Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

ELLE-redaktionens trendspaning för 2023

09 dec, 2022 
AvRedaktionen ELLE
ELLE-redaktionens trendspaning för 2023
En klänning sprayad direkt på kroppen, högglansig beauty, röda inredningsdetaljer och hemmafest – ELLE spanar in allt som är nytt och hett på trendfronten just nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se stora astrologiska händelser 2023Brand logo
Se stora astrologiska händelser 2023

1. I full blom

Modehus som Loewe och Bottega Veneta maxar ordentligt och låter iögonfallande blomdetaljer bli stilsäker signatur.

Klassiska blommiga print i all ära, men lagom till att våren gör entré blommar det som aldrig förr bland säsongens mode. Modehus som Loewe och Bottega Veneta maxar ordentligt och låter iögonfallande blomdetaljer bli stilsäker signatur. Det blir utan tvekan en vår i full blom!

Annons

2. Mode möter inredning

Malene Birger är aktuell med en möbelkollektion för norska Slettvoll.
Malene Birger är aktuell med en möbelkollektion för norska Slettvoll.

Modevärlden fortsätter att närma sig inredningsbranschen. Kristina Tjäder, grundare av Dagmar, satsar på nyskapande design med varumärket Ekbacken Studios. Företaget gör formstarka möbler av gamla fisknät som 3D-printas i Sverige. Malene Birger, som lämnade varumärket By Malene Birger 2014, har sedan dess fokuserat på konsten. Nyligen släpptes hennes första inredningskollektion – som bär tydliga spår av hennes konstnärskap – i samarbete med Slettvoll. Ann Ringstrand, grundare av Hope, fortsätter samarbetet med Markslöjd och har designat flera nya dukningskollektioner och vår internationella modestjärna Lars Nilsson är aktuell med ny keramik för Nittsjö.

Annons
3D-printade, formstarka möbler från Ekbacken studios, här <i>Eel LC chair</i>.
3D-printade, formstarka möbler från Ekbacken studios, här Eel LC chair.
Annons

3. Oceaner av högglans

Högglans för både hy och hår hos Antonio Marras våren 2023.
Högglans för både hy och hår hos Antonio Marras våren 2023.

När den mänskliga världen är en enda röra är det inte ovanligt att vi tar sikte på havet som inspiration och meditation. Dess vidd och mystik har historiskt inspirerat; havet är en paradox, en symbol för både lugn och kaos, men också ett hem för varelser som fascinerar och inspirerar. Det är denna dualitet som tjänat som inspiration för en av de stora beautytrenderna våren 2023, från New York till Paris. Högglans på hy och hår, glow till en ny ”våt” nivå präglade beautylooksen på catwalken.

Annons
Wet look hos Dries Van Noten.
Wet look hos Dries Van Noten.

4. Färgstarka energipiller

Ceremonia har sina rötter i både Sverige, USA och latinamerika.
Ceremonia har sina rötter i både Sverige, USA och latinamerika.

Skandinaviska beautyprodukter har länge varit synonymt med en avskalad (svartvit), minimalistisk förpackningsestetik. Men nu bubblar allt fler varumärken upp som bokstavligen är energikickar för hår och hy – men också rena lyckopiller att ställa in i badrumshyllan. I modeprofilen Babba C Riveras hårvårdsserie Ceremonia vävs hennes latinamerikanska arv till lyxig hårvård med ekologiska ingredienser. Och nya finländska hudvårdsmärket Djusie som grundats av hudterapeuten Katja Kokko ger energi till huden med naturligt baserad och färgstarkt förpackad rengöringsolja, essence och ansiktsolja.

Annons
Finska hudvårdsmärket Djusie är ny energi i badrumsskåpet.
Finska hudvårdsmärket Djusie är ny energi i badrumsskåpet.

5. Samvetskval

I april kommer Cecilia Sjöholms bok <i>Utan samvete</i>

Hur är det med samvetet? Det dåliga samvetet är något vi hela tiden försöker snacka oss fria ifrån och det tycks inte ha någon naturlig plats i vår samtid. Men historiskt sett har synen på samvetet varit annorlunda, man har varit övertygad om att det fyller en viktig funktion, och vår inre röst har gett upphov till inre konflikter som styrt oss i rätt riktning. I alla fall om du frågar Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns högskola. I april kommer hennes bok Utan samvete och vi längtar efter att bli filosofiskt uppläxade! För visst fan förtjänar vi det där dåliga samvetet ibland …

Annons

6. Se rött!

Blänkande rött: keramiklampan <i>Cathrine</i> med linneskärm, design Marie Michielssen för Serax.
Blänkande rött: keramiklampan Cathrine med linneskärm, design Marie Michielssen för Serax.

Passion, kraft och energi – rött är årets accentfärg. Särskilt effektfull blir färgen på accessoarer och enstaka möbler, gärna mot en varm, neutral bas. Tänk trä och mjuk kamel där det röda sticker ut som ett suggestivt blickfång. Nyanserna spänner från en perfekt tomatsås till ett kraftigt rödtjut. Bon appétit!

I omtalade hotellet Ett hems nya utbyggnad hittas detta högblanka, röda bord.
I omtalade hotellet Ett hems nya utbyggnad hittas detta högblanka, röda bord.

7. Heja hemmafesten!

Att gå på krogen kommer bli för kostsamt – säg hej till hemmafesten i stället!
Att gå på krogen kommer bli för kostsamt – säg hej till hemmafesten i stället!

Höga räntor, krig och elände bäddar för att 2023 blir ett fett krisår att minnas. Vad kan då vara bättre än att festa hemma? Också ett bra sätt att få upp värmen i lyan när elräkningen skenar. I London lockar The Little Door and Co med ”house parties” på klubb inredd som privata hem med sällskapsspel i soffan och cocktails i badrummet. Bara att ta efter konceptet!

Annons

8. Futuristisk klänning

När Bella Hadid fick en futuristisk klänning spraymålad på sig är ett modeögonblick vi sent glömmer!

Coperni tog under hösten över catwalken i Paris med showen som tillägnades ”världens kvinnor”. Hur den avslutades? Med att Bella Hadid fick en futuristisk klänning spraymålad på sig. Ett modeögonblick vi sent glömmer!

9. Finvin på burk

Bubblor på butelj – de mest innovativa vinerna kommer numera på burk som här från Djuce.
Utan samvete, ute i april.
Bubblor på butelj – de mest innovativa vinerna kommer numera på burk som här från Djuce. Utan samvete, ute i april.

I takt med att vi måste gå ifrån tunga glasflaskor av transport- och miljöskäl kommer vi se fler innovativa förpackningar – även för vin. Svenska Djuce fyller partyvänliga burkar med ambitiösa viner och snygga etiketter, i oktober släppte de till exempel en vit Bourgogne från Verget, på burk prydd av foto av svensk-amerikanske Hasselbladsvinnaren Roy Rossovitch.

Annons

10. Serie-hype

Tv-spelet <i>The last of us</i> blir serie – något många ser framemot.

Alla som spelat tv-spelet The last of us ser med skräckblandad förtjusning fram emot den här hypade tv-serien – den är nämligen baserad på det ikoniska zombiespelet från 2013. Storyn skildrar en man som måste hjälpa en flicka genom ett postapokalyptiskt USA fullt av levande döda, och spelet är lika mycket skräckupplevelse (vi drömmer fortfarande mardrömmar om the clickers!) som gripande drama. Förutspår att detta kommer få en helt ny målgrupp att investera i Playstation 5.

Annons

11. Smakskriet från vildmarken

Det vilda vandrar in i mat och dryck, som i den här hjortrondrinken av Bella Porce ur boken <i>Vilda drinkar</i>, Louise Bäckelin Förlag.
Det vilda vandrar in i mat och dryck, som i den här hjortrondrinken av Bella Porce ur boken Vilda drinkar, Louise Bäckelin Förlag.

Efter instängda år under pandemin längtar vi ut. Ut i naturen och till det vilda.Vi vill laga vild mat, gärna utomhus och inspireras av Svt:s nya tv-serie Vilda kockar där Niklas Ekstedt är programledare och kändiskockar som Lisa Lemke, Zeina Mourtada och Leila Lindholm deltar. Vi vill äta mat med ursprung på restauranger som Jord och sippa drinkar med ingredienser direkt från naturen, som i bartendern Bella Porciles bok Vilda drinkar, eller njuta av alla nya varianter av ”viner” gjorda av svenska bär. Till exempel Svart, en mousserande dryck gjord på svarta vinbär eller Rålund ett ”rött vin” av blåbär.

Annons

12. Klä bordet

Matkreatör och it-girl Laila Gohar är aktuell med en dukningskollektion för Hay och egna varumärket Gohar World i samarbete med sin syster.
Matkreatör och it-girl. Laila Gohar (@lailacooks) är aktuell med en dukningskollektion för Hay och egna varumärket Gohar World (bilden) i samarbete med sin syster.

Intresset för det kreativa bordet exploderar! Flera varumärken satsar på dukningskollektioner, modellen och tv-profilen Malin Persson släpper boken Högtider och vardagsfest – gemenskap, glädje och grön mat (Polaris) med sin syster Linda Persson och servettringar och ljusmanschetter bara väntar att på att bli upphittade på landets loppisar. En som är aktuell med två dukningskollektioner är coola New York-bon Laila Gohar. ”Människor blir mer och mer känsliga för sin omgivning”, säger hon.

Annons
Sockersug! Servettringarna från Jeanette Åkerberg är söta som smågodis.
Sockersug! Servettringarna från Jeanette Åkerberg är söta som smågodis.

13. Låt steamern vila

Skrynkliga plagg och accessoarer spås bli nästa stora trendfenomen i modet.

Skrynkliga plagg och accessoarer spås bli nästa stora trendfenomen i modet. Från Acne Studios till Prada, den veckade, strynkliga trenden har synts i många designers kollektioner för vår- och sommarsäsongen. Praktiskt och coolt!

Annons

14. Bricklunch

Att servera mat på bricka, stora fat eller skärbräda och äta därifrån direkt med händerna är en trendande upplevelse.
Brickor, skärbrädor och boards – det nya sättet att servera mat att dela.

Sharing is caring, och det märks på faten nästa år. Återigen en trend som fötts i svallvågorna av pandemin för nu när vi vågar ses igen, vill vi också dela mat tillsammans. Att servera rätterna på bricka, stora fat eller skärbräda och äta därifrån direkt med händerna är en taktil och trendande upplevelse. Butter boards, tortillafat, charkbricka deluxe – bring it on!

Annons

15. Leva livet

Serien <i>Leva life</i> handlar om 24-åriga Nora vars liv leker tills hon får veta att hon har en tumör i magen.

Idén till Leva life föddes när skådisen och nu regissören Susanne Thorson såg ett klipp på Cancerfonden, där Lovisa Ström pratade om sin upplevelse av att vara ung och ha cancer. De började prata, och samtalet mynnade ut i berättelsen om 24-åriga Nora vars liv leker tills hon får veta att hon har en tumör i magen. Seriens mål är att skildra sjukdomen, men också livet runt omkring, vänskapen, hoppet och att ta vara på den tid vi har. Hanna Ardéhn, känd från Netflix-succén Störst av allt, spelar huvudrollen i serien som har premiär 2023.

Annons

16. Modehusens nya designtillskott

Rhuigi Villaseñor för Bally
Rhuigi Villaseñor för Bally

Under Milanos modevecka debuterade fyra nya designer för vår/sommar-säsongen 2023. En ny era för de anrika modehusen och för de nya (relativt okända) modeskaparna. Vi ser fram emot att följa Filippo Grazioli för Missoni, Marco Vincenzo för Etro, Rhuigi Villaseñor för Bally och Maximilian Davis för Ferragamo.

Annons
Maximilian Davis för Ferragamo
Maximilian Davis för Ferragamo

Foto: Magnus Mårding (Ett hem), Roe Ethridge (Gohar world) , Lorenzo Guide (Vilda drinkar), Nina Malling (mat), James Stokes (hemmafest) Johnny Wohlin (Leva life), Kajsa Göransson (Cecilia Sjöholm) HBO Max (The last of us)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons