Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Joe Fattorini och Maya Samuelsson dricker sig genom Sverige i ny serie

22 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Joe Fattorini och Maya Samuelsson dricker sig genom Sverige i ny serie
Vinexperten Joe Fattorini och ELLE mat & vins prisade sommelier Maya Samuelsson åker i en ny serie på en oförglömlig dryckesresa genom Sverige – och testar allt från skånskt vin och västkust öl till norrbottnisk iscider och norrländsk gin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #8 – Skillnaden mellan champagne, cava och proseccoBrand logo
Dryckescoachen #8 – Skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

Sommaren är här och med den så har högsäsongen för uteserveringar, trädgårdsdrinkar och grillkvällar dragit igång – och här för att guide oss genom den svenska dryckessdjungeln är ELLE mat & vins sommelier Maya Samuelsson och vinexperten Joe Fattorini. Serien Drinking with Joe & Maya har premiär på Pluto TV den 1 juni.

Maya Samuelsson är en prisad sommelier som har vunnit prestigefyllda Lily Bollinger Award, Årets nykomling på Restauranggalan och kommit topp tre i Sommelier-SM tre år i rad. Hon bloggar även på ELLE och delar kontinuerligt med sig av sina bästa vintips. Med sig på äventyret har hon Joe Fattorini, som varit i vinbranschen i årtionden och är känd från TV-serien The Wine Show med skådespelare som Dominic West.

Följ med när Joe och Maya dricker sig igenom allt som Sverige har att erbjuda

I sex avsnitt får vi följa med duon på en kulinarisk dryckesresa till bryggerier, barer, destillerier och vingårdar runt om i Sverige. Tillsammans går Joe och Maya till botten med den svenska dryckeskulturen, samt kikar närmre på våra seder och traditioner.

Annons

Var det något som överraskade dig med den svenska dryckeskulturen?

– Ja. En väldigt, väldigt specifik sak. Personalrummen. Överallt vi gick fanns det ett fint rum med kaffe och bullar och lunchfaciliteter. Och trevliga möbler att koppla av i. Jag har besökt vingårdar och dryckesföretag runt om i världen, och personalrummen är alltid en röra om de ens finns. Detta är kraften i fika-kulturen, säger Joe.

Vad kan tittarna förvänta sig av showen?

– Fokuset är på att presentera personerna bakom de svenska dryckerna men samtidigt visa upp vilken bredd och diversitet som gömmer sig i vårt land. Jag tror att många tittare kommer bli förvånade över hur mycket spännande drickbart som faktiskt produceras här. Vi besöker även flera vinbarer och restauranger och jag försöker förklara vårt smått komplicerade dryckesmonopol, Systembolaget, för en förståeligt förvirrad Joe. Jag kan också lova en del skratt, isbad och surströmmingsdestillat, berättar Maya.

Annons

Monopolet och alla dess (och alkohollagstiftningens) regler, som att vi inte kan handla på söndagar eller köpa med oss en kall starköl direkt i butiken, som finns här i Sverige som skiljer sig starkt från England. Det måste vara minst sagt förvirrande!

– Han uppskattade också starkt punsch, den enda dryck som har sitt ursprung i Sverige, och den klassiska kombinationen att dricka punsch till gulärtsoppa på torsdagar, säger Maya.

Joe Fattorini var inte så exalterad över att vinterbada

För Maya har arbetet med serien var mycket givande, hon förvånades över hur långt den svenska vinproduktionen kommit på så kort tid. Trots att hon provat en hel del svenska viner genom åren så har det enligt henne skett en enorm kvalitetshöjning på senare tid.

Annons

– Jag blev imponerad och förvånad över otroligt mycket under inspelningen, alltifrån ölproducenternas oändliga fantasi till passionerade människor som gör vin på blåbär och lingon eller diversiteten hos ginproducenter.

För Joe var det fascinerande att se hur människor arbetade i Sveriges olika landskap, med klimat och råvaror för att göra olika sorters unika drycker. Däremot var han mindre exalterad över vinterbadet. Det blir en resa fylld med roliga, tokiga och överraskande möten och Maya och Joe tar med tittarna på ett lärorikt och underhållande äventyr som säkerligen kommer locka till många skratt.

Annons

Och vad väntar i framtiden då? Även om de varit runt och besökt en himla massa producenter i Sverige så finns det enligt Maya oerhört mycket mer att upptäcka, så är det här bara början! För Joe är det solklart vad som skulle bli nästa land att utforska.

– Tja, Maya visade mig Sverige; det vore oförskämt om jag inte visade henne Storbritannien nästa, eller hur? Skotsk whisky, London Dry Gin, Yorkshire Bitter, West Country Cider, engelskt mousserande vin... och hur engelsmännen "uppfann" champagne. Självklart är det Storbritannien, säger Joe.

Drinking with Joe och Maya har premiär på Pluto TV med start den 1 juni.

Det ser vi framemot men tills dess ser du Drinking with Joe & Maya på Pluto TV med start den 1 juni.

Annons