Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om lermask – ansiktsmaskerna som är perfekt mot stora porer

lermask bäst i test hudvård ansiktmask lera stora porer

Den har funnits med oss i tusentals år, men är nu trendigare än någonsin. Vi pratar såklart om lermasken! Här är allt du behöver veta om ansiktsmasken som trollar med stora porer och djuprengör huden. Och därför är lermasken ett måste i ditt badrumsskåp!
21 februari, 2023
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole Falciani
5:19

Efter reklamen: ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole Falciani

(5:19)

Slå på ljud

Porer... Vi alla har dem – och utan dem skulle vi inte fungera. Porerna kan nämligen beskrivas som hudens sätt att andas. Men trots det har porer blivit en stor snackis och många av dagens beautytrender handlar om att skapa en "porfri" hud. Något som faktiskt inte ens är möjligt!

En produkt kan alltså inte "ta bort" porer. Däremot går det att få bukt på förstorade porer, ett hudvårdsdilemma som är något vanligare om du har en fet eller kombinerad hudtyp. Niacinamid och BHA-syra är två vanliga ingredienser som gör magi på just förstorade porer. Men även den klassiska lermasken har en tendens att kunna trolla!

Lera i hudvård är inget nytt, men en produkt som det senaste året blivit en riktig snackis. ELLE har såklart djupdykt i det stora havet av lermasker och har samlat favoriterna i alla kategorier!

Årets bästa serum – favoriterna för alla hudtyper

Årets bästa lermask – hela topplistan 2023

Scrolla för att läsa längre recensioner om favoriterna. Längre ner hittar du också allt du behöver veta om lermask!

lermask hudvård bäst i test
Filippo Fortis

Lermask bäst i test – årets bästa djuprengörande ansiktsmasker

Här är lermaskerna som alla borde ha hemma. Längre ner hittar du också superknepen som gör att du får ut maximal effekt av produkten!

Bästa lermask för stora porer, Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque – Kiehl's

Kiehl's omtyckta Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque fungerar likt en magnet. Lermasken, som består av vit lera, suger ut varje liten pormask och får huden att kännas tight – utan att kännas stram! Oönskad glans minskar markant och efter några användningar är även småknott i panna och på kinder ett minne blott. Dessutom otroligt prisvärd!

Här kan du läsa mer recensioner om Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque från Kihel's (länk till Lyko).

Stort bäst i test! Årets bästa ansiktsmasker för fet hud

Bästa djuprengörande lermask, Blemish Natural Clay Mask – Medik8

I Medik8s härligt Blemish Natural Clay Mask finns både leran bentonit och kaolin (vit lera). Trots maskens tjocka konsistens är den enkel att fördela i ansiktet och resultatet är imponerande bra! Masken rengör på djupet och huden känns klar och hudtonen jämn – utan att huden känns fet och oljig.

Blemish Natural Clay Mask hittar du här (länk till Lyko).

Bästa naturliga lermask, The Berry Balanced Clay Mask – Plantheque

The Berry Balanced Clay Mask är en mask med krut – och har du känslig hud bör du använda produkten med viss försiktighet eftersom kinderna kan hetta rejält. Ansiktsmasken har kaolin som andra ingrediens, men på ingredienslistan finns även broccoliextrakt (minskar irritation och rodnad) och pilbarksextrakt (har exfolierande effekt). Men masken har också PHA-syra. Lermasken består av naturliga ingredienser och har Cosmos-stämpel.

Läs mer om och köp The Berry Balanced Clay Mask (länk till Skincity).

Bästa återfuktande lermask, Jeju Matcha Clay Pack – Dr. Ceuracle

Stora porer släng dig i väggen! Favoriten Jeju Matcha Clay Pack innehåller bland annat kaolinlera som hjälper till att städa porerna. Många lermasker kan kännas uttorkande på huden, men inte denna! Här får du bebislen hud som på beställning.

Jeju Matcha Clay Pack finns att köpa här (länk till butik).

Allt om C-vitamin – och bästa produkterna för glow i ansiktet

Bästa lermask budget, Clear Skin Mud Boosting Facial Mask – Indy Beauty

Prisvärda Clear Skin Mud Boosting Facial Mask är en snabbverkande mask med bland annat kol (som också har djuprengörande och porsammandragande egenskaper) som ger effekt på bara fem minuter. Masken som är helt svart har en lätt doft och innehåller också BHA-syra. Här får du en ordentlig storstädning till ett riktigt bra pris.

Clear Skin Mud Boosting Facial Mask finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Bästa lermask för glow, Radiant-C Mask – Dp Dermaceuticals

Radiant-C Mask har inte den sexigaste förpackningen men innehållet får fem plus! Lermasken, som innehåller kaolin- och bentonitlera har också vitamin C och enzymer. Resultat syns redan efter en användning och huden fullkomligt strålar! Perfekt att använda inför fest eller när du känner att huden behöver en extra boost!

Dp Dermaceutics härliga Radiant-C Mask finns att köpa här (länk till Hudoteket).

Bästa lermask för kroppen, Body Clay Mask – L:a Bruket

Förvandla ditt badrum till ett lyxigt spa! Body Clay Mask från svenska L:a Bruket är en ekologisk lermask för kroppen. Masken, som också innehåller alger, appliceras på huden, antingen som punktbehandling på till exempel dekolletage och armar, eller på hela kroppen. "Jag har använt masken på mina överarmar där jag har problem med knottror och rodnad och ser genast resultat! Huden känns mindre röd och har fått en klarare hudton", säger ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson.

Body Clay Mask från L:a Bruket finns att köpa här (länk till Lyko).

lermask hudvård bäst i test
Alessandro Zeno

Vad är lermask bra för?

En lermask har många fina fördelar – och lera har faktiskt använts inom hudvård i flera tusen år (japp, lera säg till exempel vara en favorit redan under forntida Egypten)! Lera, som till exempel kaolin eller rosa lera/pink clay, används ofta för att rengöra huden på djupet och verkar porsammandragande. Samtidigt som leran också absorberar överflödig olja från huden – och verkar lugnande. Det finns alltså ingen anledning att inte ha en lermask i ditt badrumsskåp.

Efter skin cycling och slugging – nu är det skin flooding som gäller

Hur använder man lermask?

En lermask används som en vanlig ansiktsmask, men hur länge den ska verka kan variera. Applicera på rengjord hud och skölj sedan bort med ljummet vatten.

Kom ihåg att lermasker också är extra härliga att använda som punktbehandling. Har du till exempel problem med tilltäppta porer på kinder eller haka är en lermask perfekt för dessa partier!

Vem passar lermask?

Lermasker lämpar sig extra bra om du har en kombinerad eller fet hy, men fungerar på flera hudtyper eftersom att lera också verkar lugnande! Har du väldigt känslig hud eller rosacea bör du satsa på snällare exfolieringar med till exempel PHA-syra och återfuktande ansiktsmasker.

Beautyredaktören tipsar: Första hjälpen mot röd hy och rosacea
lermask stora porer topplista årets bäst i test
Matteo Valle

Lermask mot stora porer, fungerar det?

Ja, en lermask är perfekt att använda om du upplever att du har problem med stora porer. Lermasken har nämligen en porsammandragande effekt och verkar "djuprengörande" samtidigt som den också balanserar talgproduktionen och framförallt absorberar talg. Men kom ihåg att lermasken ger en mer direkt effekt. Niacinamid och BHA-syra är två ingredienser som du kan applicera i din vardagliga rutin som jobbar mer långsiktigt.

Bäst i test! Årets bästa hudvårdsprodukter – under 250 kronor

Kan man sova med lermask?

Att sova med en lermask är inte att rekommendera eftersom lermasker i regel ska tvättas av efter cirka 10 till 20 minuter. Läs på förpackningen hur du använder din produkt för bästa resultat!

Foto: Launchmetrics/Spotlight