Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

ELLE möter Nicola Coughlan: "Sexscenerna i Bridgerton är superrelevanta"

23 maj, 2024 
AvPim Spoor
Nicola Coughlan intervju elle
Emil Pabon
Redan som barn drömde Nicola Coughlan, 37, om en karriär som skådespelare och för sju år sedan fick hon sitt stora genombrott i brittiska komediserien Derry girls. Nu är hon hyperaktuell med säsong 3 av Netflixsuccén Bridgerton.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 saker du kanske inte visste om familjen BridgertonBrand logo
5 saker du kanske inte visste om familjen Bridgerton

Det är Saint Patrick’s day och Nicola Coughlan anländer till ett Amsterdam som går helt i grönt. Vanligtvis firar hon den irländska nationaldagen tillsammans med sin familj, men i år är det fotograferingen för ELLE som gäller. Lite av hemlandets högtidsyra har hon ändå fått insupa.

– Vi tog en båttur genom kanalerna, berättar Nicola. Väldigt Amsterdam-anpassat. Vi åkte förbi mängder av irländska pubar där det festades rejält och skepparen spelade Molly Malone. Jag kände mig genast som hemma.

Vid det här laget är irländska Coughlan van vid resor och att missa familjehögtider. Att spela in en säsong av Bridgerton tar åtta månader, plus ytterligare en och en halv månad till repetitioner, kostymprovningar och att lära sig diverse färdigheter (som ridning). I nya säsongen står dessutom hennes karaktär Penelope Featherington i fokus, vilket innebär att PR-arbetet intensifieras ytterligare.

Annons

– Den första presskonferensen hölls i januari, vilket är helt bisarrt med tanke på att premiären inte var förrän i maj, säger Nicola. När första säsongen släpptes var det pandemi och då hade vi bara ett Zoom-samtal. Förra säsongens premiär missade jag för då hade jag Covid. Restriktionerna var fortfarande ganska hårda och tillställningarna få. Nu känns allt mycket större. Jag var i Brasilien förra året, det finns en väldigt aktiv fanskara där och det var nog först då som jag insåg hur stor serien är. Man hör talas om att tittarsifforna är rekordhöga men det sjunker inte riktigt in förrän man faktiskt har träffat fans från hela världen.

Nicola Coughlan intervju bridgerton
Nicola Coughlan är högaktuell med Bridgerton säsong 3.Emil Pabon

Ironiskt nog känns själva inspelningen ganska småskalig trots att tusentals människor arbetar med serien

Nicola Coughlan

Nicola CoughlanMagisk makeover för karaktären penelope

I december 2020 slog lanseringen av Bridgerton ner som en bomb på Netflix och blev streamingjättens allra största succé. Serien rankades som ”mest sedda” i 83 länder och hamnade på 10 i topp-listor i all världens Netflix-länder förutom Japan. Tajmingen var perfekt, det var mitt i den första stora Corona-vågen och alla suktade efter precis den sortens eskapism.

Annons

– Ironiskt nog känns själva inspelningen ganska småskalig trots att tusentals människor arbetar med serien, fortsätter Nicola. Balerna, familjernas hem, gatan med Madame Delacroix butik, Will’s bar … allt finns i en enda stor lagerlokal i västra London.

Och nu är det alltså dags för Nicola Couhglan att axla manteln som seriens huvudperson.

– Det är en helt annan upplevelse, som att ta över rodret på ett gigantiskt skepp. Hela teamet såg säsongens första avsnitt tillsammans och det var superläskigt, ingen har koll på något annat än sina egna scener så allt annat blir en total överraskning. Men responsen från de andra var fantastiskt. Jag har gråtit massvis.

Coughlans vän och motspelare Luke Newton spelar Penelopes bästa vän Colin Bridgerton och under den nya säsongen utvecklas han gradvis till hennes kärleksintresse.

– Jag har känt Lukas i fem år men nu har vi kommit varandra ännu närmre, berättar hon. Utan honom som motspelare så skulle det ha varit oerhört mycket svårare att göra huvudrollen. Det är ett ganska stort steg att gå från biroll till huvudroll och ett gigantiskt ansvar, jag har haft väldigt många fler scener än jag är van vid. Åtta månaders inspelningar tar på krafterna både fysiskt och psykiskt, att ha någon vid sin sida som går igenom samma saker hjälper mycket. Vi har verkligen tagit oss an ett äventyr tillsammans. Luke är en fin man, jag älskar att umgås med honom. Det gör hela teamet. En av medarbetarna utnämnde oss till den trevligaste casten i branschen, en utmärkelse jag bär med stolthet.

Nicola Coughlan intervju bridgerton
Nicola Coughlan och kollegorna Hannah Dodd och Claudia Jessie.Emil Pabon

Penelope må vara något av en panelhöna, men som alter egot Lady Whistledown har hon örnkoll på allt som händer och sker. Nu ska hon själv ut på äktenskapsmarknaden, hur gör hon då för att kliva ur sin plats i skuggan?

Annons

– I första säsongen är Pen liten och blyg och långt ifrån redo att introduceras i Londons sociala kretsar, förklarar Nicola. I säsong två blir hon lite mer självsäker och betraktar sig som vuxen, även om det verkligen inte stämmer. Nu ser vi henne som kvinna för första gången. I varje avsnitt genomgår hon en fas, vilket inkluderar nya kläder, frisyrer och smink. Vi gav stilarna olika namn, det var till exempel ”Gamla Pen” och ”Makeover-Pen”. Mer än så vill jag inte avslöja än så länge.

Från Djävulen bär Prada till Clueless – en förvandling är givetvis exakt vad den här timida karaktären behöver.

– Alla älskar väl en klassisk makeover-scen? När hon kommer ner för trappan … hon är så vacker och alla tittar på henne. För första gången betraktas hon som en värdig kandidat. Men det som gör scenen så stark är att hon fortfarande är obekväm. Hon är osäker i konversationerna och vågar inte se folk i ögonen.

Annons

Lite som när Rachael Leigh Cook nästan ramlar ner för trappan i She’s all that, en scen som inspirerat både Coughlan och seriens showrunner Jess Brownell.

Sexscenerna i Bridgerton är superrelevanta, de skildrar kvinnlig njutning och att känna styrka och självförtroende som kvinna

Nicola Coughlan

Sex framför spegeln

Skådespelare blir ibland tvungna att agera utanför sin bekvämlighetszon – eller som i Coughlans fall, sin mammas. De intima scener som vi kan förvänta oss även i kommande säsong, är tydligen inte ämnade för moderns ögon.

– Det står till och med i mitt kontrakt att min mamma ska få se en annan version, avslöjar Nicola. Säsong tre blir väldigt het. En del saker händer dessutom mycket tidigare än väntat. Vi har följt Penelope och Colin rätt länge nu, så vi kan snabba på deras berättelse lite. Min mamma trodde först att serien skulle vara nån sorts Downton Abbey, men sen fick man se Johnnys [Jonathan Bailey] häck redan i första scenen. Hon blev så arg, förstod ingenting. Men nu har hon ändrat sig helt. Hon kallar honom för ”Trädkramaren” på grund av den scenen och tycker det är hysteriskt kul.

Annons

Det finns en specifik scen som alla fans ser fram emot i säsong 3: spegelscenen. I den fjärde boken, En oundviklig längtan, som säsongen bygger på, vill Colin att deras första intima möte ska ske framför en spegel.

– Det krävdes en hel del mental förberedelse och två dagars inspelningar, minns Nicola. Men som sagt, Lukas är fantastisk. Vi kunde både skämta om det och ta det på stort allvar. Efter all press så blev det väldigt befriande när vi väl filmade scenen. Vi är mycket stolta över den.

Scenen i fråga beskrivs inte i boken men teveserien är inte bokstavstrogen sin förlaga på det sättet.

– Ibland anser folk att sexscener inte är relevanta, men det är de faktiskt i Bridgerton. De skildrar kvinnlig njutning och att känna styrka och självförtroende som kvinna. För Penelope personligen blir det ett avgörande ögonblick, hon ser sig själv som sexuell varelse. Scenen är så vackert skriven. Alla vill höra vad Colin säger till henne i den stunden, det är så romantiskt.

Nicola Coughlan intervju bridgerton
Nicola Coughlan tror på fake it t'till you make it-mentaliteten.Emil Pabon

Jag tror stenhårt på ’fake it ’till you make it’

Nicola Coughlan

Coughlan har skådespelat ända sedan hon var barn, men innan genombrottet i Derry girls arbetade hon som optiker.

Annons

– Jag fick mitt första professionella skådisjobb som nioåring, berättar hon. Jag tog teaterlektioner och hade en agent, men provspelningarna uteblev så jag försörjde mig på annat sätt. Jag gjorde lite småroller, men inget som jag kunde leva på. Det säger något om hur svårt det är att lyckas i den här branschen. Jag var 30 när jag provspelade för Derry girls och jag bara tänkte, ”Är det nu det händer?” Lite självbedrägeri skadar nog inte, jag tror stenhårt på ”fake it ’till you make it”. Om man tror på det själv, så tror andra också på det.

Nicola Coughlan har med andra ord alltid haft siktet inställt på skådespelaryrket. Hon tar upp sin telefon och visar en gammal inspelning där hon som fyraåring imiterar Spice girls och sjunger Wannabe. Hon imiterar dem allihop, inklusive frisyr- och klädbyten.

– Jag var väldigt metodisk, konstaterar Nicola.

Nicola Coughlan intervju bridgerton
"Jag har alltid inspirerats av dragqueens", berättar Nicola Coughlan.Emil Pabon

alteregot Kylie Gender

Förutom Bridgerton är Nicola aktuell med ytterligare en huvudroll. I slutet av mars lanserades Big mood på brittiska Channel 4, en serie som har beskrivits som en blandning av Fleabag och Broad city.

Annons

– Det skulle vara underbart om tittarna känner likadant för serien, säger hon. Den är skriven av Camilla Whitehill, en superbegåvad manusförfattare som jag har känt i femton år. Vi gick teaterskola tillsammans och försökte slå oss fram som skådespelare. Hon bestämde sig för att börja skriva i stället och jag fortsatte med skådespeleriet. Det var självklart från början att jag skulle vara med i hennes serie, jag tackade ja utan att ha läst en enda mening i manuset.

Big mood är en mörk komedi i sex delar som handlar om bästa vännerna Maggie (Coughlan) och Eddie (Lydia West), båda i 30-årsåldern.

–Maggie är bipolär och i första avsnittet tror man att hon är en helt vanlig, rolig kvinna som gör lite spontana grejer, men sedan framgår det att hon är manisk.

Dragqueens har inspirerat mig enormt mycket, deras styrka och självkänsla

Nicola Coughlan

Coughlan berättar att rollen är en av hennes mest utmanande hittills och inte enbart på grund av Maggies mentala tillstånd, eller för att serien spelades in på bara sju veckor.

Annons

– Den är skriven av en av mina bästa vänner och jag har varit involverad i den här serien i flera år, jag ville verkligen att det skulle bli bra.

I och med sin nyvunna stjärnstatus har Couhglan medverkat i en rad andra sammanhang, inte minst som gästdomare i tävlingsprogrammet RuPauls Drag race UK.

– Jag har varit ett fan sedan 2012, när sjätte säsongen av den amerikanska originalserien lanserades. Jag älskar Adore Delano och Courtney Coxja. Jag träffade Trixie Mattel och Katya när de hade sin show i London, dragqueens har inspirerat mig enormt mycket. När jag såg programmet första gången var det rena stiltjen i min karriär, jag hade inga auditions och jag bodde hemma tillfälligt. Att höra deltagarna prata om sina dragpersonligheter i tredje person och se hur starka och självsäkra de var fick mig att våga fortsätta som skådespelare. Tack vare dem går jag numera på castings som min dragpersona, den version av mig själv som vet att jag kan det här. Jag släpper taget om alla självtvivel och lyssnar inte på den där inre sabotören, som RuPaul kallar det för.

Annons

Coughlan har till och med ett namn på sin inre dragqueen.

–Kylie Gender! Jag klädde ut mig till henne en gång under ett Zoom-quiz, en sorts Kylie Jenner med blå hår och övermålade läppar, Glark Gable-mustasch och sådana där hotpants i guld som Kylie Minouge har.

Nicola Coughlan intervju bridgerton
Nicola Coughlan är högaktuell med Bridgerton där hon spelar huvudrollen i säsongen.

I slutet av varje avsnitt av RuPauls Drag race frågar Ru vad finalisterna skulle vilja säga till sina yngre jag. Vad skulle Kylie Gender vilja säga till den fyra år gamla Nicola?

– Du har något, fortsätt så och du kommer att klara dig fint! Jag skulle verkligen ha tagit det på största allvar om jag fått höra det då. Jag lekte liksom inte, det var seriösa produktioner. Så är det fortfarande. Jag är perfektionist när det gäller arbete och jag sätter ribban väldigt högt. Men det inre barnet finns alltid med och hon måste hedras.

Annons

Det budskap som Coughlan allra helst vill förmedla till andra kvinnor är att ”ambition” inte är ett fult ord.

Ingen lyfter på ögonbrynen när en man sina mål, varför är det inte likadant för kvinnor?

Nicola Coughlan

– Ingen lyfter på ögonbrynen när en man beskriver sina mål, varför är det inte likadant för kvinnor? Be inte om ursäkt för den du är, tro på dig själv. Om inte du tror på dig själv, hur ska du då kunna förmå andra att göra det? Jag tror inte att någon någonsin blir hundra procent redo för något. Oavsett hur rädd du är, bara gör det.

Hemmafruarna

Lilla Nicola kan vara stolt över sitt vuxna jag. Hon kontaktas ideligen angående rollerbjudanden och 2022 blev hon inbjuden till The Met gala i New York, en tillställning hon beskriver som ”ett bröllop där alla får vara brud”.

– Det är rena kaoset med alla kameror som riktas mot dig. Men jag var ganska lugn, eftersom alla andra var så megakända kunde jag bara slinka in.

Fast nog stack Nicola Coughlan ut, klädd i en dramatisk svart och rosa fjäderklänning designad av Richard Quinn.

Annons

– Jag såg hans kollektion under modeveckan i London samma år, berättar hon. Lila Moss avslutade visningen i en ganska kort bröllopsklänning med fjädrar. Jag ville verkligen ha de där fjädrarna i min klänning. Det tog en vecka att tillverka den, handsydd med omsorg om varenda detalj. Det gjordes till och med en toile [provplagg i billigare material] med insydd korsett och label. Kläder ger mig möjlighet att ha roligt och experimentera. När jag bara är hemma klär jag mig enkelt oh bekvämt, då kan jag promenera genom London utan att väcka uppmärksamhet. Men jag tycker det är superkul med mode och samarbeten som det jag hade med Richard gör allt ännu roligare.

Nicola Coughlan intervju bridgerton
Nicola Coughlan.

Coughlan och Quinn delar även ett brinnande intresse för The Real housewives-serierna.

- Nu är jag helt uppslukad av Vanderpump rules, som handlar om ex-deltagaren Lisa Vanderpumps restaurang. Jag älskar New York, min favorit är Sonja Morgan. Hon har ett townhouse där hon bara arrangerar fester för homosexuella män. Rena drömmen.

Annons

För den som gillar dramatik är Salt Lake-serien ett måste.

– Den går snabbt från noll till hundra. Till exempel är en av kvinnorna, Mary Cosby, gift med sin styvmorfar, de har ett barn tillsammans och driver en kyrka som egentligen är någon sorts sekt. Bara att slå sig ner och njuta.

All form av kärlek börjar med kärleken till sig själv

Med tanke på all uppståndelse kring den egna personen är det fullt förståeligt att hon gärna sträcktittar på en och annan realityserie. Vårt samtal följs av en gruppintervju och sedan en videoinspelning för ELLE och Netflix innan flyget går tillbaka till London. Resten av veckan är det teveintervjuer, inklusive en tillsammans med Mel B för irländska The late late show – anledningen till att hon hade sin Spice girls-imitation redo i telefonen. Innan vi säger hej då undrar jag vad hon hoppas att tittarna ska lära sig av Penelopes kärlekshistoria.

– Att all form av kärlek börjar med kärleken till sig själv, sammanfattar Coughlan. RuPaul har uttryckt det allra bäst, ”Om du inte kan älska dig själv, hur i helvete ska du då kunna älska någon annan?” Hör jag ett amen?

Del 2 av Bridgerton säsong 3 släpps på Netflix torsdag 13 juni

FAKTA

Namn: Nicola Coughlan.
Ålder: 37.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell: Med säsong tre av succéserien Bridgerton på Netflix.
Följ: @nicolacoughlan

ELLE möter skådisarna ur Familjen BridgertonBrand logo
ELLE möter skådisarna ur Familjen Bridgerton
Annons