Höstens härligaste festmat

Höstens festmat

Höstens härligaste festmat hittar du här: frestande varmrätter och ljuvliga desserter som passar till dem! Lyxig comfort food.
07 september, 2020

Lammkotletter med krossad potatis

Recept lammkotletter krossad potatis

Lammkotletter med krossad potatis.

Säsong för lamm, här är godaste sättet att tillaga det på!

4 portioner

1 kg potatis

30 g smör

600 g lammkotletter

2 klyftor vitlök

1 rejält knippe färsk rosmarin

Salt och svartpeppar

8 salladslökar

sås

150 g grekisk yoghurt

2 salladslökar, blasten

1 klyfta vitlök

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225°. Skrubba potatisarna och koka dem ca 15 minuter. Tryck till potatisarna och fördela i en ugnsform. Fördela smöret över potatisarna och baka dem gyllene i ugnen, ca 12 minuter.
  2. Krydda kotletterna med riven vitlök, rosmarin, salt och peppar. Grilla på grill eller i grillpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ånga salladslöken i 2–3 minuter.
  3. Mixa yoghurt med grovt hackad blast från salladslök. Smaka av med riven vitlök, salt och peppar. Fördela allt på tallrikar och servera.

 

Oreo-kaka med mjölkchokladganache

Recept oreokaka.

Oreokaka med blåbär och björnbär.

Så otroligt gott, måste lagas!

8 bitar

200 g Oreo-kakor

75 g smör

¼ tsk salt

chokladganache

200 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

10 g mörk sirap

¼ tsk salt

garnering

100 g björnbär

125 g blåbär

4 Oreo-kakor

Ätbart guldpulver

Gör så här:

  1. Smula kakorna till botten till fint smul i matberedare. Smält smöret och blanda med kaksmul och salt.
  2. Pressa ut kakdegen i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Låt stå kallt i kylen i 1 timme.
  3. Värm ugnen till 180°. Grädda botten i 10 minuter tills den blir spröd. Låt svalna helt.
  4. Hacka chokladen till ganachen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och sirap till kokpunkten i en kastrull. Häll den varma blandningen över chokladen. Rör runt i mitten med en slickepott tills du får en fin blank ganache. Rör ner salt. Fördela över kakbotten och låt stå kallt i minst 3 timmar.
  5. Ställ tårtan på ett fat. Garnera med björnbär, blåbär och halva Oreo-kakor. Pensla lite guld över några av bären före servering.

Pärlgrynsrisotto med jordärtskockor och nötter

Recept pärlgrynsrisotto

Pärlgrynsrisotto med nötter.

4 portioner

Höstens mesta rätt är väl ändå risotto? Här i en uppdaterad variant med pärlgryn.

250 g pärlgryn

800 g jordärtskockor

2 schalottenlökar

3 msk olivolja

8 stjälkar timjan

1 dl vitt vin

12 dl färdig grönsaksbuljong

Salt och nymalen svartpeppar

50 g parmesan

till servering

30 g hasselnötter

Grönsallad

Repad timjan

Gör så här:

  1. Skölj pärlgrynen. Skala och skär skockorna i små bitar, skala och hacka schalottenlöken fint. Sautera skockor och lök i olivolja på medelvärme i cirka 3 minuter, tillsätt sedan timjanstjälkarna.
  2. Häll i de avrunna pärlgrynen och fräs vidare i någon minut. Häll över vitt vin och låt koka in, häll sedan på lite av buljongen och låt koka, upprepa det under omrörning i cirka 20 minuter.
  3. Precis som i en vanlig risotto är den färdig när pärlgrynen mjuknat men har lite tuggmotstånd kvar.
  4. Smaka av med salt, peppar och parmesan. Strö över hassel- nötter och repad timjan och servera med en grönsallad till.

 

Apelsincrêpes med crème fraiche och sirap

Recept apelsinpannkakor

Apelsincrêpes med crème fraiche och sirap.

Pannkaka som efterrätt, ja varför inte! Grädda dem så tunt du kan.

4 portioner

2 dl lättmjölk

2 ½ dl (150 g) vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 ägg

½ ekologisk apelsin

20 g smör till stekning

apelsinsirap

1 ½ apelsin

1 citron

1 ½ dl strösocker

till servering

2 apelsiner

20 g hasselnötter

2 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Börja med sirapen: Koka ihop apelsinsaft, citronsaft och socker till en tunn sirap.
  2. Vispa mjölk, mjöl, vaniljsocker, ägg, rivet apelsinskal och apelsinsaft till en slät, klumpfri smet. Grädda 8 stora tunna pannkakor i lite smör i en stekpanna på medelvärme.
  3. Skär ur fina filéer ur de två apelsinerna. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gör nötterna rena från skal genom att gnida dem i en ren köks- handduk. Hacka nötterna grovt.
  4. Vik ihop och servera pannkakorna på tallrikar ihop med en klick crème fraiche och apelsinfiléer. Ringla på lite sirap, strö nötter över och servera genast.

Hemmagjord pasta med pumpa, brynt smör och brie

Recept bandpasta med pumpa, brynt smör och brie

Bandpasta med pumpa, brynt smör och brie.

4 portioner

Vad göra med pumporna till Halloween? Jo, en utsökt pumpa-pasta!

2 dl durumvetemjöl + extra till utbakningen

3 dl tipo 00-mjöl

4 ägg

1 msk olivolja

250 g pumpa, tex butternut eller hokkaido, skalad och urkärnad

olivolja till stekning

2 msk färsk rosmarin

salt och nymald svartpeppar

tillbehör

50 g smör

200 g brieost

Bröd

Gör så här:

  1. Blanda mjölsorterna i en bunke. Häll ut mjölet på ett bakbord och samla ihop det i en hög. Gör en grop i mitten. Knäck ett ägg i gropen och arbeta in det samt olivoljan i mjölet med hjälp av en gaffel. Upprepa med resten av äggen och arbeta samman väl till en deg. Lägg degen i plastfolie. Låt vila svalt i 30 minuter.
  2. Dela degen i 2–3 delar och kavla ut varje del till en platta som du kan köra genom en pastamaskin eller kavla så tunt du kan. Tillsätt mer mjöl så att degen inte fastnar på bakbordet eller i maskinen, men se upp så degen inte blir för torr. Skär pastadegen i långa tagliatelle-strimlor.
  3. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten.
  4. Skär pumpaköttet i långa, tunna strimlor, gärna med grönsakssvarv, mandolin med potatisskalare.
  5. Stek pumpastrimlorna i olja 2–3 minuter tillsammans med rosmarin. Salta och peppra.
  6. Tillsätt och blanda ner den nykokta pastan i stekpannan.
  7. Smält smöret på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Fördela pastan i fyra djupa tallrikar, ringla över smöret och toppa med brieost. Servera ett gott bröd till.

 

Äppel- och björnbärspaj med mandel

Recept äppel- och björnbärspaj

Äppel- och björnbärspaj med mandel.

4 portioner

Extra god smulpaj med mandelflagor och björnbär!

400 g äpplen

200 g björnbär

¾ dl strösocker

1 ½ tsk kardemumma

1 tsk kanel

½ tsk malen ingefära

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

40 g mandelflagor

120 g smör

till servering

vaniljglass

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Skär äpplena i klyftor. Fördela dem och björnbären i en ugnsfast form. Strö hälften av sockret över. Krydda med kanel, ingefära och kardemumma och vänd runt.
  2. Blanda resten av sockret med havregryn, vetemjöl och mandelflagor. Tärna smöret och arbeta in med fingrarna till en smulig deg.
  3. Fördela degen över frukten och baka i ugnen i 15 minuter, tills gyllene. Servera smul­pajen ljummen med vaniljglass.

LÄS MER:

Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar

Meny med minipaj, chowder och lyxig cheesecake

Crêpes med Nutella

11 goda tips för fantastiska höstsallader

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: