Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

3 magiskt goda recept på vegetarisk och vegansk julskinka

10 nov, 2020 
3 recept på vegetarisk julskinka
Ute efter ett gott vegetariskt substitut till julskinkan? ELLE Mat & Vin samlar 3 goda vegetariska alternativ som är minst lika goda som originalet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa BillgrenBrand logo
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa Billgren

December närmar sig med stormsteg och så även julen, en högtid som innebär en hel del gott i både mat- och dryckesväg. En av de populäraste komponenterna på julbordet är julskinkan som både går att äta som den är, på knäckemackan eller i sallader. Om du föredrar vegetarisk kost går självklart skinkan bort, men det finns alternativ som är minst lika goda som originalet – om inte godare.

3 goda recept på vegetariska julskinkor:

ELLE Mat & Vin har samlat tre läckra recept på vegetariska julskinkor som garanterat gör succé i jul. Vilken blir din favorit?

1. Vegansk skinka på rotselleri

Gillar du rotfrukter? Dags att förvandla en till en julskinka! En griljerad rotselleri är ett perfekt substitut till julskinkan och dessutom ser den väldigt mycket ut som originalet. När rotsellerin har bakats i ugn får den en härligt söt smak med en nötig underton. Testa – och bli inte förvånad om den är godare än den äkta varan. Fri från laktos, ägg och mjölkprotein och går att göra glutenfri om du väljer att glutenfritt ströbröd (som dock kan innehålla mjölk).

Till receptet >>

Recept på vegansk skinka på rotselleri

2. Griljerad halloumi

Halloumi har blivit en älskad storfavorit på senare tid och går att variera i oändlighet. Om du vill ge halloumin en julig touch är det bara att tänka som med julskinkan – griljera den och låt den tillagas i ugnen! Den söta senapsgriljeringen blir en magisk kontrast till den salta osten. Resultatet? Svårslaget. Den griljerade halloumin är lakto-vegetarisk.

Till receptet >>

Recept på griljerad halloumi

3. Vegetarisk "julskinka"

Vegetarisk julskinka – eller? Jo då, trots att denna variant är kusligt lik originalet är den självklart helt köttfri och perfekt för dig som är vegetarian eller bara föredrar vegetarisk kost. Det finns flera veganska protein du kan ersätta skinkan med, bland annat Quorns variant Julspecial (som dessutom är glutenfri) och Astrid och Apornas alternativ vid namn Julsk*inka. Precis som med halloumin kan dessa "skinkor" med fördel griljeras för en juligare känsla, men kom ihåg att ströbrödet behöver bytas ut för en glutenfri variant. Quorns Julspecial, som syns i bild här nedan, är lakto-ovo-vegetarisk.

Till receptet >>

Recept på vegetarisk julskinka från Quorn

LÄS MER:

Lyxig vegansk julmat – 11 festliga recept

3 ljuvliga veganska recept till julbordet

Vegetarisk och vegansk helgmat – 11 läckra rätter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons