Sparrispaj med nässelricotta

20 maj, 2017 
AvRedaktionen
Sparrispaj med nässelricotta.
Frasig paj med sparris och nässlor. Knäck ägg över fyllningen, krydda med salt och peppar och toppa med riven ost.
Annons

4–6 portioner

Tid: 20 minuter + 2 timmar

Pajdeg:

70 g kylskåpskallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

70 g kesella kvarg

1/2 tsk salt

1/2 tsk kallt vatten

Fyllning:

250 g ricotta

80 g förvällda och urkramade nässlor

1 dl finhackad persilja

2–3 vitlöksklyftor

1 1/2 dl riven vällagrad ost

1/2 knippe grön sparris

3 ägg

salt och svartpeppar

Gör så här:

Skär smöret till pajdegen i tärningar. Arbeta hastigt samman smöret med mjöl, kesella, och salt – antingen i matberedare eller för hand i en bunke. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.

Lägg degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta som är 3 mm tjock. Tillsätt eventuellt mer mjöl på bakbordet så att degen inte fastnar.

Klä en springform med degen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna. Skär bort eventuell överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna. Täck formen med plastfolie och låt den vila kallt i cirka 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200°.

Annons

Ta ut pajen, ta bort plastfolien och nagga bottnen med en gaffel. Täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills bottnen är genomgräddad och har fått lite färg. Ta ut pajen och ta bort aluminiumfolien.

Mixa ricottan till fyllningen med nässlorna, persiljan, vitlöken och av osten. Smaka av med salt och svartpeppar och fördela jämnt i pajskalet. Bryt av nedersta delen på sparrisarna om de är hårda och träiga. Dela sparrisarna en gång på längden, sprid ut dem över ricottablandningen och tryck ner dem lite lätt. Knäck äggen över fyllningen, krydda med salt och peppar och toppa med resten av den rivna osten.

Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills pajen börjar få fin färg.

Sparrispaj med nässelricotta.
Sparrispaj med nässelricotta.

Av: Lisa Lemke
Recept från boken ”Till sommaren” (Bonnier Fakta)

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons