Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Dejtingfenomenet hatfishing– och andra termer att hålla koll på

07 dec, 2022 
AvPenellope Ness
Alla dejtingtermer och fenomen att hålla koll på
Om inte nätdejting vore jobbigt nog måste man numera genomskåda en mängd trick som används för att lura potentiella partners – hatfishing är bland det senaste. Här är alla dejtingtermer att hålla koll på!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Video: Personerna du ska dejta baserat på ditt stjärntecken

SE: Personerna du ska dejta baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
SE: Personerna du ska dejta baserat på ditt stjärntecken

Onlinedejting har gjort det enklare än någonsin att lära känna nya människor, men det kan vara svårt att urskilja hur mycket som egentligen stämmer... Filter och redigering är ett omdiskuterat ämne och ordet catfish är välkänt vid det här laget.

Vad är hatfishing?

Men det har uppstått ett nytt dejtingfenomen – hatfishing, vilket kortfattat innebär att en person döljer sin skallighet eller tunna hår under en hatt eller mössa på bilderna som de använder till sociala medier eller dejtingappar.

Forskning visar nämligen på att 16 procent av människor som lider av skallighet eller tunt hår har använt en hatt för att försöka dölja det på sina konton online.

Annons

Men hatfishing är bara ett av många ord som dykt med onlinedejting – vi listar alla termer och fenomen du bör hålla koll på. Förbered dig på hög igenkänningsfaktor!

Fler dejtingtermer som du kanske inte har hört om:

Blue-stalling

När två personer beter sig som de vore i ett exklusivt förhållande men den ena personer inte vill stämpla relationen som ett förhållande, ofta på grund av kraven som medföljer.

Breadcrumbing

Att lämna små hintar eller “brödsmulor” av intresse genom sociala medier. Slumpmässiga och kravlösa meddelanden eller aviseringar som verkar fortsätta i all evighet, men som inte leder något vart.

Caspering

Ja, det kanske är ghosting, men den andra personen får ett anledningen till avslutet. Kan ses som att göra slut men gäller främst relationer som inte blivit seriösa.

Catfish

Kort sagt att någon utger sig för att vara någon annan på internet. Det kan vara allt från att man använder sig utav någon annans bilder till sina konton, men ordet används också när en person modifierar sina bilder så pass mycket att de inte liknar sitt verkliga jag.

Annons

Clearing

Sker i början av varje år när man bestämmer sig för att sänka sin standard. Ofta beror detta på att man känner lite allmän nedstämdhet under vintern och hösten och bara vill ha någon att mysa med. Då kanske man hör av sig till ett gammalt ex, den där lite märkliga killen som man inte velat ge en chans innan, eller bara ett allmänt dåligt ligg – allt för lite närhet.

Romantiska komedin Hitch som handlar om dejtingexperten.
Filmen Hitch som handlar om dejtingexperten som ska hjälpa en vän hitta kärleken.

Cloutligting

Cloutlighting är kombinationen av gaslighting (ett toxic beteende i en relation) och clouting (populäritet på sociala medier). Man beter sig som ett perfekt par eller partner inför kameran, men utnyttjar och gör narr av den andra personen och skapar sociala medier innehåll med på den andra personens bekostnad.

Annons

Cockfishing

Även kallat för catcocking, är i princip en förskönad dickpick. Det är när en person använder sig av redigering för att förändra eller förstora intrycket av sitt kön.

Cuffing Season

Är en period under vintern och hösten när man känner ett visst behov att hitta någon att mysa genom de kalla och mörka årstiderna.

Firedooring

Firedooring är när makten är helt på ena sidan, så du väntar alltid på att de ska ringa eller sms:a och dina intitiativ blir ofta nekade eller ignorerade. Kontrollen ligger alltså enbart hos en person när det gäller att träffas eller att prata.

Fishing

När någon skickar meddelanden till flera personer och ser sedan vem som svarar, efter det bestämmer efter det vem de vill träffa. Det kallas fishing eftersom personen “fiskar” till de får napp och ignorerar alla andra.

How to lose a guy in 10 days
Undrar hur många dejtingtermer som skulle kunna användas i filmen How to lose a guy in 10 days?

Flashpanner

Någon som är beroende av den mysiga och spännande början av ett förhållande, men som inte vill eller kan hantera de seriösare eller offentliga delarna av ett förhållande. De undviker exempelvis att introducera en partner för familjen eller att visa relationen på sociala medier.

Annons

Freckling

Freckling är när någon dyker upp i ditt dejtingliv när det är fint väder, men som sedan försvinner under de kyligare årstiderna (lite som fräknar).

Gatsbying

Att posta en video eller bild sociala medier, men enbart för din crush att se den (och förhoppningsvis reagera).

Ghosting

Någon som slutar svara eller höra av sig utan någon typ av förklaring.

Hatfishing

En person som enbart använder hatt på sina bilder på dejtingappar eller sociala medier, ofta för att täcka sitt tunna hår eller skallighet.

Someone great finns på Netflix

Love bombing

Att överösa någon med uppmärksamhet, gåvor, gester av tillgivenhet och löften för att distrahera dem från problemen i förhållandet. I extrema fall kan detta ligga till grund för ett mycket problematiskt förhållande.

Annons

Micro-cheating

Innebär att man är otrogen utan att fysiskt gå över gränsen. Alltså känslomässig otrohet som bland annat sexting, att planera en framtid med någon annan än din partner och så vidare.

Obligaswiping

Att swipa på dejtingappar och chatta med sina matchningar utan någon egentlig avsikt att träffas.

Orbiting

Är när en person fortsätter att kolla och reagera på sitt ex sociala medier för att påminna dem om en efter att ha gjort slut.

Paperclipping

När någon sporadiskt dyker upp för att påminna dig om sin existens och för att förhindra att du någonsin går vidare.

Julfilmen Single all the way
Filmen Single all the way utspelar sig passande nog under cuffing season.

Preating

Eller “pre-cheating” är att lägga grunden för otrohet genom att skicka flirtiga meddelanden eller spendera mer tid med en person och bygga upp något mer än vänskap.

Annons

Sneating

När du går på dejter bara för att få en gratis måltid.

Stashing

Handlingen att dölja någon du dejtar från dina vänner, familj och sociala medier.

Submarineing

När någon ghostar men återvänder sedan plötsligt och agerar som om ingenting hänt.

V-lationshipping

När någon du tidigare dejtat dyker upp igen precis runt alla hjärtans dag, vanligtvis av ensamhet och desperation.

Win a date with Tad Hamilton
När filmen Win a date with Tad Hamilton spelades in 2004 fanns garanterat inte samma dejtingtermer.

You-turning

När du faller pladask för någon, men sedan plötsligt ändra dig och förvinner.

Zombieing

Ghostare som återvänder sedan från de döda. Detta låter likt sumbarineing men det som skiljer dem åt är att zombien kommer att erkänna att de tagit avstånd.

Voilà – nu är du redo att ta dig an dejtinglivet!

Källa: Metro UK Foto: TT

Annons