Titta in i Seinabo Seys mysiga etta på Södermalm i Stockholm

14 jul, 2022 
AvKatarina Matsson
Titta in i Seinabo Seys mysiga etta på Södermalm i Stockholm
Artisten Seinabo Sey har alltid drömt om att bo på ett ställe hon gillar. Nu gör hon äntligen just det.
Annons
Hemma hos möbeldesignern i Mexico City
Hemma hos möbeldesignern i Mexico City

När världsstjärnan Seinabo Sey – årets Bäst klädda artist på ELLE-galan – var liten såg hon Beyoncé på ikoniska inredningsprogrammet MTV Cribs. Efter det var det kört, alla pengar gick till inredning.

– Hon hade ett rum med typ temat ”arabiska natt”, det var stjärnhimmel och Aladdin-inredning. Jag blev helt besatt. Jag är uppvuxen i en tvåa med fem pers och det har alltid varit hemtrevligt, men aldrig särskilt fint. Jag fixade toan och köpte nån grej på rean som jag målade om och tyckte att mamma var så störig som inte brydde sig, säger hon när vi ses i ettan på Södermalm i Stockholm.

Annons
De välvda fönstren och takhöjden gör att de få kvadratmetrarna känns större än de egentligen är.

Vårsolen lyser in genom de välvda fönstren och takhöjden gör att de få kvadratmetrarna känns större än de egentligen är. Trots sitt tidigt väckta inredningsintresse levde Seinabo i många år utan kök. När hon köpte ettan i ett av Stockholms mest kända (och kanske artisttätaste) hus var den ett avstyckat sovrum med badrum som en gång i tiden varit en egen bostad.

Det låter nästan lite New York-romantiskt?

– Eller snarare posttraumatisk stress efter att ha turnerat och bott på hotellrum så mycket. Jag älskar att laga mat, det är typ det roligaste jag vet, men jag bara tog bort den delen av mitt liv och tänkte ”det går väl bra att bo utan ett kök ett tag”. För mycket adhd och för mycket jobb, så jag struntade i att renovera. Tills nu, det blev klart typ i höstas, säger hon.

När Seinabo var liten såg hon Beyoncé på ikoniska inredningsprogrammet <i>MTV Cribs.</i> Efter det gick alla pengar till inredning.

När hennes ex tyckte att hon hade för mycket kläder – ”det var kaos” – introducerade han henne för sin vän Emelie Eriksson, som hade lika mycket kläder men lite bättre ordning. Hon och kollegan Susana Vall gick igenom allt. Det ena ledde till det andra och snart hade scenografi- och set design-duon, som jobbat med musikvideor åt bland andra Viagraboys, Hov1 och Seinabo själv, inte bara inrett lägenheten utan också lett renoveringen.

Annons
"I hela mitt liv har jag drömt om att bo på ett ställe jag gillar och jag har aldrig gjort det förrän nu."

– Emelie och Susana har verkligen hjälp mig med en del av mitt liv som jag alltid har drömt om att ha ordning på, men verkligen inte haft. Jag har alltid varit så himla dålig på att sköta mitt hem, jag har inte haft tid eller förmåga att organisera. I hela mitt liv har jag drömt om att bo på ett ställe jag gillar och jag har aldrig gjort det förrän nu.

Som för många andra blev hemmet extra viktigt för Seinabo under pandemin.

Foodora har bytts mot hemlagat – ”Jag är oftast på nån form av ’sluta äta socker’-diet, så ofta lagar jag ganska nyttig mat, onyttig mat köper jag” – och pandemin gjorde att hemmet blev viktigare än någonsin.

Annons

– Det har varit lite sjukt att vara hemma så länge, det har lärt mig något som har smugit sig på. Att det är viktigt att ta hand om sitt hem och allt vad det innebär – sig själv. Innan, från 20 till 30 typ, har jag bara jobbat.

Seinabo Sey gillar att laga mat. Hon säger själv att hon lagar nyttigt och beställer onyttigt.

Hur har ditt och Emelie & Susanas samarbete sett ut?

– Eftersom de gick igenom hela min garderob och sorterade allt jag äger så hade de till slut skitbra koll på min stil och min smak. Utmaningen här var att renovera och för dem att figure out bästa planlösningen. De har köpt typ allt förutom sängen. Vi har pratat om olika referenser, jag gillar asiatiska möbler, och hur vi ska få ihop det med den här moderna vibben. Allt är typ second hand. Det känns så ohållbart att köpa en massa nya grejer, det går ju att måla om saker.

Annons
Mycket hemma hos Seinabo är second hand, hon tycker det är ohållbart att köpa nytt när det går att måla om saker.

Att prata om det personliga hemmet börjar låta som en klyscha, men Seinabos tillflyktsort på Söders höjder känns onekligen som en spegling av både världsartisten och den privata kvinna som är mycket större än så. Ändå sätter hon ord på en känsla som sannolikt är välbekant för de flesta personer med ett inredningsintresse.

– Det pendlar mellan den man är och den man vill vara. Det är som att försöka sätta på sig ett par för små byxor. Men ibland ligger jag ändå här och tänker att jag vill måla allt vitt.

Annons
Seinabo Sey, 32, spelar på Popaganda 26–27 augusti och släpper sitt nästa album i höst.
Seinabo Sey, 32, spelar på Popaganda 26–27 augusti och släpper sitt nästa album i höst. ”Jag ville göra en Destiny’s Child-skiva som låter som en Bon Iver-skiva.” Porträtt av Frida Marklund, styling Emelie Eriksson.

– Jag har haft ganska svårt för att släppa in folk tidigare, men ju finare det blir desto roligare känns det. Men det är nog en lite helig plats för mig. Att få ha en plats där jag kan vara i mina egna tankar och lyssna på vad jag vill. Jag är väl en hemmaperson.

Fotograf: Fanny Rådvik
Stylist: Dennis Valencia

Läs mer om inredningen i bildspelet nedan:

Annons