Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Lyxig vegetarisk och vegansk nyårsmeny – 8 goda recept

10 dec, 2020 
Vegetarisk och vegansk nyårsmeny
Letar du efter en festlig vegetarisk eller vegansk nyårsmeny? ELLE Mat & Vin listar två magiska alternativ som du inte får missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Nyårsmiddagar är ofta förknippade med kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter, men så behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Numera finns det många vegetariska och veganska substitut och mängder av festliga rätter som passar utmärkt till nyårsfirandet. Vi har dykt ner bland receptsamlingarna och komponerat två menyer, från förrätt till efterrätt, som sätter den härliga nyårskänslan för dig som inte äter kött. Gott nytt år!

Vegetarisk nyårsmeny med Ugnsbakade fikon, pärlgrynsrisotto och chokladmousse

Den vegetariska nyårsmenyn består av tre festliga rätter och ett läckert tilltugg. Måltiden inleds med ugnsbakade fikon, fortsätter med pärlgrynsrisotto och rundas av med chokladmousse. Tilltugget är vitmögelost med konfiterade krusbär.

Förrätt: Ugnsbakade fikon med getost

Inled nyårsmåltiden på bästa möjliga sätt med fantastiskt goda ugnsbakade fikon med getost och valnötter. De ugnsbakade fikonen passar även bra som ett matigare tilltugg. Om du mot förmodan inte känner dig sugen på just getost eller föredrar en annan ost kan du byta ut mot valfri krämig variant. Ricotta eller gorgonzola är att rekommendera!

Annons

Till receptet >>

Recept på ugnsbakade fikon med getost. Perfekt vegetariskt alternativ till nyår.

Tilltugg: Vitmögelost med konfiterade krusbär

En riktigt god ost kan lyfta vilken nyårsmåltid som helst. Vitmögelost är ingen nykomling i ostsammanhang, men att servera osten med krusbär är lite av en bubblare. I det här receptet confiteras bären, en gammal tillagnings- och konserveringsmetod, med pepparkorn, rosmarinkvistar och olivolja.

TILL RECEPTET >>

Vitmögelost med konfiterade krusbär

Huvudrätt: Pärlgrynsrisotto med jordärtskockor och nötter

Älskar du också risotto? Det är ytterst få rätter som toppar en vällagad risotto full av smak. I det här risottoreceptet används pärlgryn för en något uppdaterad och lyxig touch. Strö över knapriga hasselnötter och timjan före servering och servera gärna med en grönsallad till om så önskas.

Annons

Till receptet >>

Recept på pärlgrynsrisotto med jordärtskockor och nötter

Efterrätt: Chokladmousse med salta hallonmaränger

Choklad är ett säkert kort oavsett ändamål, inte minst när det kommer till drömmiga efterrätter med lyxkänsla. Bjud på en oemotståndligt god och inte minst vacker chokladmousse med färska hallon, maränger och koraller. Smula över kakorna och strö över hallonpulvret innan det är dags att hugga in!

TILL RECEPTET >>

Recept på chokladmousse med salta hallonmaränger

Vegansk nyårsmeny med ärtsoppa, ugnsbakad pumpa och glasstubbe

För dig som föredrar en helvegansk nyårsmiddag är det här menyn för dig. Den veganska nyårsmenyn består även den av tre magiskt goda rätter och ett tilltugg. Måltiden inleds med en kryddig ärtsoppa, fortsätter med ugnsbakad pumpa och rundas av med en glasstubbe med citrus. Tilltugget är polka- och gurksnittar.

Annons

Den vegetariska nyårsmenyn består av tre festliga rätter och ett läckert tilltugg. Måltiden inleds med ugnsbakade fikon, fortsätter med pärlgrynsrisotto och rundas av med chokladmousse. Tilltugget är vitmögelost med konfiterade krusbär.

Förrätt: Ärtsoppa med chili, ingefära och kokosmjölk

Inled årets lyxiga nyårsmiddag med en festlig ärtsoppa som för tankarna till den franska klassikern crème ninon fast med en asiatisk twist. Använd frysta ärter för att komponera en kryddig och pigg soppa med magiska smaker. Toppa med koriander och hackad grön chili vid servering.

TILL RECEPTET >>

Recept på ärtsoppa med chili, ingefära och kokosmjölk

Tilltugg: Polka- och gurksnittar med hummusröra

Ingen nyårsmiddag utan snittar, det är sedan gammalt. Dessa raw food-snittar passar lika bra på nyår som till vardags och utgår ifrån ekologiska ingredienser som är i säsong. Utöver det faktum att de är väldigt goda är de även vackra inslag på matbordet. Om du hellre föredrar en annan röra går det självklart lika bra.

Annons

TILL RECEPTET >>

Recept på polka- och gurksnittar med hummusröra

Huvudrätt: Ugnsbakad pumpa med grönkål

Pumpa förknippas ofta med hösten och inte minst Halloween, men fungerar lika bra till både jul och nyår. Testa ugnsbakad pumpa för ett läckert resultat som också sparar en hel del tid – förbered pumpan och låt sedan ugnen göra jobbet. I detta vegetariska recept används yoghurt och fetaost till tillbehören och toppingen, men det är bara att byta ut till vegansk yoghurt (exempelvis soygurt) och vegansk fetaost för ett minst lika gott (och helveganskt) resultat. Hugg in!

Annons

TILL RECEPTET >>

Recept på ugnsbakad pumpa med grönkål

Efterrätt: Glasstubbe med citrus och maränger

Nyårsmiddagens stora höjdpunkt! Runda av måltiden med en alldeles fantastisk efterrätt i en klass för sig. Gör en festfin glasstubbe med friska smaker av citrus. Glassen dekoreras med maränger och serveras med apelsinskivor. Godare än så här blir det inte!

TILL RECEPTET >>

Recept på glasstubbe med citrus och maränger
_

Sugen på fler vegetariska och veganska recept? Kolla här!

LÄS MER:

Vegetarisk och vegansk nyårsmat – 8 festliga recept

Lyxig vegetarisk och vegansk helgmat – 11 recept

10 enkla veganska efterrätter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons