Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Vegetarisk och vegansk nyårsmat – 8 recept

20 dec, 2019 
vegetariska och veganska recept julbord
Är du ute efter ett riktigt gott julbord eller festlig nyårsmiddag helt utan kött? Vi listar 8 vegetariska och veganska recept som är alldeles underbara.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Julbord och nyårsmiddagar är ofta förknippade med kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter. Men det är inte ett måste – och det finns både vegetariska och veganska alternativ att ersätta med. Vi har samlat 8 rätter, från förrätt till efterrätt, som både sätter julkänslan och den festliga nyårskänslan för dig som inte äter kött. God jul och gott nytt år!

1. Polka- och gurksnittar med hummusröra

Addera raw food till årets festligheter! En bra utgångspunkt för dig som vill testa raw food är att försöka utgå från ekologiska ingredienser som är i säsong. Dessa polka- och gurksnittar är inte bara underbart goda utan också vackra, färgstarka inslag för både jul och nyår. Receptet passar året om med flera olika röror!

Till receptet >>

Polka- och gurksnittar med hummusröra.
Polka- och gurksnittar med hummusröra.

2. Vegansk skärgårdssill med aubergine

Ute efter en god vegansk variant på sill? Då kan det här vara något för dig. Den här sill-varianten har en bas av aubergine. Auberginen ligger i sin tur i en härlig krämig och smakrik sås med vegansk crème fraiche, tångrom och äggfri majonnäs. Du kommer inte att bli besviken!

Annons

Till receptet >>

Recept på vegansk skärgårdssill
Vegansk skärgårdssill med aubergine. Foto: Ica Köket.

3. Bowl med vegetarisk prinskorv och grönkål

Maxa festmåltiden med asiatiska smaker! Bowls, i både matiga och söta varianter, blossade upp som riktiga trendfavoriter för några år sedan. Trenden ser ut att stanna och kanske är det inte så konstigt. Det är lätt att laga, lika lätt att variera och smakar alltid gott. Denna bowl med vegetarisk prinskorv, grönkål och kryddig srirachamajonnäs får med högtidssmakerna – fast på ett lite okonventionellt sätt. In och testa!

Annons

Till receptet >>

Recept på vegetarisk julbowl
Bowl med vegetarisk prinskorv och grönkål. Foto: Quorn.

4. Ugnsbakad pumpa med baba ganoush

Pumpa är starkt förknippat med hösten, men är en underskattad ingrediens som funkar lika bra på julbordet och till nyår. Testa ugnsbakad pumpa för ett smaskigt resultat men också för att underlätta för dig själv – slipp matstressen under högtiderna och låt istället ugnen göra jobbet. Servera pumpan med en krämig och rökig baba ganoush och en svårslagen linsröra. Rörorna kan självklart varieras efter tycke och smak!

Annons

Till receptet >>

Recept på ugnsbakad pumpa med baba ganoush
Ugnsbakad pumpa med baba ganoush. Foto: Sevan.

5. Griljerad halloumi – istället för julskinka

Ute efter ett bra substitut till julskinkan eller ett gott protein till nyår? Testa griljerad halloumi! Halloumi är en tacksam komponent i matlagningen då den är god i alla möjliga olika tappningar. För att få en autentisk julkänsla är det bara att göra den klassiska senapsgriljeringen – den passar perfekt med denna salta ost-favorit.

Till receptet >>

Griljerad halloumi
Griljerad halloumi. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

6. Vegansk skinka på rotselleri

Om du är ute efter en helvegansk skinka är det här receptet för dig. En griljerad rotselleri är läskigt lik originalet, med ett lika gott resultat – om inte godare. När rotsellerin har bakats i ugn får den en underbart söt smak med en nötig underton.

Annons

Till receptet >>

Recept på vegansk julskinka på rotselleri
Vegansk julskinka på rotselleri. Foto: Ica Köket.

7. Veganska fudge-brownies

En riktig god brownie fungerar alltid bra – så även på högtider. Den här veganska fudge-brownien är perfekt kladdig och helt oemotståndlig. Utöver att den är glutenfri och helt vegansk så är den även full av protein, jordnötssmör och banan. En riktig toppefterrätt helt enkelt!

Till receptet >>

Veganska fudge-brownies.
Veganska fudge-brownies. Foto: Gimme Delicious.

8. Chokladfudge med krossade polkagrisar

Finns det någonting i godisväg som skriker jul och vinter överlag så mycket som polkagrisar? Förmodligen inte. Den här chokladfudgen innehåller endast sex stycken ingredienser och är extremt enkel att slänga ihop. De krossade polkagrisarna tillför härlig sötma och en älskad smak som är så starkt förknippad med julen.

Annons

Till receptet >>

Recept på chokladfudge med krossade polkagrisar
Chokladfudge med krossade polkagrisar.

LÄS MER:

Sugen på fler vegetariska och veganska recept? Kolla här!

Annons