Så firar du en grön påsk – tips på veganska alternativ till påskmat

god vegansk mat till påskbordet med gul pannacotta, vegetarisk sill och avokado med skagenröra

Allt fler testar vegetarisk och vegansk kost. Är du en av alla som önskar att din påskmat vore lite grönare i år? Här är expertens bästa tips på hur du går till väga!
01 april, 2021
0:45

Efter reklamen: Så firar du en djurvänlig påsk

(0:45)

Fler och fler svenskar väljer att äta vegetariskt eller veganskt. I den senaste undersökningen från Vegobarometern visar siffrorna att 56 procent av svenskarna äter vegetariskt minst en dag i veckan.

Barometern visar också att det främst är unga och kvinnor som väljer bort kött och istället satsar på växtbaserad kost. Det är olika anledningar som ligger bakom att man väljer vegetarisk eller vegansk kost. Några uppger att det är för att de vill förbättra sin hälsa, andra gör det för djurens skull och framför allt unga gör det av klimat- och miljöskäl.

Sarah Mansouri om varför fler väljer att äta veganskt

Sarah Mansouri är ansvarig för sajten Välj Vego och ligger även bakom Instagramkontot och sajten Yoganuts . Hon tror att det är just en ökad medvetenhet om att vegansk kost är bättre för både djur, klimat och hälsa som gör att allt fler väljer det alternativet.

– Det i kombination med att sociala medier gör det enkelt att följa andra som lagar grymt god mat och recept utan animalier. Det syns att vegansk mat är mer än några salladsblad och att det inte handlar om att du måste välja bort massor saker för att du äter veganskt, utan snarare att du hittar andra saker. Jag tror också att det ökade utbudet av veganska produkter spelar stor roll. Det blir enklare att välja vego, säger hon.

Hur firar man en påsk utan ägg?

Påsken är starkt förknippad med ägg (av någon oklar anledning som ingen riktigt förstår), så hur gör man för att fira högtiden utan detta livsmedel? Sarah Mansouri har svaret:

– Det finns flera olika sätt att ersätt ägg på beroende på i vilket syfte du vill använda dem. Istället för att måla påskägg kan du tex måla på kiwis! I matväg finns det också flera olika djurvänliga alternativ. Istället för ägghalvor, varför inte göra avokadohalvor med en god vegansk skagenröra i?

Och till alla som älskar påskmust kan vi glatt meddela att de allra flesta är helt veganska!

Maten på påskbordet du bör byta ut till veganska alternativ

Om man inte vill ha ett helt veganskt påskbord utan bara byta ut några saker så är det enligt Sarah Mansouri viktigast att byta ut kyckling och ägg.

– Jag tycker att man kan försöka utmana sig själv att köra en påsk just utan ägg, eftersom det är just det som vi svenskar fullkomligt frossar i oss under påsken. Under påskhelgen äts runt 50 miljoner ägg i Sverige! Vill man veta mer om varför vi tycker det är viktigt att ersätta ägg och om industrin som ligger bakom, så vill jag rekommendera att lyssna på vår podd På djurens sida och avsnittet Blir detta sista påsken med buräggen?

– Generellt säger vi också att vi prioriterar vårt arbete för att hjälp dem som är flest och har det sämst och idag är det kycklingar i livsmedelsindustrin.

Till sist, varför bör man fira en grön, vegansk påsk?

– En vegansk påsk är snällast mot djuren! Men det kommer inte bara gynna djuren utan också dig som testar. För det är inte bara himla gott med veganskt godis och mat, utan det är ju faktiskt också kul att testa nya saker och hitta nya favoriter. Så det blir en kul utmaning att dra med sig vänner och familj på också!

Så gör du ett grönt och veganskt påskbord

För dig som vill göra påskbordet lite grönare, eller varför inte helt grönt, har Sarah Mansouri satt ihop en lista som gör det enkelt för alla att hitta veganska substitut till den klassiska påskmaten. Hon påminner också om att många butiker har egna avdelningar bland kyl- och frysvaror för just veganska alternativ. Letar du efter vegansk rödbetsallad ligger den troligtvis i den veganska delen av kylen och inte bland övrig rödbetssallad.

Här är listan som gör det enkelt att hitta veganska alternativ till påskmaten:

Köttbullar – Vegobullar, exempelvis Oumph! balls eller Peas of Heavens som är gjorda på ärtor.

Prinskorvar – Veganska prinskorvar, exempelvis från Anamma eller Peas of Heaven.

Rödbetssallad – Rydbergs veganska rödbetssallad.

Sill – Det finns flera veganska sillar att köpa färdigt på burk, bland annat Coops vegosill i smakerna currytofu med äpple, senapstofu med dill och skärgårdstofu med tångkaviar. Annars kan man göra egen av aubergin, googlar man finns det mängder av olika recept"

Ost – Det finns många veganska alternativ, bland annat Violife cheddar block.

Ägg – Avokadohalvor

Skagenröra – Yipins veganska skagenröra

Lax – Yipins veganska tofuröra: varmrökt lyx utan lax

Övriga matvaror som är veganska och passar till påskbuffén:

Rödkål, picklad och inlagd.

Slotts skånska senap.

Druvans hovmästarsås.

Potatis.

Brysselkål.

Recept på vegansk påskmat

Det är superenkelt, och framför allt gott, att göra vegansk påskmat. Här nedan följer några riktigt goda recept att använda på påskbordet!

Festlig avokado med vegansk skagenröra, från Yipin (4 portioner)

200 g yipin tofuröra skagen

2 avokados

Tångkaviar

Citron

Färsk dill

Så gör du:

1. Dela fyra avokadohalvor på mitten och kärna ur.

2. Lägg på en klick tofuröra skagen på toasten. Skiva citron.

3. Toppa med tångkaviar, dill, pressad citron och en citronskiva. Servera din avokado med vegansk skagenröra och njut!

Tofusill med smak av senap från Yipin

230 g yipin tofu naturell

3 msk dijonsenap

3 msk socker

½ tsk salt

½ msk ättiksprit 12%

¼ dl vatten

¼ dl matgrädde, ex. växtbaserad

1 dl olja

1 msk dill

Så gör du:

1. Blanda senapen med socker, salt och ättika.

2. Tillsätt grädde, olja och vatten under omrörning. Blanda sedan ner dillen.

3. Tärna tofun, lägg den i blandningen och rör om. Låt stå i kylen över natten innan servering. Servera i en glasburk och njut!

Gul pannacotta med saffran och pistage från Välj vego (2 portioner)

5 dl havre- eller sojagrädde

1 påse vegegel eller 1 dl gelésocker

1 påse saffran

1 vaniljstång

½ dl socker (uteslut detta ifall du använder gelésocker)

Granatäpplekärnor

Pistagemandel

Gör så här:

1. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner vaniljfröna med grädde, saffran, vegegel (eller gelésocker) och socker i en kastrull. Låt det koka under en eller ett par minuter och häll sedan upp i serveringsglas.

2. Låt det stå en timme så att det stelnar och servera sedan med granatäpplekärnor och hackad pistagemandel.

Foto: TT, Välj Vego

För mer inspo till påskbordet – vegansk mukbang från Djurens rätt:

Foto: Djurens rätt, TT, Instagram, Youtube

Missa inte

Så gör du veganska cocktailen Vegan white lady med aquafaba