Lyxig och smakrik påskmeny – 9 recept

Vår allra godaste påskmat - 9 recept

Letar du efter nya härliga recept till påskbuffén har du kommit rätt! Här är lyxiga, eleganta och smakrika rätter – påsk på allra bästa och godaste sätt.
02 mars, 2021

Påsken är till för att samla nära och kära runt ett långbord med mat för att äta och umgås. Vi tycker att alla ska kunna njuta av maten som serveras så vi har satt ihop en påskbuffé med både klassiska recept som den älskade strömmingen och ägghalvorna samt nya uppstickare som spröda crabcakes med chilimajo.

Påskägg tar vi för givet att ni har så därför avslutar vi med en citronpaj med lakritsmaräng – en helt himmelsk matchning!

Glad påsk!

Stekt inlagd strömming med öl

Uppdatera ättikslagen till en med äppelcidervinäger och lite öl, så får du en maltig och nötig smak som passar bra till rågmjölspaneringen.

4-6 portioner

Du behöver:

8 färska strömmingsfiléer
salt och färskmalen svartpeppar
2 dl rågmjöl
Smör, till stekning

Öl-lag:

1 ekologisk citron
3 dl äppelcidervinäger
2 dl mörkt öl
1 dl socker
1 rödlök
3 salladslökar

Till servering:

Dill

Gör så här:

  1. Klipp fenorna på strömmingen. Salta och peppra filéerna. Vänd dem i rågmjöl. Stek dem i 2–3 minuter per sida i smör tills de fått fin yta. Lägg upp på ett fat med höga kanter.
  2. Riv skalet från citronen, pressa ur saften. Koka upp äppelcidervinäger, öl, socker, citronskal och -saft tills sockret smält. Häll över filéerna.
  3. Skala rödlök och skär i ringar. Skär salladslöken i bitar. Fördela över fisken och låt den stå kallt i minst 30 minuter.
  4. Innan servering, klipp över dill.

Inlagd sill med krämig äppelröra

Så krispigt och gott, ny favorit på sillbordet!

4 portioner

Du behöver:

400 g inlagd sill
1 ask krasse

Äppelröra:

2 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
1 msk dijonsenap
2 tsk curry
1 äpple
½ schalottenlök
1 msk kapris
30 g cornichoner
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Rör ihop majonnäs med crème fraiche, senap och curry. Skala äpplet och hacka i småbitar. Skala och hacka löken. Hacka avrunnen kapris och cornichoner. Rör ner allt i majonnäsbladningen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg upp sillen på fat, skär i mindre bitar om de är stora. Klipp över krasse och servera med äppelröran.

Fyllda ägg med rädisor

Små lyxiga munsbitar.

6 portioner

Du behöver:

6 ägg
2 msk majonnäs
2 tsk fransk senap
1 tsk tabasco
1 msk finhackad gräslök
Salt och nymalen svartpeppar

Topping:

3 rädisor
Dill

Gör så här:

  1. Hårdkoka äggen. Skala och halvera dem. Ta försiktigt ut gulorna och mosa dem i en skål. Rör ner majonnäs, senap, tabasco, gräslök och smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg röran i en spritspåse och spritsa upp i äggvitehalvorna, toppa med skivade rädisor, dill och svartpeppar.

Rökt laxrulle med färskostkräm

Smakrik lax i rulle – enkel att göra men ser superlyxig ut.

4 portioner

Du behöver:

300 g kallrökt lax i skivor

Fyllning:

50 g babyspenat
200 g naturell färskost
1 liten knippe dill
½ ekologisk citron

Örtkräm:

2 msk finhackad dill
1 msk finhackad dragon
2 dl crème fraiche
1 msk vispgrädde
½ ekologisk citron
Salt och färskmalen svartpeppar

Till servering:

65 g sallad

Gör så här:

  1. Lägg ut ett stort stycke plastfolie. Fördela laxskivorna i en stor fyrkant på den, lite grann omlott. Skölj och finhacka spenaten.
  2. Rör ihop färskost med finhackad dill, finrivet citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och bred ut över laxen, strö över babyspenaten. Rulla ihop laxen till en tajt rulle med hjälp av plastfolien och lägg i frysen 30 minuter. Rör ihop ingredienserna till örtkrämen, smaka av med 1–2 msk citronsaft och finrivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ta ut laxrullen ur frysen, ta bort plastfolien och skär i skivor. Lägg ut sallad på tallrikar, droppa över örtkräm och lägg laxbitarna ovanpå.

Smördegsfläta med spenat och vitost

Frasig och smakrik – och mättande, så servera den i små munsbitar.

4–6 portioner

Du behöver:

75 g babyspenat
4 salladslökar
1 kruka dill
250 g ricotta
150 g vitost
½ citron, finrivet skal
Salt och nymalen svartpeppar
275 g smördeg
Ägg, till pensling
2 msk vita sesamfrön

Gör så här:

  1. Skölj spenaten, hacka den grovt. Ansa salladslök, hacka fint. Plocka dillen. Rör ihop spenat, salladslök, dill, ricotta, smulad vitost, rivet citronskal och smaka av med salt och peppar.
  2. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper, fördela spenatfyllningen i en bred rand längs mitten av degen. Snitta 8–10 strimlor i smördegen på sidan av fyllningen och vik in dem över fyllningen, fläta sedan ihop dem till ett fint mönster.
  3. Sätt ugnen på 200°. Lägg smördegsflätan med bakplåtspapper på en plåt, pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 20–25 minuter tills den är frasig. Låt svalna på galler, servera ljummen.

Lammracks med sparris och gul ärtpuré

Lammracks är en halv lammsadel som kan tillagas hel för att sedan delas upp i kotletter.

4 portioner

Du behöver:

800 g lammrack
Salt
10 stjälkar färsk timjan
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja till stekning

Gul ärtpuré:

300 g delade torkade gula ärter
1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk fänkålsfrö
5 g salt
3 g peppar

Stekt sparris:

12 gröna sparrisar
Olivolja till stekning
Salt och svartpeppar

Garnering:

Thaibasilika

Till servering:

Gott bröd

Gör så här:

  1. Börja med ärterna: Skölj ärterna under rinnande kallt vatten. Krossa vitlöksklyftan och koka upp ärterna i vatten med vitlök. Koka i 35–40 minuter tills ärterna är mjuka. Häll av vattnet men spara lite i en skål för att senare kunna justera konsistensen på purén.
  2. Häll de kokta ärterna i en blender, tillsätt olja, vinäger, fänkålsfrö, salt och peppar och mixa till en slät puré. Tillsätt eventuellt lite kokvatten så purén får önskvärd konsistens. Låt svalna lite och smaka av med vinäger, salt och peppar.
  3. Ansa lammet från fett och senor, skär gärna benen rena. Skåra köttet på ryggen och strö salt, grovt hackad timjan och hackad vitlök över. Låt vila i 30 minuter i rumstemperatur.
  4. Värm ugnen till 170°. Bryn lammet ordentligt på alla sidor i en varm stekpanna. Stek färdigt i ugnen i 12–14 minuter. Låt vila i 2–3 minuter innan köttet skärs i kotletter.
  5. Bryt av och kasta de nedersta träiga ändarna på sparrisarna. Dela varje sparris i 2–3 bitar. Stek i 1–2 minuter i samma panna som lammet stektes i. Krydda med salt och peppar.
  6. Ta sparrisarna från pannan och fördela på tallrikar med ärtpuré och lammkotletter. Garnera med thaibasilika och servera genast, gärna med gott bröd till.

Spröda crabcakes med chilimajo

Doppa dessa frasiga godsaker i krämig och het majonnäs.

4-6 portioner

Du behöver:

1 salladslök
1 ägg
600 g krabbkött
100 g inlagd grillad paprika
2 msk majonnäs
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
½ tsk senapspulver
½ tsk lökpulver
¼ tsk cayennepeppar
2 msk panko
Olja, till stekning

Till servering:

1 msk sweet chili-sås
1 msk chilisås
1 ½ dl majonnäs

Gör så här:

  1. Hacka salladslöken grovt. Mixa salladslök, ägg och krabbkött i en matberedare. Häll upp i en skål. Blanda ner avrunna hackade grillade paprikor tillsammans med majonnäs, kryddor och panko. Låt färsen svälla i 15 minuter.
  2. Forma färsen till små biffar. Stek dem i olja cirka 2 minuter på varje sida tills de får en spröd yta och är varma inuti.
  3. Rör ihop chilisåserna med majonnäs. Servera till crabcakes.

Marmeladsnittar

Små lättlagade munsbitar.

8 portioner

Du behöver:

1 vaniljstång
2 dl socker
5 ¾ dl vetemjöl
1 ¼ dl mandelmjöl
250 g kylskåpskallt smör
2 ägg
380 g marmelad topping
4 ¼ dl florsocker
2 msk frystorkade bär

Gör så här:

  1. Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen och blanda med 1 msk socker. Tillsätt mjöl, mandelmjöl och resterande socker och rör om. Riv ner smöret och nyp ihop med fingrarna. Samla ihop degen med ett av äggen.
  2. Dela degen i två och kavla ut dem i två lika stora fyrkanter. Lägg dem mellan bakplåtspapper och låt ligga i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 180° varmluft.
  3. Vispa ihop det andra ägget med en gaffel. Lägg den ena degen med bakplåtspapper på en bakplåt, dra bort det övre pappret. Pensla kanterna, ca 2 cm brett, med ägg. Bred ut marmeladen där emellan. Lägg på den andra degen och pressa ihop de äggpenslade kanterna med en gaffel så marmeladen inte flyter ut. Grädda kakan i 20–25 minuter tills den är gyllene. Låt svalna helt. Rör ihop florsocker och 2–3 msk vatten till en tjock glasyr. Bred den över kakan och strö över frystorkade bär. Skär i snittar och servera.

CITRONPAJ MED LAKRITSMARÄNG OCH BÄR

Citron och lakrits är en himmelsk smakmatchning.

4-6 portioner

Du behöver:

70 g rumsvarmt smör
1 dl (50 g) florsocker
¼ tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd salt
½ ägg
½ dl (25 g) mandelmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl

Fyllning:

1 ½ gelatinblad
2–3 citroner
2 ägg
1 äggula
1 dl (100 g) strösocker
50 g smör

Maräng:

2 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker
2 tsk grovt lakritspulver

Garnering:

100 g bär
1 tsk grovt lakritspulver

Gör så här:

  1. Blanda smör, florsocker, vaniljpulver och salt i en bunke. Rör ner ägg och tillsätt mandel- och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä botten och kanterna på en pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter, med deg. Pricka här och där och låt pajbotten stå i frysen ½ timme.
  3. Värm ugnen till 175°. Ta den kalla pajbotten ur frysen och ställ direkt in i ugnsvärmen. Grädda i 15–20 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.
  4. Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Halvera citronerna och pressa ut 1 dl saft. Blanda ägg, äggula, socker och citronsaft i en liten kastrull. Värm långsamt upp till kokpunkten, vispa då och då. Småkoka ett par minuter under konstant vispning, tills krämen tjocknar. Ta från värmen och rör ner smöret.
  5. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner i den varma citronkrämen. Fördela krämen över pajbotten och låt stå kallt i minst 3 timmar.
  6. Vispa äggvitorna nästan stela i en ren skål. Tillsätt lite socker i taget och vispa till en fast och blank maräng. Vänd ner lakritspulver och fyll en spritspåse med maräng. Spritsa ut små toppar av maräng över pajen. Bränn marängen gyllene med en gasbrännare. Garnera pajen med bär och lakritspulver före servering.

Recept: Timm Vladimir, Sara Andersson Foto: Columbus Leth, Aller media DK

LÄS MER:

Storslagen påskmiddag – 10 bästa recepten

Satsa på veganskt i påsk – 11 magiskt goda recept

Recept på de bästa buffébröden – 4 goda recept