Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

12 påskrecept med en twist

07 apr, 2020 
12 påskrecept med en twist
Är du ute efter festliga påskrecept med det lilla extra? Vi har samlat 12 påskrecept med en twist – från sillomelett till läcker chokladbräck.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På den traditionella påskbuffén får vi ofta se lax, sill, ägg, lamm och köttbullar. Smakerna är det inget fel på, men visst vore det härligt med lite annorlunda och kanske rentav nya tolkningar på klassikerna? Vi har samlat 12 goda påskrecept med en twist – från sillomelett till läcker chokladbräck. Glad påsk!

1. Sill- och färskpotatisomelett

Enkel, smakrik och lyxig. Omelett är så mycket mer än en frukost- eller brunchtrotjänare. Den här underbara varianten kombinerar påskfavoriten sill med färskpotatis. Strö över gräslök och en liten klick gräddfil vid servering och sen är det bara att hugga in direkt från pannan. Det allra bästa? Den är klar på 15 minuter.

Till receptet >>

Sill- och färskpotatisomelett.
Sill- och färskpotatisomelett. Foto: Peter Erlandsson.

2. Gravad lax i endiv med dragonsås

Lax är givet på påskbuffén och kanske är det inte så konstigt. Den går att variera i oändlighet, är god och känns härligt lätt och somrig. I denna rätt ser vi gravad lax serveras på ett lite annorlunda sätt, nämligen i endiver. Som pricken över i serveras rätten med en magisk dragonsås. En riktigt läcker rätt som både passar som förrätt eller ett lyxigt tilltugg.

Annons

Till receptet >>

Recept på gravad lax i endiv med dragonsås
Gravad lax i endiv med dragonsås. Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola.

3. Friterad sparris med vaktelägg och avokadokräm

Maxa påskbuffén med friterad sparris! Att påsken och sparris hör ihop det är sen gammalt, men att satsa på en friterad variant hör nog till ovanligheterna. Resultatet blir knaprigt och smakrikt med ett perfekt ”finger food”-format till påskbuffén. Allra bäst (och påskigast) blir det om du serverar sparrisen tillsammans med kokta vaktelägg, löjrom, rökt lax och avokadokräm. Här snackar vi påsk på en tallrik!

Till receptet >>

friterad-sparris-förrätt-till-påsk
Friterad sparris med vaktelägg och avokadokräm. Foto: Lennart Weibull.

4. Päron- och salviasnaps

Päron är den friska, härliga frukten som funkar i så många olika tappningar. Den är god i maten, läcker i efterrätter och god i glaset – inte minst i snaps. Testa päron- och salviasnaps för en frisk snaps med sann karaktär. Salvia är rätt skarp i smaken och gifter sig jättefint med päronets sötma. Snapsen är redo att drickas på 2-3 dygn, så var ute i god tid!

Annons

Till receptet >>

Päron- och salviasnaps
Päron- och salviasnaps. Foto: Betina Hastoft.

5. Sötpotatisrösti med ägg, sparris och pepparrotscrème

Sötpotatisen har seglat upp som en favorit bland många tack vare dess härliga smak. Tacksamt är också att den är god i så många olika tappningar – friterad, grillad, ugnsbakad eller varför inte stekt? Oavsett vilket så kan sötpotatisen inte bli så mycket påskigare än så här. Testa sötpotatisrösti med ägg och sparris, en ljuvlig påskkombination för alla. Toppa med pepparrotscrème för en lyxig touch!

Till receptet >>

Recept på sötpotatisrösti med ägg, pepparrot och sparris, påskmat
Sötpotatisrösti med ägg, sparris och pepparrotscrème. Foto: Betina Hastoft.

6. Gravad lax med asiatiska smaker

Addera lite asiatiska smaker till årets påskmat! Testa en fräsch och smakrik gravad lax med asiatisk touch. Utöver den gravade laxen serveras en festlig limedressing med färsk ingefära, frisk lime, lite honung och olivolja. Se till att vara ute i god tid – laxen ska gravas i kylskåpet 1-2 dygn innan det är dags för servering.

Annons

Till receptet >>

Recept på gravad lax med asiatiska smaker
Gravad lax med asiatiska smaker. Foto: Betina Hastoft.

7. Tortilla med potatis, fetaost och chorizo

Tortilla till påsk? Ja, varför inte. Bryt av det typiskt påskiga på buffén med en oväntad rätt. Denna tortilla med potatis, fetaost och chorizo är matig och full av smak. För dig som inte är sugen på chorizo eller kanske vill ha en vegetarisk variant går det självklart bra att byta ut mot en annan korvsort eller annat protein. Det mesta av tillagningen sker i ugn, så låt den jobba på där inne medan du förbereder resten!

Till receptet >>

Recept på tortilla med chorizo, påskmat
Tortilla med potatis, fetaost och chorizo. Foto: Betina Hastoft.

8. Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater

Lammstek är en solklar vinnare under påsken. Om du vill ha med lamm men testa ett lite annorlunda format kan det här vara receptet för dig. En saftig, spenatfylld lammstek vars läckra smaker för tankarna till både Mellanöstern och våren. Servera med matig tabbouleh, frisk myntayoghurt och magiska balsamicotomater i stekt tappning. Det blir inte godare än så här!

Annons

Till receptet >>

Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater.
Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater. Foto: Lennart Weibull.

9. Gin & tonic-gravad lax med inlagd gurka

Gillar du gin & tonic? Då är det väl helt på sin plats att den får hitta sin väg från glaset till maten! Den här gin & tonic-gravade laxen med inlagd gurka är pigg i smaken och perfekt till påskbuffén. Antingen kan den serveras som lyxig förrätt eller en lättare huvudrätt. Oavsett vilket kommer den här rätten inte göra dig besviken.

Till receptet >>

Recept på gin & tonic-gravad lax med inlagd gurka och limesås.
Gin & tonic-gravad lax med inlagd gurka. Foto: Stine Christiansen och Betina Hastoft.

10. Äggtoddy med mörk rom

För många är nog äggtoddy starkt förknippat med julen, men självklart funkar drycken minst lika bra till påsk. Ingenting säger ju påsk så mycket som just ägg? Testa äggtoddy med mörk rom för en söt och krämig drink med sting i. Minska sockermängden om du hellre vill ha den enklare i smaken. I receptet serveras den varm, men äggtoddy är minst lika drömmig kall. En härlig påskdrink på 10 minuter – bättre blir det inte!

Annons

Till receptet >>

Recept på äggtoddy med mörk rom
Äggtoddy med mörk rom. Foto: Lennart Weibull.

11. Mums-mums med apelsinsmak

Dags för mums-mums att få sin efterlängtade comeback! Små, fluffiga munsbitar i underbart format. Att göra mums-mums är förvånansvärt enkelt och en kul syssla för hela familjen. De finrivna apelsinskalen tillför en frisk syrlighet som är starkt förknippad med varmare, efterlängtade årstider så här i påsktider.

Till receptet >>

Mums-mums med apelsinsmak.
Mums-mums med apelsinsmak. Foto: Lisa Björner.

12. Chokladbräck med påskägg och salta pinnar

Finns det någonting som skriker påsk så mycket som choklad, maxat med färg och en underbar lekfullhet? Förmodligen inte. Här har vi en magisk blandning av sött och salt i ett maffigt hav av choklad – varje chokladälskares dröm! Chokladbräcken är enkla att göra och om du inte är sugen på just påskägg och salta pinnar kan toppingen självklart bytas ut mot andra alternativ.

Annons

Till receptet >>

Recept på chokladbräck med påskägg och salta pinnar, påskmat
Chokladbräck med påskägg och salta pinnar. Foto: Fivehearthome.

LÄS MER:

Bjud på en klassisk påskmeny – med en twistS

12 läckra vegetariska recept till påsk

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons