Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV avslöjar den mörka sanningen bakom Nickelodon

26 mar, 2024 
quiet on set the dark side of kids tv
Matt Sayles / INVISION / TT
Den nya dokumentärserien Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV djupdyker i barnunderhållningsimperiet Nickelodeons mörka historia. Det är en tragisk skildring av barn som utnyttjats – och en tyrann som låtits hållas. ELLEs Helle Schunnesson har sett årets jobbigaste men viktigaste serie.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 konserter i Sverige 2024Brand logo
8 konserter i Sverige 2024

Jag var besatt av Nickelodeon som barn. Brevid SVT:s helylle, långsamma barnprogram var det så jävla rock’n’roll med slime, hög musik och grälla färger. Och på Nickelodeon verkade det inte finnas några vuxna, det var helt och hållet barnens värld.

Amanda Bynes var min stora idol, i sketchshowen The Amanda Show spelade hon hundra olika roller, i konstiga peruker och fula löständer. Hon var det roligaste jag visste, och så cool! Hon hade ett helt eget tv-program, fick lov att vara ful och tramsig. Hon var så mäktig! Kändes det som i alla fall.

Att sexualisera alltför unga tjejer är en långtgående tradition i Hollywood, men det här är något annat, något än mer gränslöst.

I den nya dokumentärserien Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV får vi följa med bakom kulisserna på Nickelodeons barnunderhållningsimperium. I centrum står Dan Schneider, han låg bakom flera Nickelodeons stora hits, programmen The Amanda Show, All That, Sam & Cat, bland många andra. Han var den som faktiskt satt på all makt.

Quiet on set the dark side of kids tv
Nick Cannon, Kel Mitchell, Amanda Bynes, Kenan Thompson i All That.Nickelodeon/courtesy Everett Collection

Anklagelserna mot Schneider är så omfattande att de är svåra att ringa in, och de som tas upp i dokumentären är bara de som är mest välgrundade och belagda. Vi får veta att Schneider skapade en otrygg och skadlig arbetsmiljö för sina medarbetare, inte minst kvinnorna.

Annons

De fick turas om att massera Schneider på set, och utstå sexuella trakasserier och våldsamma raseriutbrott i manusrummet. På 90- och 00-talet, pre-metoo, verkar det inte ha varit en särskilt big deal. Alla tyckte det var obehagligt, kvinnliga medarbetare försökte ibland sätta stopp för det, men ingenting gjordes. Dan Schneider var för viktig för Nickelodeon.

En sak har de saker som hände på Nickelodeon gemensamt, och det är man såg mellan fingrarna på dem – så länge pengarna rullade in.

Detta är bara en liten del av det mörker som framkommer i dokumentären. När man tittar närmre på innehållet i Dan Schneiders barnprogram vänder det sig i magen. I scen efter scen sprutas slemmiga substanser i flickornas ansikten. De suger på sina egna tår, håller suggestivt på med potatisar och inlagda gurkor. I en scen sitter en tonårig Amanda Bynes i en jacuzzi med Dan Schneider själv.

Varken jag som barn eller flickorna som spelade in de här scenerna förstod konnotationerna, men nu är de omöjliga att missa. Att sexualisera alltför unga tjejer är en långtgående tradition i Hollywood, men det här är något annat, något än mer gränslöst. Man undrar vem den tilltänkta tittaren är.

Annons

Det hade kunnat räcka där, en skitäcklig man i underhållningsbranschen som skapar en outhärdlig arbetsmiljö för sina kvinnliga anställda och gör barn-tv med en tydlig sexuell underton. Men det är bara toppen av isberget.

quiet on set the dark side of kids tv
Drake Bell.BROADIMAGE/REX/SHUTTERSTOCK

I Quiet on Set berättar för första gången barnstjärnan Drake Bell, från serien Drake & Josh, offentligt om de fruktansvärda sexuella övergrepp han fick utstå under sin tid på Nickelodeon, av en man anställd i produktionen. Den mannen är en av tre pedofiler som i dokumentären avslöjas ha jobbat på Nickelodeon under den tiden. Tre stycken. Vissa av dem tidigare dömda. Det går inte att ta in, det är för nattsvart. Barnen har varit helt oskyddade, totalt utelämnade.

Annons

En sak har de fruktansvärda saker som hände på Nickelodeon gemensamt, och det är man såg mellan fingrarna på dem – så länge tittarna tittade och pengarna rullade in.

Att underhållningsbranschen är smutsig vet vi alla vid det här laget, men att man kan vara så kalkylerande iskall och samvetslös när det kommer till barn är obegripligt, och priset för barnstjärnorna har varit skyhögt.

quiet on set the dark side of kids tv

Min stora idol Amanda Bynes hamnade i den traditionella nedåtgående barnstjärnespiralen, med missbruk, behandlingshem, gripande och omyndigförklarande. Idag har hon gjort en försiktig återkomst i offentligheten, man kan i sociala medier se henne med delvis rakat huvud, tatuerat ansikte och tom blick.

Förhoppningen med ett sånt här avslöjande är att det kan leda till förändring, att ingen ska behöva utstå något sånt här igen. Men för barnen som var våra stora idoler på Nickelodeon är det för sent, de får aldrig tillbaka sin barndom.

Se Quiet on Set – The Dark Side of Kids TV, en dokumentärserie i fyra delar på Discovery+.

5 efterlängtade filmer att se fram emot 2024Brand logo
5 efterlängtade filmer att se fram emot 2024

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons