Glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås

Recept på glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås

Denna glaserade lax med picklad rödlök och tartarsås är lätt att laga och oemotståndligt god! Laxen sköter sig själv i ugnen medan du kan lägga krut på tillbehören!
17 december, 2019

6 portioner

Glaserad lax:

600 g färsk laxfilé i ett stycke

Salt och nymalen svartpeppar

1 msk grov senap

2 tsk flytande honung

Picklad rödlök:

1 stor rödlök

½ dl ättika 12 %

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

Tartarsås:

1 schalottenlök

2 små inlagda gurkor

1 msk kapris

1 kruka dill

1 dl god majonnäs

1 dl grekisk yoghurt

1 tsk flytande honung

Salt och nymalen svartpeppar

Gör picklade rödlöken så här:

  1. Skala löken och skär i tunna skivor.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten.
  3. Låt svalna något och slå över lökskivorna.
  4. Täck med plastfolie och låt stå och dra i kylen i minst 1 timme.

Gör glaserade laxen så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Placera laxsidan med skinnet nedåt i ett ugnsfast fat klätt med bakplåtspapper.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Rör ihop senap och honung och bred det över laxen.
  5. Tillaga i ugnen i 15–20 minuter beroende på tjocklek.
  6. Laxen är färdig när köttet lätt delar sig i skivor.

Gör tartarsåsen så här:

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Hacka inlagd gurka, kapris och dill fint.
  3. Spara lite dill till garnering.
  4. Rör ihop allt med majonnäs och yoghurt, smaka av med honung, salt och peppar.
  5. Lägg upp laxen på ett stort fat.
  6. Låt löken droppa av lite och fördela sedan över fisken.
  7. Garnera med dill och servera med tartarsås till.
Recept på glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås

Glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

10 snabba och enkla recept med lax

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: