3 magiskt goda recept på vegetarisk och vegansk julskinka

3 recept på vegetarisk julskinka

Ute efter ett gott vegetariskt substitut till julskinkan? ELLE Mat & Vin samlar 3 goda vegetariska alternativ som är minst lika goda som originalet.
10 november, 2020
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa Billgren
Slå på ljud

December närmar sig med stormsteg och så även julen, en högtid som innebär en hel del gott i både mat- och dryckesväg. En av de populäraste komponenterna på julbordet är julskinkan som både går att äta som den är, på knäckemackan eller i sallader. Om du föredrar vegetarisk kost går självklart skinkan bort, men det finns alternativ som är minst lika goda som originalet – om inte godare.

3 goda recept på vegetariska julskinkor:

ELLE Mat & Vin har samlat tre läckra recept på vegetariska julskinkor som garanterat gör succé i jul. Vilken blir din favorit?

1. Vegansk skinka på rotselleri

Gillar du rotfrukter? Dags att förvandla en till en julskinka! En griljerad rotselleri är ett perfekt substitut till julskinkan och dessutom ser den väldigt mycket ut som originalet. När rotsellerin har bakats i ugn får den en härligt söt smak med en nötig underton. Testa – och bli inte förvånad om den är godare än den äkta varan. Fri från laktos, ägg och mjölkprotein och går att göra glutenfri om du väljer att glutenfritt ströbröd (som dock kan innehålla mjölk).

Till receptet >>

2. Griljerad halloumi

Halloumi har blivit en älskad storfavorit på senare tid och går att variera i oändlighet. Om du vill ge halloumin en julig touch är det bara att tänka som med julskinkan – griljera den och låt den tillagas i ugnen! Den söta senapsgriljeringen blir en magisk kontrast till den salta osten. Resultatet? Svårslaget. Den griljerade halloumin är lakto-vegetarisk.

Till receptet >>

3. Vegetarisk "julskinka"

Vegetarisk julskinka – eller? Jo då, trots att denna variant är kusligt lik originalet är den självklart helt köttfri och perfekt för dig som är vegetarian eller bara föredrar vegetarisk kost. Det finns flera veganska protein du kan ersätta skinkan med, bland annat Quorns variant Julspecial (som dessutom är glutenfri) och Astrid och Apornas alternativ vid namn Julsk*inka. Precis som med halloumin kan dessa "skinkor" med fördel griljeras för en juligare känsla, men kom ihåg att ströbrödet behöver bytas ut för en glutenfri variant. Quorns Julspecial, som syns i bild här nedan, är lakto-ovo-vegetarisk.

Till receptet >>

LÄS MER:

Lyxig vegansk julmat – 11 festliga recept

3 ljuvliga veganska recept till julbordet

Vegetarisk och vegansk helgmat – 11 läckra rätter