Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

5 trendplagg sommaren 2023 som du enkelt gör själv – stor DIY-guide

21 jun, 2023 
AvCecilia Persson
upcycling
Den nya modesäsongen har bara börjat och med den kommer ett sug efter att förnya och uppdatera det vi har hemma. Men du behöver inte shoppa allting nytt – det är enklare än du tror att pricka in säsongens tendenser helt själv!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sommaren är här på riktigt och med den kommer den roligaste säsongen att klä sig på, med inspirerande looks var vi än vänder oss. Samtidigt är det varken möjligt eller önskvärt att förnya garderoben med precis allt som tilltalar en genom att köpa nytt. Men som ELLE tidigare har visat så finns det faktiskt några enkla sätt som du kan ta in säsongens trender sommaren 2023 och hämta inspiration från catwalken – utan att varken ruinera dig eller köpa nytt.

Blommig klänning med fransar Rotate SS23
Blomstrande och fransprydd look från Rotate SS23

Trender sommaren 2023 – så gör du dem själv

Spana in fem av modetrenderna från ELLEs stora trendspaning som du med små medel kan applicera på din egen garderob och få en stil som prickar in alla rätt den här säsongen. Eller varför inte fynda plagg eller accessoarer second hand för att sedan sätta din egen prägel på dem?

Annons
  • Spets
  • Virkat
  • Fransar
  • Blomster
  • Sliten effekt

Vill du läsa mer om de olika trenderna? Då kan du spana in dem i ELLEs stora trendrapport!

1. Spetsdetaljer

Romantiken spelar som bekant en stor roll den här säsongen, inte minst i form av transparenta och skira material samt spetsdetaljer som kunde skådas på många olika catwalks världen över.

En klassisk slipklänning är som bekant ett tidlöst val som aldrig kommer att gå ur tiden, men du kan också enkelt addera en spetsdetalj nedtill för att omedelbart pricka in sommarens stora budoirtrend. Eller varför inte göra ett eget linne med spets?

Annons
spetsklänning Dojaka SS23
Dojaka SS23

Spets

Här finns en snygg och prisvärd spets som du kan addera på allt från linningen nedtill på klänningen, till ringningen på satinlinnet. Se alla färger och köp spetsen här (reklamlänk).

svart spets till kläder
Klicka på bilden för att komma direkt till spetsen.

2. Virkade kläder

Fokuset på hantverk håller i sig, inte minst när det kommer till virkade kläder. Under våren och sommarens visningar dök det upp allt från långklänningar och virkade bralettes till bikinis och accessoarer med en handgjord känsla.

Annons
röd virkad klänning mormorsrutor Adam Lippes SS23
Adam Lippes SS23

Varför inte göra som Adam Lippes och testa på att göra din egen klänning genom att virka mormorsrutor?

Du kan även göra som Rejina Pyo genom att kombinera mer bohemiska val som en virkad väska i kombination med ett mer klassiskt elegant material som siden eller satin.

Draperad klänning och virkad väska Rejina Pyo SS23
Rejina Pyo SS23

Det fina med virkning är att det enda du behöver är garn samt en virknål. Här hittar du allt du behöver för att börja virka (reklamlänk).

Annons

Virkgarn

Garnet Soft Cotton från Järbo Garn är gjort i bomull och passar perfekt för många olika virkprojekt. Läs mer om garnet och köp det här (reklamlänk).

Virkgarn Soft Cotton i bomull från Järbo Garn
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Virka väska – mönster

Att virka en väska är ett bra nybörjarprojekt för den som nyligen har, eller försöker, lära sig virka. Inspireras av den organiska formen på Rejina Pyos väska ovan med en tillåtande design som inte kräver perfektion i varje maska.

Här hittar du ett gratis mönster på hur du virkar en egen väska (reklamlänk).

Annons

3. Fransar

Att addera ett gäng fransar kan lyfta vilken klänning, jeans eller bastopp som helst, särskilt om du gör som Jil Sander och sätter dem i fokus.

tröja med fransar Jil Sander SS23
Jil Sander SS23

Fransbård

Dekorera en vanlig svart tröja på samma sätt som i looken ovan för en enkel med trendsäker look i vår och sommar. Här finns en passande fransbård i många olika färger (reklamlänk).

fransar till kläder
Klicka på bilden för att komma direkt till fransbården.
Tubklänning med fransar och hyskor SS23
Rokh SS23
Annons

Hos Rokh kombinerade man långa, svepande fransar med synliga silverfärgade hyskor för en dekonstruerad look. Om du vill ge dig på en liknande design hittar du passande hyskor här (reklamlänk).

4. Blomstrande mode

Precis som som Miranda Priestly sarkastiskt påpekade i Djävulen bär Prada så är inte blommor till våren och sommaren något banbrytande – men just 2023 tog de alltså extra mycket plats på modevisningarna. Flamingoblomman var ett minst sagt tongivande inslag under Loewes visning, där den spelade huvudrollen i både dekoren och kollektionen.

Annons
visning Loewe SS23
Loewe SS23

Hos Adam Lippes syntes blomstrande dekorationer av olika slag, som på den här drömmiga klänningen.

Blommig klänning Adam Lippes SS23
Adam Lippes SS23

Även Acnes vår- och sommarkollektion bjöd på blomstrande tygdekorationer i många olika former och utföranden.

Annons
Blommig klänning Acne SS23
Acne SS23
Stickad klänning med blomma Acne SS23
Acne SS23
Annons

Blomsterdekorationer

Just blommor är tacksamma att jobba med då de enkelt lyfter den mest neutrala t-shirten, klänningen eller skon. Testa olika färgkombinationer och att applicera dem allt från en och en till att skapa en surrealistisk sommaräng på dina plagg. Fäst dina blommor på skor, skärp, eller varför inte en broschnål och ha dem på kavajslaget. Dessa blomsterdekorationer är gjorda i satin och finns i många olika färger, du kan se mer samt köpa dem här (reklamlänk).

ljusgul, grön och rosa satinblomma till kläder
Klicka på bilden för att komma direkt till blommorna.

Broschnålar i olika storlekar hittar du här (reklamlänk).

Annons

Satintyg

Du kan även inspireras av Magda Butrym genom att vika ett satintyg till en vacker ros och fästa den på axelbandet, skorna eller var du helst känner för det. Här hittar du en fin duchess i en mängd olika nyanser. Se mer och köp tyget här (reklamlänk).

satintyg
Klicka på bilden för att komma direkt till tyget.

Anthurium

Du kan också ta in just trendblomman anthurium som en detalj i din outfit. Släpp loss din kreativitet med dessa som kommer i 8-pack, du kan läsa mer om dem och köpa dem här (reklamlänk).

Annons
Konstgjord Rosenkalla Anthurium
Klicka på bilden för att komma direkt till blommorna.

5. Sliten effekt

Har du några denimplagg eller andra typer av plagg hemma som börjar sjunga på sista versen? Då kan det passa perfekt att testa på att ge dem den slitna look som syntes på catwalken hos allt från MM6 Maison Margiela till Prada.

Sliten jeanskjol MM6 SS23
MM6 SS23

Det är enkelt att ge dina jeans eller jeanskjolen en sliten effekt – allt du behöver är ett grovt sandpapper. Lägg en kartongbit eller liknande inuti jeansbenet så att du bara sliter dem på ena sidan. Rugga sedan jeansen med sandpappret tills du har fått önskad effekt. Här hittar du sandpapper med olika grov yta (reklamlänk).

Annons

På Marnis SS23-visning hade de stickade plaggen en asymmetrisk design med hål i – med andra ord en perfekt look att anamma för dig som håller på att lära dig att sticka.

Stickad tröja Marni SS23
Marni SS23

Här hittar du allt du behöver till stickning, oavsett om du är erfaren eller nybörjare (reklamlänk).

Här är årets hårtrender 2023Brand logo
Här är årets hårtrender 2023

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons