Annons

Annons

Vad gör egentligen Retinol?


retinol

Vad är retinol och vad är det bra för?


Vad är retinol, vad är det bra för och vilka produkter är bäst? ELLE ger svar.

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Alla snackar om retinol. Men vad är egentligen hudvärldens kanske mest omsusade superingrediens – och vad gör den? ELLEs Maria Ahlgren svarar på några vanliga frågor kring retinol.

Vad är retinol?

A-vitamin i form av extremt små molekyler som når ända ner i det undre hudlagret, dermis. Efterhand som de tas upp av huden förvandlas de till A-vitaminsyror som har en mängd hudförskönande egenskaper. Retinol är så kallat cell-kommunikativ – på ren svenska instruerar det trötta hudceller att bete sig som unga, friska diton. Tänk bootcamp för hudcell.

Det finns flera olika former av retinol – allt från receptbelagda A-vitaminsyror för t ex akne, till milda varianter som kan användas av alla som är sugna på att röja upp bland hudcellerna.

Varför ska man använda retinol?

Åh, var ska vi börja! Retinol är hudvårdvärldens kanske största superstar sedan upptäckten på 70-talet. Retinol boostar både elastin och kollagen som håller huden spänstigt och mjuk, och stimulerar cellernas omsättning så att fina, nya hudceller snabbare kommer upp i överhuden. Därför har retinol förmåga att verkligen dramatiskt förbättra hudens struktur, genom att t ex minska och förhindra rynkor och jämna ut hudtonen. Man har t ex studerat retinol på 87-åringar och kunnat mäta resultat. Retinol är extremt kraftfullt, och därför är produkter med max 1% retinol godkända att säljas utan recept inom EU. Retinol finns även i produkter mot akne eftersom det reglerar talgproduktion och bromsar bakteriebildning i huden,

AKADEMIKLINIKEN, Pure Repair Night (reklamlänk via Adtraction)
0,55%-ig koncentration av inkapslat retinol som maxar cellförnyelsen och motverkar alla ålderstecken. Lakritsrot, vitt te och bisabolol verkar lugnande på eventuella irritationer.
retinol_ak_purerepair

Vad ska jag tänka på när jag handlar en produkt med retinol?

Vanligt retinol som används i kosmetiska krämer går under namn som retinyl acetate, retinyl palmitate eller retinaldehyd. Viktigt är att köpa retinolprodukter i färgad pumpflaska eller tub – upprepad exponering för ljus och syre gör retinolet minre effektivt. Burk är alltså ett no-no.

Och skynda långsamt! Börja med 3 nätter i veckan.

Jag har hört att man kan bli röd och fjälla av retinol. Stämmer det?

Ja. Många reagerar med rodnad och torrhet, men detta försvinner i takt med att huden vänjer sig. Börja med att använda retinol varannan natt, innan du gradvis ökar till varje dag. Att du först blir röd betyder att det händer grejer i huden – BRA grejer. Retinol är ett krut – och det märks i början.

Funkar retinol mot solskador?

Japp. Retinol är super mot solskador! Men – och detta är ett viktigt aber – har du redan solskador och korrigerar dem med retinol krävs SPF50 for life för att behålla resultatet. Okej? Använd exfoilering med AHA-syra för att få maxat resultat av ditt retinol!

Elie Saab HC bbt S15 022

Vem ska undvika retinol?

Du som är gravid, ammar, har rosacea eller har extremt torr och känslig hy. Om den första rödheten och fjällningen inte går över så ska du sluta.

Funkar retinol mot akne?

Ja. I receptbelagda aknekrämer finns A-vitaminsyra som hjälper vid akne.

BEAUTÉ PACIFIQUE, Super3 Booster Vitamin A Anti-Wrinkle Booster (reklamlänk via Awin.com)
Alla goda tinga är tre. I alla fall i denna booster med tre olika typer av A-vitamin. Använd på kvällen under din fuktkräm för en rejäl makeover av lilla hudkostymen. Reglerar talgproduktion, vilket gör den tiptopp för oren hy. Läs mer och köp här (reklamlänk via Awin.com) .
Aponor. Krem og hudpleie produkter. Morten Rakke Photography.

Min kompis brukar köpa en kräm som heter Retin-A i USA. Ska jag använda den?

Nej, det tycker jag inte. Det är en kräm som inte är godkänd för kosmetiskt bruk i EU. Det finns vissa kopplingar till både cancer, fosterskador och extremt solkänslig hy, så skippa den trots hajpen. Starka produkter med retinoid – eller A-vitaminsyra (alltså inte ”bara” A-vitamin) kräver en läkares bedömning.

Exuv_Super_Retinol_Concentrate

EXUVIANCE, Super Retinol Concentrate (reklamlänk via Apprl) , 599 kr

Är det farligt att vara i solen om man använder retinol?

A-vitaminet gör huden väldigt ljuskänslig, så använd högt SPF. Helst 50. Fast det gör vi ändå, eller hur, damer?

 

DU GILLAR OCKSÅ:

Sulfatfritt schampo: 8 ELLE-favoriter!

Brun utan sol för ansiktet – produkterna som är bäst

Tandblekning – så funkar det (och de här produkterna är godkända)

(0)
(0)
(0)
Annons


Annons


Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
Annons

Laddar