Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Enkel nyårsmat – 15 goda förrätter, huvudrätter och efterrätter

16 dec, 2020 
Recept på enkel nyårsmat
Läckra förrätter, lyxiga huvudrätter och ljuvliga efterrätter. Vi listar 15 festliga recept perfekta till nyårsmiddagen!
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Är du ute efter festlig nyårsmat som är enkel att slänga ihop? ELLE Mat & Vin har dykt ner bland receptsamlingarna och samlat ihop lyxig mat som dessutom är lättlagad. Här hittar du något för alla med rätter som sträcker sig från ljuvlig phosoppa till maxad hallonsorbet. Gott nytt år!

Enkla förrätter till nyår

Bland förrätterna hittar du allt ifrån lättare soppor till läckra ostbrickor och självfallet lite ostron.

1. Pho med blåmusslor

Starta nyårsmiddagen med pho, en läcker vietnamesisk soppa med friska smaker. Här möter soppans syrlighet blåmusslornas sälta och skapar en ljuvlig förrätt utöver det vanliga. Soppan innehåller även risnudlar. Strö över thaibasilika innan servering och njut sedan av en oemotståndligt god rätt.

Recept på pho med blåmusslor

2. Friterad jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom

Hämta inspiration från ELLE-profilen tillika mästerkocken Catarina König och bjud på festlig jordärtskocka på nyårsmiddagen. Förrätten, som även passar bra som tilltugg, må se lite krånglig ut men den är inte så svår att få ihop. Jordärtskockan toppas med hängd gräddfil och löjrom.

Annons
Recept på jordärtskocka med hängd gräddfil och löjrom

3. Ostron med soja och rom

Är du också förtjust i ostron? Ostron är för många synonymt med nyårsfirandet och är tacksamt nog väldigt smidigt att förbereda. Ostronen i sig behöver inte speciellt mycket tillbehör, men salta inslag som soja och rom lyfter upplevelsen ett snäpp.

Recept på ostron med soja och rom

4. Vitmögelost med confiterade krusbär

Inled det nya året med bubbel och en ljuvlig ostbricka. Här står vitmögelost i fokus och osten serveras med läckra krusbär. Bären confiteras med pepparkorn, rosmarinkvistar och olivolja. Självklart kan du även addera flera ostsorter, exempelvis brie eller getost, och lite kex om så önskas.

Annons
Recept på vitmögelost med konfiterade krusbär

5. Kalvcarpaccio med pepprig rucola och parmesan

Inled nyårsmiddagen med en enkel och smakrik carpaccio signerad Catarina König. Carpaccio är en lyxig förrättsfavorit som kommer i många olika varianter. I detta recept används kalvfilé, rucola och parmesan. Dekorera med citronklyftor före servering.

Recept på kalvcarpaccio med rucola och parmesan

Enkla huvudrätter till nyår

Är det huvudrätten som känns lite extra knepig? Vi har samlat fem härliga varianter (både med och utan kött), från stekt torskrygg till ugnsbakad pumpa.

Annons

1. Stekt torskrygg med vinblancherade grönsaker

Sugen på fisk till nyårsfirandet? Testa stekt torskrygg! I det här receptet serveras torsken på en bädd av vinblancherade grönsaker i säsong, från fänkål till mangold. Garnera med dill, persilja och grovt hackade mandlar över. Servera med fördel tillsammans med ett gott bröd.

Recept på stekt torskrygg

2. Pärlgrynsrisotto med jordärtskockor och nötter

Ytterst få rätter är så goda som en vällagad risotto. Om du är sugen på att ge risotton en lite nytänkande twist används här pärlgryn istället för ris. En liten detalj som genast ger nytt liv till rätten. Toppa med hasselnötter, parmesan och repad timjan och servera tillsammans med en krispig grönsallad.

Annons
Recept på pärlgrynsrisotto med jordärtskockor och nötter

3. Glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås

Addera lax till nyårsmiddagen! Lax är en tacksam komponent som fungerar lika bra på högtider som till vardags. Denna glaserade variant med picklad rödlök och tartarsås är fantastiskt god och går snabbt att slänga ihop. Laxen sköter sig själv i ugnen medan du kan lägga krut på tillbehören eller andra förberedelser.

Recept på glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås

4. Biff Wellington med svamp och balsamicoglaze

Vad sägs om en riktig klassiker till nyårsmiddagen? Bjud på 80-talsfavoriten Biff Wellington i en något modernare tappning med svamp, körvel och balsamicoglaze. En god rätt som garanterat kommer att uppskattas!

Annons
Recept på beef wellington med svamp och balsamicoglaze

5. Ugnsbakad pumpa med grönkål

Om du letar efter en god och matig vegetarisk huvudrätt till nyårsmiddagen är ugnsbakad pumpa ett säkert kort. Många förknippar säkert pumpan med hösten, men den passar lika bra till nyår. Pumpan tillagas smidigt i ugnen medan du kan lägga tid på annat. Receptet går även att göra veganskt om du byter ut tillbehören.

Recept på ugnsbakad pumpa med grönkål

Enkla efterrätter till nyår

Ingen nyårsmåltid är komplett utan en lyxig efterrätt. Får det lov att vara hallonsorbet med prosecco eller kanske Oreokaka?

Annons

1. Hallonsorbet med prosecco och rostade mandlar

Dags för magisk hallonsorbet med det lilla extra. I det här receptet gör du din sorbet från scratch, men det är inte så knepigt. Om du dessutom har en glassmaskin kan du med fördel använda den. När din sorbet är redo att serveras lägger du en kula i ett glas och häller i prosecco. Garnera med hackade mandlar, hallon, citronmeliss och blommor.

Recept på hallonsorbet

2. Lyxig affogato

Ute efter en lättlagad efterrätt med lyxkänsla? ELLE-profilen Sofia Wood tipsar om affogato, en läcker italiensk efterrätt baserad på kaffe. Affogato tar inte längre tid att slänga ihop än vad det tar att koka en kopp kaffe, vilket alltid är uppskattat. Toppa med likör, espresso eller starkt kaffe beroende på vad du känner för!

Annons
Recept på affogato

3. Chokladkaka med karamellfyllning och flingsalt

Alla chokladentusiaster, se hit! Få saker är så goda som en riktigt välgjord chokladkaka. I det här receptet står även en välbekant smakkombinationsfavorit i fokus när söt choklad möter salt topping. Chokladkakan behöver stå kallt i flera omgångar, vilket gör det enkelt för dig att lägga fokus på andra nyårsbestyr.

Recept på chokladkaka med karamellfyllning och flingsalt

4. Oreokaka med chokladganache

Om du, precis som vi, är svag för både choklad och Oreokakor är det här helt klart efterrätten för dig. Bjud på svårslagen Oreokaka med chokladganache toppad med säsongens bär. Det blir inte mycket bättre än så här!

Annons
Recept på oreokaka

5. Gräddig citronmousse

Få saker är så uppfriskande och fräscha som efterrätter med friska smaker av citrus. Denna gräddiga citronmousse är underbar att rensa paletten med efter nyårsmåltiden och är dessutom helt oemotståndlig. Toppa med små maränger och citrussocker före servering, sen är det bara att hugga in!

Recept på citronmousse

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons