Drömdesserter med champagne, prosecco och cava

desserter med champagne, prosecco, cava

Ute efter en riktigt lyxig dessert? Bjud på ett bubblande avslut med någon av dessa tre ljuvliga efterrätter med mousserande vin som champagne, cava eller prosecco!
07 december, 2020

Cavamousse med citron

Ingen citron? Använd apelsin eller lime!

6 portioner

4 blad gelatin

4 äggvitor

4 äggulor

1 ⅔ dl (150 g) strösocker

2 ekologiska citroner

1 dl cava

2 dl vispgrädde

garnering

ätliga blommor

Gör så här:

  1. Blöt upp gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggvitorna styva och ställ sedan kallt.
  2. Blanda äggulor, socker, det fint rivna skalet från en av citronerna, saften från båda citronerna och cava och värm försiktigt över vattenbad. Rör hela tiden och ta från värmen när blandningen tjocknar.
  3. Krama vattnet ur gelatinet och vispa ner i den varma äggblandningen. Låt krämen svalna.
  4. Vispa upp grädden och ställ in i kylskåpet. Vänd försiktigt ner grädde och äggvita när äggkrämen svalnat helt. Fördela i cocktailglas och låt stå kallt i 4 timmar före servering. Garnera med ätliga blommor.

Pavlova med honung och champagne

Pavlova i glas är elegant och spetsad med champagne blir den oslagbar.

10–12 portioner

500 g bär, gärna röda vinbär, blåbär, hallon och björnbär

3 ½ dl champagne

3 msk akaciahonung

maräng

7 rumstempererade äggvitor

3 ⅔ dl (330 g) finkornigt strösocker (eller mixat strösocker)

1 ½ tsk vitvinsvinäger

till servering

4 dl vispgrädde

1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Lägg bären i en skål, utan att få med så mycket vätska om de varit frysta. Häll champagne över så de täcks. Häll honung över och blanda runt försiktigt. Låt stå kallt i 1 timme.
  2. Värm ugnen till 150°. Vispa äggvitan styv. Sikta ner och vispa ner 1 msk socker i taget. Vispa 30 sekunder efter varje sked socker. Tillsätt vinäger och vispa 2 minuter eller tills marängen är helt vit, styv och blank.
  3. Klicka ut 12 maränger på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen, sänk temperaturen till 120° och grädda i 30–45 minuter, tills marängerna är spröda utanpå men lite sega och mjuka inuti. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen, gärna över natt.
  4. Vispa grädde och socker till ett mjukt skum. Sila bären och spar saften. Lägg en maräng i botten på varje glas, klicka på grädde och toppa med bär. Häll på lite saft och servera genast.

Hallonsorbet med prosecco och rostade mandlar

Har du en glassmaskin gör du självklart sorbeten i den.

4–6 portioner

500 g frysta hallon

1 ¼ dl kokande vatten

3 dl outspädd flädersaft

till servering

4–5 msk mandlar

5 dl prosecco

125 g hela hallon

garnering

citronmeliss

ätliga blommor

Gör så här:

  1. Mixa hallon, vatten och saft till en massa. Häll upp sorbeten i en 20 x 30 cm behållare och frys i 3–4 timmar.
  2. Ta ut sorbeten, gröp ur eller skär den i bitar och mixa den slät. Häll tillbaka i behållaren och frys ytterligare 1 timme eller fram till severing.
  3. Ställ 4–6 cocktailglas på kylning i 15 minuter. Blanchera mandlarna och gnid bort skalet på dem. Rosta i en torr stekpanna och hacka sedan.
  4. Ta ut glasen och lägg en kula sorbet i varje glas. Slå prosecco över och garnera med hallon, hackade mandlar, citronmeliss och blommor.

Recept och foto Julie Polar de Greeve

Läs mer:

4 efterrätter med det lilla extra

10 enkla efterrätter till nyår