designers guild. Matta Square pink, Nordic Knots. Ljus, TGR. Ljusblå vas, Rosenthal. Växter, Ginkgo.

Som för många andra blev hemmet extra viktigt för Seinabo under pandemin.

De stora fönstren ger den lilla lägenheten rymd. ”Det är det finaste någonsin.” Den ljusblå färgen var trion överens om, den skapar en både mysig och fräsch känsla. ”Jag älskar inte golvet men det är tydligen en dödssynd att ta bort fiskbensparkett”, säger Seinabo. Kruka till vänster med tyg från Gambia. Tvättkorg, Afroart.

De välvda fönstren och takhöjden gör att de få kvadratmetrarna känns större än de egentligen är.

Seinabo Sey har fått hjälp av kreatörsduon Emelie Eriksson och Susana Vall att inreda och renovera lägenheten. Sängen och konsten är i princip det enda hon hade sedan tidigare. Snäckmobiler, Blocket. Konstverk av Moley Talhaoui. ”Jag sjöng på hans barns dop och då fick jag den här.” Liten skulptur på sängbordet, Erika Kristofersson Bredberg. Draperier och skena, My Window. Överkast i guld, second hand. Den rutiga, handmålade textilen kommer från Gambia. Påslakan och örngott, Satin pure, Hästens.

"I hela mitt liv har jag drömt om att bo på ett ställe jag gillar och jag har aldrig gjort det förrän nu."

Seinabo Sey förfördes av Beyoncés ”tusen och en natt”-rum när hon såg MTV Cribs som barn – lite av känslan finns i hennes badrum. ”Badrummet är min favoritplats. Det finns ingen plats jag är så mycket som där.” Krokar, Tradera. Vas, Rosenthal. Lackask, Jonathan Adler.

När Seinabo var liten såg hon Beyoncé på ikoniska inredningsprogrammet <i>MTV Cribs</i>. Efter det gick alla pengar till inredning.

Handfatet och blandaren hittade Emelie Eriksson och Susana Vall på Tradera och kommoden är ett omlackerat loppisfynd. Spegeln, vars ljus kan ställas in med en app, är specialgjord av Klara Wirsén & Alexandra Friberg. ”Jag har alltid velat ha en mörk toalett. Den är lite liten, men det finns golvvärme så jag brukar sitta på golvet och duscha. Jag hade faktiskt ganska många Zoom-möten där i hörnet under pandemin.” Krokar och tandborstmugg, Tradera. Mönstrad vas Versace/Rosenthal.

Mycket hemma hos Seinabo är second hand, hon tycker det är ohållbart att köpa nytt när det går att måla om saker.

Seinabos morfar hade ett galleri, något hon själv drömmer om. Det långsmala konstverket kommer därifrån, annars är det en blandning av verk av vänner, som fotona av Märta Thisner och det gröna verket av producenten Simon On The Moon, inramade scenkläder och posters från Poster lab i Köpenhamn. Stolar, taklampa och väggskåp är ommålade second hand-fynd. På skåpet vas, Anna Harström, glasskulptur, Erika Kristofersson Bredberg. Femarmad ljusstake, Hanna Hjalmarsson. Vas, Caroline Harrius.

Seinabo Sey gillar att laga mat. Hon säger själv att hon lagar nyttigt och beställer onyttigt.

Det lilla köket satt tidigare ihop med toaletten och var en svår nöt att knäcka, men arkitekten Vera Aredal har specialritat den smarta lösningen med köksön utanför, och lyckats få plats med både kyl, frys och diskmaskin. Klinker, La Riggiola. Spis, Smeg. ”Jag älskar min spis. Att laga mat är typ det roligaste med den här lägenheten nu.” Konstverk i neon av Josefin Eklund. Vas, Rosenthal. Trensaflossa, Andrea Santivanez.