Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Föna håret – enkla guiden som ger perfekt fönat hår

09 feb, 2023 
föna håret guide expert tips steg för steg
Suktar du också efter perfekt fönat hår – som faktiskt håller? ELLE har tagit experthjälp av Massimo Morello, toppstylist på Kevin Murphy, som ger dig bästa tipsen på hur du bäst fönar håret!
Annons
6 korta och trendiga frisyrer att inspireras av 2023Brand logo
6 korta och trendiga frisyrer att inspireras av 2023

Drömmen om ett snyggt, frisörfönat hår med lätta längder och luftig volym är större än någonsin – i alla fall om vi ska se på årets stora hårtrender där snyggt och stort hår står högst upp på listan! Att föna håret kan verka enkelt, men visste du att det finns en risk att du gör mer skada än nytta om du använder hårfönen fel?

Guide: Föna håret hemma – så får du perfekt fönat hår

ELLE tog hjälp av Massimo Morello, Session Master på Kevin Murphy, som ger dig bästa tipsen på hur du bäst fönar håret och får fönstylingen att hålla. Dessutom har ELLEs beautyredaktör samlat favoritprodukterna som gör jobbet lite enklare – och stylingen betydligt mer hållbar!

Annons
föna håret hemma expert tips steg för steg

Hur fönar man håret?

– Mycket handlar såklart vad man har för hårtyp, men något som många missar och som är jätteviktigt är att alltid ”förföna” håret innan du börjar styla håret med fönen, så att håret blir halvtorrt. Annars sliter du bara på håret i onödan, säger Massimo Morello.

Vad händer om man stylar håret när det är för blött?

– Det som faktiskt händer är att du går in med värmen på samma ställe om och om igen och tillslut kokar håret, speciellt om du har ett finare och tunnare hår. Stylingen tar också betydligt längre tid. Därför är det viktigt att se till att rätt mängd vatten har försvunnit från håret innan du börjar styla.

Annons

Vad är viktigt att tänka på när man fönar håret?

– Att använda värmeskydd! Det är den första produkten du ska applicera oavsett vilken hårtyp du har. För ett skandinaviskt hår är det också viktigt att inte göra håret för silkigt och mjukt, då kommer stylingen inte att hålla lika bra. Och fokusera på hårrötterna! Vill du ha volym ska du ”förföna” håret upp och ned. Många fönar bara på toppen av håret och det gör håret plattare.

Värmeskydd, Blow.Dry Ever.Smooth – Kevin Murphy

värmeskydd föna håret tips steg för steg

Har du fint, skandinaviskt hår, är mjukt och silkeslena längder din största fiende!

Massimo Morello, Session Master på Kevin Murphy

Hur fönar man håret för volym?

– Förbered håret med rätt produkter och ge volym underifrån för att ge hårrötterna ett lyft. Ett tips, speciellt för skandinaviskt hår, är att alltid föna håret framåt med en hårborste, för att verkligen trycka upp rötterna. Och sen avsluta med kyla på hårfönen. Och vill du dubbla volymen ska du alltid sätta i spolar för att den ska hålla extra snyggt.

Annons

Spolar för håret, Self Grip Rolls Light Blue – Bravehead

föna håret spolar

– Misstaget många gör är att de lägger alldeles för mycket tid på längderna när det egentligen är hårbotten som behöver det stora jobbet. Vänd huvudet ned, ta en borste och verkligen borsta håret i motsatt riktning för att ”förstöra” hårets naturliga mönster.

Hårfön, air Professional Hairdryer – ghd

hårfön föna håret steg för steg guide

Hur får man fönat hår att hålla?

– Du behöver göra alla stegen ordentligt. Har du fint, skandinaviskt hår, är mjukt och silkeslena längder din största fiende! Vill du att volymen ska hålla behöver du också använda produkter som ger textur.

Annons

Hur fönar man lockigt hår?

– Ett rakare hår behöver ”förfönas” mer än ett lockigare hår. För ett lockigt hår, eller ett hår med mycket textur är det viktigt att bevara fukten i håret så att det blir enklare att manipulera håret.

Varför blir håret platt?

– Många glömmer att även vädret påverkar styligen. Därför är det jättebra att applicera lite torrschampo i hårrötterna och någon typ av humidity blocker. Det skandinaviska klimatet har inte samma luftfuktighet som till exempel Miami, men det finns fortfarande en viss luftfuktighet som kan göra håret plattare och få stylingen att hålla sämre.

Hårspray, Session Spray – Kevin Murphy

föna håret hemma tips steg för steg

Vilket är ditt bästa tips för att föna håret?

– När du har gjort alla stegen är det är också jätteviktigt att kyla håret efter att du fönat. Det är något som många glömmer eller inte vet om! Att kyla håret är minst lika viktigt som att faktiskt göra det varmt. Kylan sätter styligen!

Foto: Imaxtree, Kevin Murphy

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons