Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Lista: De bästa konstgallerierna online

26 nov, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Botanisera bland konst – online
Din nästa stora oljemålning eller den där efterlängtade skulpturen som gör ditt hem uniktär närmare än du tror. Ett klick bort, närmare bestämt. ELLE guidar dig till tio konstgallerier online.
Annons
Till minne av Lars VilksBrand logo
Till minne av Lars Vilks


Ska 2022 bli året då du lägger grunden till din allra första konstsamling? Tur då att det aldrig har varit enklare att hitta konst, oavsett var i landet du befinner dig. Många av de hetaste gallerierna finns nämligen i din egen dator. Vet du inte var du ska börja? Vi bad konstskribenten Karolina Modig dela med sig av sina bästa tips. Hon har skrivit böckerna Värdet av konst och Häng konsten lågt och är även redaktör på tidningen Icon.

– Digitaliseringen har lett till en törst efter hantverk. Vi vill se den fysiska handens skapande i de verk vi köper, säger hon. Hon tror att det har förstärkts under pandemin, då vi har saknat mänskliga möten och det mesta har skett via skärm.

Annons

– Suget efter nya intryck är stort också, tror jag, och där kommer konsten in som något som kan väcka kreativa tankar, förvåna, lugna eller skaka om.

1. Galleri Mats Bergman

Konst och grafik av kända konstnärer, främst från de nordiska länderna. Här finns mycket att välja bland och galleriet är en bra utgångspunkt för den som vill titta runt och känna efter vad hen gillar.

<i>The dreamer</i> av Sirje Papp hos Galleri Mats Bergman

2. The ode to

Kallar sig ”ditt öga i konstvärlden” och här finns allt från skulpturer till tavlor, av nutida konstnärer. Noga utvalt och vackert presenterat. En modern butik, som inspirerat många till en första konstinvestering.

Annons
Skulpturer hos The Ode To

3. Wall of art

Exklusiva konstposters av ”framtidens konstnärer”, enligt dem själva. Här finns kurerade onlinegallerier där du kan klicka hem dina favoritobjekt direkt från en vackert stylad tavelvägg. Tanken är att hjälpa oetablerade konstnärer att nå en bredare publik.

Wall Of Art har ett verktyg där du kan testa om verken du väljer passar fint ihop

4. Partnership editions

Ambitionen hos den brittiska webbshoppen är att tillgängliggöra konst för fler, utan ett spår av elitism. Bara att klicka runt bland konstnärer och verk är inspirerande, i den här snygga butiken som släpper ny konst sex gånger per år.

Annons

5. Tappan Collective

Amerikanskt webbgalleri som vill lyfta nya konstnärer, inspirera nya samlare och ja, skapa en ny sorts konstvärld online. Här kan du absolut hitta ditt första äkta konstverk! Tänk på att frakt från USA och skatt tillkommer.

6. The Apartment

Danska inredningsbutiken The Apartment, som är ett måste när du besöker Köpenhamn nästa gång, har en riktigt fin konstavdelning. Vintageposters möter litografier och textilkonst.

Fo-Ko har utställningar både live och online

7. Ed. art

Här är fokus på nordisk konst, med både etablerade och nya konstnärer. Ed. art säljer tryck, och oftast i upplaga (ed. är kort för edition), så priset är lägre än för originalkonstverk.

Annons

8. Artworks

De kallar sig själva för ”Sveriges största arena för samtida konst” och här finns mycket att titta på, inspireras av och köpa. Artworks vill göra det enklare att navigera på den svenska konstscenen.

Skulptur av Malou Palmqvist, som säljs hos Artworks

9. Artely

Om du vill leta efter svensk konst online är Artely ett väldigt bra och väl kurerat alternativ. Här finns framför allt originalkonst och print i exklusiva upplagor, signerade av konstnären.

Monica Hölls tavlor finns hos Artworks

10. Fo-Ko Art to go

Fo-Kos utställningar Art to go finns både live och online. Här kan du köpa konst av konststudenter eller oetablerade konstnärer, som inte slagit igenom ännu.
Pristak: 28 000 kronor.

Konstnären Lena Nilsson finns representerad hos Fo-Ko Art To Go

6 tips till den som vill börja köpa konst

Fysiskt:

  • Se massor, titta runt och prata gärna med folk. Smaken utvecklas ju mer man ser. Att se mycket är nyckeln, annars vet du inte vad som finns att tycka något om.
  • Köp från konstskolornas sistaårsstudenter, på julmarknader eller andra tillställningar där de ställer ut och säljer. Lita på magkänslan och köp det du dras till.
  • Våga fråga vad verk på galleriutställningar kostar om du inte kan hitta information. Fråga också om det kan finnas något i en viss prisklass i galleriets arkiv. De flesta gallerister är glada över en intresserad ny bekantskap och berättar och visar gärna. Du har inga krav på att köpa.

Digitalt:

  • Researcha runt och inspireras på nätet, men kolla gärna upp konstnärerna du fattar tycke för i verkligheten också.
  • Köp bara via seriösa aktörer. Köper du grafiska verk kan det till exempel vara bra om det finns en beskrivning av papperskvalitet, tryckprocesser, upplaga och signering.
  • Kontakta en konstnär du hittar på Instagram, eller var det nu kan vara, och fråga om du kan få komma och kolla på verk, köpa via hen eller hur du ska gå tillväga. Kanske blir du inbjuden till ateljén, kanske blir du hänvisad till en gallerist. Oavsett har du skapat en ny relation.

Av: Helena Skoog
Foto: Maria de la Croix, Mikael Lundblad (The Ode To)

Annons