Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Självtorka eller blåsa håret – vad är egentligen bäst?

16 dec, 2022 
Vi vet att håret är extra känsligt när det är blött, men också att värme från fön sliter på stråna. Så vad är egentligen mest skonsamt för håret – att låta det självtorka eller blåsa det torrt? ELLE reder ut och ger dig bästa proffstipsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Sandra BeijerBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Sandra Beijer

Många av oss vet att vårt hår är skörare när det är blött och efter vi tvättat det. Och att vi ska vara lite extra försiktiga när vi kammar igenom fuktigt hår och använda värmeskydd om vi sedan fönar håret eller använder värmeverktyg.

Men vad händer egentligen med håret när det är blött och varför blir det mer känsligt? Och vad sliter egentligen minst på håret – är det att låta håret självtorka, eller att påskynda torkningsprocessen med hårfön?

ELLE tog experthjälp av Amanda Kupari som är frisör och utbildningsansvarig på Baldacci för att reda ut vad som egentligen är mest skonsamt för våra strån:

Annons

Är det bättre för håret att låta det självtorka, än att föna det?

– Det bästa för både hår och hårbotten är att det är blött/fuktigt så kort tid som möjligt. En hårbotten som ofta är blöt länge kan lätt bli torr och klia och hårstrået tappar sin naturliga fukt. Så, det bästa för håret och hårbotten är att föna på låg värme och såklart ha ett värmeskydd innan.

Föna håret
Blås håret på låg värme.

Varför är ett blött hår extra känsligt?

– När håret är blött är ett av våra fjällskikt öppet och hårstrået är därför svagare och extra känsligt, allt vi gör kommer därför slita mer på ett blött hår än ett torrt. I duschen, massera in produkterna i stället för att rugga. Krama sedan ur håret på vatten med en handduk eller använd hårturban.

Annons

Hur tar man bäst hand om håret när det fortfarande är blött?

– Det finns speciella borstar för blött hår men det viktigaste är att man inte behöver kämpa eller ta i när man borstar igenom sitt hår, det kan vara olika vilken borste som fungerar bäst beroende på vilken hårtyp man har. Borsta igenom håret ordentligt innan du tvättar håret för att undvik trassel.

Hur minskar man generellt slitaget på håret efter tvätt?

– Efter duschen, applicera en vårdande produkt innan du borstar/kammar håret. Är det väldigt tovigt kan det vara bättre att vänta med att borsta det tills håret är torrt, många tovor reder ut sig själva då.

Värmeskydd
Använd alltid värmeskydd när du använder värmeverktyg.

Hur ska man handdukstorka sitt hår?

– Krama ur håret i stället för att rugga, då kan du skada fjällskiktet och bland annat få mer friss. Man kan aldrig få för mycket skydd eller vård, så applicera en liten mängd produkt innan du borstar då du också sprider produkten jämnt, sedan kan du applicera mer.

Annons

Ska man ha i en vårdande produkt innan man borstar igenom håret?

– Absolut! Vårdande produkter behöver absolut inte bli feta eller tunga, utan hitta en produkt som du tycker passar ditt hår och stylingbehov.

Hur fönar jag håret bäst, utan att slita på det för mycket?

– Först och främst använd värmeskydd innan du fönar! Det finns allt från produkter som ger volym till utslätande effekt så alla kan hitta ett som de tycker passar sitt hår och behov. Kan du inte ha handen under fönen utan att bränna dig så är det för varmt för håret också, sänk då värmen. Sista saken att tänka på är att föna åt rätt håll, neråt. Fönar du uppåt så kan du skada hårets fjällskikt och håret blir dessutom frissigare.

hår föna
Leave-in är perfekt före värmeverktyg.

ELLEs hårfavoriter för att minska slitage på blött hår

Bästa leave-in-produkt innan föning , Tämja leave in – Björk

En ljuvligt, silkeslen leave-in-crème (med underbar doft!) som även kombinerar UV- och värmeskydd. Applicera i fuktigt hår, innan du fönar håret för optimal anti-friss-effekt.

Annons

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Björk Tämja
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa borste för att reda ut blött hår, Manta brush – Virtue

Har du en gång borstat håret med denna i (när du applicerat och vill fördela ut balsam eller inpackning) eller efter duschen, kommer du aldrig vilja vara utan den. Manta brush är oslagbar på att reda ut fuktigt eller blött hår!

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Manta brush
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa hårolja med värmeskydd, Bonding oil – Olaplex

Olaplex fjäderlätta hårolja är bokstavligen guld för torra toppar. Applicera innan föning och/eller efter för att dämpa frissighet. Skyddar även håret mot värme upp till 230 grader.

Annons

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa handduk för att minska slitage, Guava microfiber hair towel – Ceremonia

Microfiber är oslagbart när det kommer till att suga upp fukt från håret och minska slitaget när det är blött. Ceremonias underbara hårturban gör det hela superlätt och förvandlas även till en snygg håraccessoar när håret torkar.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons