6 nya lyxiga veganska julrecept

Hejdå julskinka – här är våra allra godaste, lyxigaste och bästa veganska recept till julbordet. Nya favoriter att testa!
19 november, 2020

Svamppaté

Underbar att lägga på en bit crostini eller rostat bröd.

8 personer

200 g shitakesvamp

1 msk olivolja

125 g silkestofu

2 msk agar agar

1 msk konjak

1 ½ växtbaserad grädde

8 msk smält kokosolja

4 msk misopasta

4 msk valnötsolja

1 krm malen muskotnöt

1 krm malen kryddnejlika

¼ tsk malen koriander

¼ tsk malen svartpeppar

½ tsk salt

till servering

rosépeppar

gräslök

Gör så här:

  1. Putsa svampen, hacka i småbitar och fräs i olivolja i en stekpanna i cirka 8 minuter. Häll upp i en skål och mixa med silkestofu med hjälp av en stavmixer.
  2. Koka upp agar agar, konjak och växtbaserad grädde, låt puttra i 2 minuter.
  3. Rör ner det i svampmixen, vänd ner kryddorna och lägg röran i en bakform, små skålar eller runda bak- eller multiringar i metall. Låt stelna i kyl i minst 4 timmar. Skär upp i skivor och dekorera med gräslök och rosépeppar.

Kransformad julpaj med sötpotatis

Matig, frasig och härlig!

8 personer

200 g zucchini

150 g sötpotatis

1 gul lök

150 g potatis

2 ½ dl grönsaksbuljong

1 knippe bouquet garni (bind ihop ett knippe med lagerblad, rosmarin och timjan)

2 vitlöksklyftor

1 tsk repad timjan

10 g torkad svamp

1 tsk salt

Svartpeppar

8 dl vitt matlagningsvin

2 veganska pizza- eller smördegar

Olivolja, till pensling

Till dekoration

Färsk timjan

Gör så här:

  1. Skala och skär grönsakerna i tärningar. Hetta upp olivoljan och fräs grönsakerna i cirka 5 minuter tills de får lite färg. Tillsätt buljong och kryddbuketten.
  2. Skala och pressa vitlöken, repa timjan och mixa svampen till ett fint pulver. Blanda ner det i grönsaksröran tillsammans med salt, peppar och vitt vin. Blanda väl och låt koka in. Mosa lätt med en potatisstomp. Ta från värmen och låt svalna.
  3. Lägg ut den veganska pizzadegen på bakplåtspappersklädd plåt och klicka upp fyllningen i en cirkel på den, lämna cirka 1–1 ½ cm kvar till kanten och mitten. Lägg på den andra degen och forma den med händerna runt fyllningen.
  4. Skär runtomkring så du får en cirkel, stansa eller skär ur ett hål i mitten. Pressa ner kanterna med hjälp av en gaffel så fyllningen hålls på plats. Skär ut löv eller blommor av degen du skurit bort och dekorera kransen med dem. Pensla kransen med olja.
  5. Grädda på 180° i cirka 25 minuter tills den är gyllene och frasig och fyllningen varm. Servera med timjan.

Örtfyllda potatisvåfflor

Frasiga, matiga, härliga!

12 våfflor

1 kg potatis

1 ½ dl neutral olja

1 ½ dl växtbaserad grädde

1 ½ dl mandelmjölk

2 msk hackad persilja

2 msk hackad koriander

2 tsk salt

Svartpeppar

2 msk nötsmör

3 ¼ dl self rising vetemjöl, t ex Kungsörnen kakmjöl

2 msk neutral olja, till pensling

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen. Låt rinna av och mosa dem med lite olja. Vänd ner växtbaserad grädde, örter och till sist nötsmör. Mixa väl.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget och vispa till en slät smet.
  3. Hetta upp våffeljärnet, pensla med olja och grädda frasiga våfflor.

Ugnsrostade grönsaker

_

COURTESY

Lika överraskande gott varje gång!

8 personer

½ rotselleri

½ buttenutpumpa

1 sötpotatis

500 g potatis

2 hela vitlökar

4 msk neutral olja

1 vitlöksklyfta

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

½ kruka timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170°. Skala och skär rotsellerin och butternutpumpan i pommes frites-stavar. Skala och skär övriga rotsaker i bitar.
  2. Dela vitlökarna i halvor. Lägg alla grönsaker på bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Pressa vitlöksklyftan och blanda runt i oljan, balsamvinäger och timjan. Salta och peppra. Ringla över grönsakerna och blanda om så alla grönsaker täcks.
  4. Ugnsbaka i cirka 35 minuter eller tills de är gyllene och mjuka. Servera med färsk repad timjan, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Veganska pepparkakor

Frasiga veganska frestelser, passar alla!

Ca 80 kakor

1 ½ dl strösocker

1 dl muscovadosocker

¾ dl ljus sirap

¾ dl vatten

150 g mjölkfritt margarin

1 msk mald kanel

1 msk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kardemumma

1 ½ tsk bikarbonat

360 g (ca 6 dl) vetemjöl + extra till utbakning

Gör så här:

  1. Lägg strösocker, socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp.
  2. Bryt smöret i bitar, lägg ner det och låt smälta. Rör ner kryddorna.
  3. Blanda bikarbonat med 1 dl av mjölet och rör ner det. Arbeta i resterande mjöl.
  4. Slå in degen i plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag.
  5. Sätt ugnen på 175°.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ur kakor, lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
  7. Grädda i mitten av ugnen cirka 6–8 minuter.

Glasstubbe med citrus och maränger

Festens fina stjärna, lika härlig på julbordet som till nyår.

8 personer

4 dl sojayoghurt

1 dl citronsaft

2 msk finriven citronzest

1 dl mandelmjölk

1 dl strösocker

Maränger

50 g aquafaba/kikärtsspad

1 ½ dl florsocker

Kaka

5 msk neutral olja

1 dl strösocker

1 dl mandelmjölk

1 tsk bakpulver

2 dl self rising vetemjöl, t ex Kungsörnen kakmjöl

4 msk kanderade apelsinskal

Till servering

2 apelsiner

Skala apelsinerna och skär i skivor, cirka 1 cm tjocka, skär sedan de skivorna i halvor.

Vispa ihop ingredienserna till glassen och låt stå i kylen 10 minuter. Ta ut och vispa en gång till, kontrollera att sockret har smält in. Lägg i en glassmaskin eller häll i en form och lägg i frysen och ta ut då och då och rör om tills du får en glass.

Häll upp glassmeten i en bakpappersklädd avlång bakform och fyll den med hälften av glassen. Lägg sedan på apelskinskivorna på glassen tätt och omlott. Bred över resterande glass och se till att det finns minst 1 ½ cm kvar av formen längst upp. Ställ i frysen minst i 2 timmar.

Vispa kikärtsspadet fluffigt, tillsätt siktat florsocker och vispa tills marängen formar vita toppar. Spritsa ut små knappar av marängsmeten, cirka 1 cm i diameter, på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen på 100° i en timme. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan och låt marängerna svalna därinne i 1 timme till.

Blanda socker och olja i en skål. Tillsätt mandelmjölk och bakpulver, vispa. Vänd ner mjölet, lite i taget med en slickepott. Tillsätt rivet citronskal. Kavla ut till en rektangulär bit, cirka 1 cm tjock och som är lite större än kakformen med glassen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda den gyllene i ugnen på 160° i cirka 10–15 minuter. Låt svalna. Ta ut glassen ur frysen och pressa ner kakan ovanpå. Ställ in i frysen igen tills servering.

Ta ut glassen, låt tina något och ta den ur formen. Dekorera med maränger genom att pensla botten med lite mandelmjölk och sedan fästa dem på glassen. Servera med apelsinskivor.

foto och recept Marie Laforêt från boken Mes plats de Nöel végan

Läs mer:

5 festliga recept på veganskt julgodis

3 magiskt goda recept på vegetarisk julskinka

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: