Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Bästa danska serierna – 10 utvalda tips värda att se

08 maj, 2024 
AvLouise Berglund
Danska tv-serier
Foto: HBO Max/Prime video/SVT
Nordic noir, true crime och draman. Danska tv-serier håller ofta toppklass. ELLEs populärkulturredaktör, Louise Berglund, väljer ut 10 av de bästa danska serierna – både gamla och nya.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se 4 feel good-serier du inte vill missa på HBOBrand logo
Se 4 feel good-serier du inte vill missa på HBO

Spännande deckare med starka karaktärer och dramatiska livsöden är något av Danskarnas expertis. Begreppet Nordic noir blir allt trendigare internationellt. Därför har ELLEs populärkulturredaktör, Louise Berglund, valt ut 10 av de bästa danska serierna – både nya och gamla.

Här är 10 av de bästa danska tv-serierna:

 • Sjuksköterskan – Netflix
 • Kastanjemannen – Netflix
 • Bullshit – Prime video
 • Den som dräper – mörkret – Viaplay
 • Förhöret – Viaplay
 • Huset – SVT
 • Snöänglar – SVT
 • Bron – SVT
 • Kamikaze – HBO Max
 • Vit sand – C more

Läs mer om alla de utvalda tv-serierna nedan.

danska tv-serier på Netflix

Tv-serien sjuksköterskan på Netflix
Tv-serien Sjuksköterskan på Netfilx är baserad på en sann historia.Foto: Netflix

SJUKSKÖTERSKAN

True crimeserien Sjuksköterskan är baserad på Kristian Corfixens bok Sjuksköterskan:Fallet som skakade hela Skandinavien, som i sin tur är baserad på fallet från 2015 där en dansk sjuktköterska dömdes för fyra mordförsök. På sjukhuset i utkanten av Danmark sker sällan förändringar i personalen, alla känner alla. Men när Pernille Kurzmann börjar på sitt nya jobb blir hon snabbt vän med den charmiga och karismatiska Christina Aistrup Hansen. Hon verkar vara jättebra på sitt jobb, älskad av alla och är alltid först på plats vid en nödsituation. Efter ett tag börjar dock Pernille inse att allt inte står rätt till och bestämmer sig för att försöka avslöja sanningen. Sjuksköterskan hade premiär på Netflix i april 2023.

Annons

KASTANJEMANNEN

När en liten figur gjord av kastanjer hittas på en mordplats leder polisens jakt på mördaren åt ett överraskande håll. På figuren finner man nämligen kopplingar till ett försvunnet barn – och till regeringskansliet. Miniserien Kastanjemannen gjorde succé hos både tittare och kritiker. Bakom historien ligger hyllade manusförfattaren Søren Sveistrup och serien hade premiär i september 2021.

Danska tv-serier på Prime video

Tv-serien Bullshit på Prime video
Alba August i tv-serien Bullshit.Foto: Prime video

BULLSHIT

Tv-serien Bullshit kretsar kring det första stora MC-kriget i Danmark på 1980-talet. Ungdomar på Vestmanger i Köpenhamn träffas på klubbar under 1970-talet och bildar senare MC-klubben med samma namn som tv-serien. Det blir uppror mot etablissemanget och i jakten på sina drömmar hamnar vissa på en kurs med dödlig utgång. Vi får följa den intensiva, men korta, kärlekshistorien mellan Mia och Henning. En historia som slutar abrupt en kväll när Henning skjuts ihjäl framför Pias ögon. Alba August gör rollen som huvudpersonen Pia och tv-serien hade svensk premiär i april 2024.

Annons

DANSKA TV-SERIER på Viaplay

DEN SOM DRÄPER – MÖRKRET

True crimeserien Den som dräper – mörkret finns i tre säsonger och kretsar kring Louise Bergstein. Den före detta profileraren är expert på seriemördare. Hon kallas in för att hjälpa polisen att lösa de mest brutala fallen och för att få en djupare förståelse för gärningsmannens psyke. I den fjärde säsongen sätts Louise och utredaren Frederik på prov när de får uppdraget att lösa ett mord på en ung gängmedlem som just släppts från fängelset. Mordet blir början på en spektakulär mordgåta som inte bara förgrenar sig till hela Öresundsregionen, utan också lyfter frågan kring när brottslingar faktiskt har avtjänat sitt straff och om människans strävan efter rättvisa kan gå för långt. Den fjärde säsongen av Den som dräper – mörkret har premiär under 2024.

Tv-serien förhöret säsong 3
Evin Ahmad i Förhöret.Foto: Viaplay

FÖRHÖRET

2019 kom första säsongen av Förhöret med en stjärnspäckad rollista och Ulrich Thomsen i huvudrollen som polisen Björn, som kartlägger sin dotters sista dagar. I säsong 2, som släpptes i augusti 2021, spelas huvudrollen av Trine Dyrholm, som efter sin dotters bortgång återupptar arbetet som psykolog. Under hypnos avslöjar en av hennes klienter att han mot betalning dödat flera unga kvinnor och att han redan nu har ett nytt beställningsmord. I övriga roller ser vi bland annat Pernilla August och Dar Salim. Den tredje och sista säsongen släpptes under våren 2023 och i rollerna syntes bland annat Evin Ahmad och Sverrir Gudnason.

DANSKA TV-SERIER på SVT

Tv-serien Huset på SVT
David Dencik spelar kriminalvårdare i serien Huset.Foto: SVT

HUSET

Ett nedslitet fängelse som domineras av starka fångar hotas av nedläggning. Då ledningen kräver nolltolerans och verkställer en kampanj för att få bukt med problemen, får det våldsamma konsekvenser för alla – både fångar och fängelsevakter. Den danska dramaserien Huset består av sex avsnitt och fick fina recensioner vid premiären i oktober 2023. Dansk-svenska skådisen David Dencik gör rollen som en av kriminalvårdarna.

Annons

SNÖÄNGLAR

Den dansk-svenska serien Snöänglar är en mörk och gripande historia om familjetragedier och sociala problem. Samtidigt som Sverige lamslås av ett kraftigt snöoväder natten innan julafton, försvinner oförklarligt den fem veckor gamla babyn Lukas från sitt hem i en sliten förort till Stockholm. De unga föräldrarna är i chock. Men den erfarna polisen Alice anar att något inte stämmer i deras historier. Snöänglar hade premiär i mars 2021.

BRON

Den som mot förmodan inte har sett Bron har gått miste om en otrolig tv-serie. Den hade premiär på SVT år 2011 men håller absolut än! Sofia Helin briljerar i rollen som polisen Saga Norén. Bron är dansk-svensk och kretsar kring ett fall där ett lik hittas mitt på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. Totalt består serien av fyra säsonger och klassas som en thriller.

Danska tv-serier på HBO MAX

Tv-serien Kamikaze på HBO
Marie Reuther i rollen som Jules i Kamikaze.Foto: HBO Max

KAMIKAZE

Tv-serien Kamikaze är HBO Max första nordiska serie och släpptes i november 2021. Handlingen kretsar kring influencern Julies (spelad av Marie Reuther) vars liv är perfekt. Hon har en kärleksfull familj och massor av pengar. Men strax efter hennes 18-årsdag får hon ett sms som förändrar hennes liv för all framtid. Det står ”Gör vad du vill”, och kommer från hennes pappa, strax innan han, Julies mamma och storebror omkommer i en flygkrasch.

Danska tv-serier på C more

VIT SAND

Ett år har gått sedan det brutala mordet på en tysk surfare i det jylländska turistparadiset Hvide Sande och förövaren går fortfarande fri. Nu hoppas den danska undercoverpolisen Helene kunna lösa fallet, i tätt samarbete med en tysk poliskollega. Men premisserna är allt annat än enkla. Först måste de nämligen övertyga alla misstroende lokalbor om att de är ett helt vanligt kärlekspar. Vit sand hade premiär i augusti 2021.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons