10 enkla och goda påskrecept med sparris

06 apr, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
10 recept med sparris till påskbuffén
Är du ute efter goda sparrisrecept till påsk? Vi listar 10 underbart goda recept med sparris – från sparrisfrittata till sparrissallad!
Annons

Sparris är en knaprig och smakrik komponent som tillför lyxkänsla till varje tillfälle – och påskbuffén är inget undantag! Vi har samlat 10 goda recept med sparris, vissa med kött och andra både vegetariska och veganska, som är helt underbara. Se till att sätta guldkant på påsken med sparris!

1. Sparrisfrittata – omelett i ugnsform

Omeletter är ofta förknippade med brunch och frukost. Men en riktigt god omelett passar till betydligt fler sammanhang, inte minst som en härlig del av påskmaten. Finessen med just denna sparrisfrittata är att den tillagas i ugnsform. Enkelt, smidigt och med alla ingredienser på ett och samma ställe. Räkna med 30 minuter i ugnen och sen är den klar!

Recept på sparrisfrittata – omelett i ugnsform, perfekt till påskbuffén
Sparrisfrittata – omelett i ugnsform. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

2. Ägg med bröd- och baconlindad sparris

Ute efter ett riktigt mumsigt påsktillbehör? Bjud på ägg med bröd- och baconlindad sparris! Ett stort plus är storleken – små, enkla munsbitar som går att knapra på oavsett tid på dygnet. I kombination med ägg blir det knappast påskigare!

Annons
Baconlindad sparris
Ägg med bröd- och baconlindad sparris. Foto: Betina Hastoft.

3. Sötpotatisrösti med sparris, ägg och pepparrotscrème

Sparrisen behöver inte nödvändigtvis vara i fokus på påskbuffén. Addera sparris till buffén i form av komplement till en enkel, matig och god sötpotatisrösti. Tillsammans med ägg och pepparrotscrème gör sparrisen rätten mer komplett och svår att motstå.

Recept på sötpotatisrösti med sparris, ägg och pepparrotscrème
Sötpotatisrösti med sparris, ägg och pepparrotscrème. Foto: Betina Hastoft.

3. Smördegsflarn med sparris och räkor

Ett riktigt gott smördegsflarn är ett utmärkt tillbehör på buffén och passar extra bra tillsammans med en god sallad. De här smördegsflarnen är små frasiga munsbitar med bland annat gruyèreost och läcker parmesan. I receptet används färdig smördeg för att dra ner på matlagningstiden, men självklart kan den göras helt från scratch!

Annons
Smördegsflarn med sparris och räkor.
Smördegsflarn med sparris och räkor. Foto: Betina Hastoft.

4. Sallad niçoise med sparris och marinerade tomater

Vad sägs om en fransk klassiker på påskbuffén? Om du är sugen på en läcker sallad med lyxkänsla så är det här garanterat receptet för dig! En lyxig sallad inspirerad av en välkänd, fransk favorit med våriga smaker av sparris. Toppa med basilika vid servering et voilà!

Sallad niçoise med sparris och marinerade tomater
Sallad niçoise med sparris och marinerade tomater. Foto: Stine Christiansen.

5. Toast med sparris och krämigt ägg

Lätt som en plätt fick precis en ny mening. En läcker toast fungerar perfekt som frukost och brunch, men platsar även till påskbuffén – framförallt om den är såhär lyxig! Påskkänslan är total tack vare det krämiga, pocherade ägget. En fullträff som nog kan bli en given favorit både till högtider och i vardagen.

Annons
Recept på toast med sparris och krämigt ägg
Toast med sparris och krämigt ägg. Foto: Stine Christiansen och Betina Hastoft.

6. Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås

Maxa påskmaten med sparris i sann lyxkostym! Här står sparrisen i fokus och resultatet är svårslaget. Krispig sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås fungerar lika bra som förrätt och lättare lunch.

Recept på sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås, perfekt till påsk
Sparris med halstrade pilgrimsmusslor och spenatsås. Foto: Christine Christianssen.

7. Sparrispaj med nässelricotta

Lyft påskmåltiden med en läcker sparrispaj. Matpajer i alla dess slag är perfekta både som måltid i sig och till buffén. Det är inte allt för komplicerat att laga och resultatet blir alltid ljuvligt. Denna sparrispaj med nässelricotta är en härlig påskmatskomponent.

Annons
Recept på sparrispaj med nässelricotta
Sparrispaj med nässelricotta. Foto: Lisa Lemke.

8. Sparris med stekta kammusslor och nötsmör

Enkelt, lyxigt och en garanterad favorit i påsk. Servera sparris i kombination med stekta kammusslor och nötsmör. Det är inte bara en riktigt god rätt, utan adderar även lyxkänsla till påskbuffén. Kort och gott – en given hit!

Sparris med stekta kammusslor och nötsmör
Sparris med stekta kammusslor och nötsmör. Foto: Stine Christiansen.

9. Grillad sparrissallad med ätbara blommor

Ute efter en sparrisrätt som tillför lite efterlängtad vår- och sommarkänsla till påskbuffén? Då är det här receptet från Jessica Frejs kokbok Grilla hur lätt som helst något för dig! En frisk sallad med somriga smaker där grillad sparris kompletteras med brysselkål, salladslök och zucchini. Addera ätbara blommor vid servering för en lekfull, festlig touch.

Annons
Grillad sparrissallad med ätbara blommor, perfekt till påskbuffén
Grillad sparrissallad med ätbara blommor. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

10. Äggtarte med parmaskinka, lagrad ost och sparris

Ingenting säger påsk så mycket som ägg och sparris, så varför inte satsa på båda i en och samma rätt? Den här äggtarten passar perfekt för buffén men är också tacksam på brunchbordet. Merparten av tillagningen sker i ugn, så passa på att förbereda andra godbitar medan denna tarte gör sig påskfin!

Recept på äggtarte med sparris, perfekt till påsk
Äggtarte med parmaskinka, lagrad ost och sparris. Foto: Lennart Weibull.

LÄS MER:

Annons
Annons