3 lyxiga, lättlagade skaldjursrecept

Äntligen skaldjurssäsong! Lyxa med dessa härliga rätter, maxade med finstämda smaker – alla med en asiatisk touch.
15 september, 2020

Hummer i röd curry-sås

Recept hummer i röd currysås

Hummer i röd curry-sås.

Hummer – mångas favorit! Här i en lyxig asiatisk variant med krämig kokosgrädde och röd curry.
4 portioner

4 hummerstjärtar

1 schalottenlök

1 tsk olivolja

2 msk röd currypasta

4 dl kokosgrädde

2 torkade kaffir lime-blad

1 stjälk citrongräs

3 g palmsocker

1 lime

Garnering

vattenkrasse

Gör så här:

  1. Skölj hummerstjärtarna och koka i saltat vatten i 4–5 minuter. Hacka schalottenlöken och stek i olja i en panna med höga kanter. Tillsätt currypastan, rör runt och tillsätt kokosgrädde och limeblad.
  2. Krossa citrongräset och lägg ner i pannan med palmsocker. Småkoka i 5 minuter.
  3. Halvera limen och smaka av såsen med limesaft och ev mer palmsocker.
  4. Servera de kokta hummer-stjärtarna med den varma currysåsen och garnera med vattenkrasse.

 

Pho med blåmusslor

Pho med blåusslor

Pho med blåmusslor.

Med en klar, frisk och syrlig pho-soppa kommer de salta musslorna till sin rätt.
4 portioner

1 kg blåmusslor

2 vitslöksklyftor

1 msk majsolja

2 dl äppeljuice

2 dl vatten

2 tsk fisksås

1 tsk farinsocker

2 lime

1 citrongrässtjälk

1 liter färdigblandad skaldjursfond

180 g risnudlar

1 röd chili

1 dl salta jordnötter

1 krm salt

1 knippe thaibasilika

Gör så här:

  1. Skölj musslorna i kallt vatten, släng de som inte stänger sig. Skala och finhacka vitlök, fräs i olja i en gryta utan att den tar färg.
  2. Tillsätt äppeljuice, vatten, fisksås och socker. Pressa i saften från 1 lime. Krossa citrongräset, skär i skivor och lägg i grytan.
  3. Lägg i musslorna och låt bli varma, släng de som inte öppnar sig. Ta ur musslorna och tillsätt skaldjursfond och låt koka upp någon minut.
  4. Lägg i nudlar, koka 4 minuter till. Lägg tillbaka musslorna igen. Hacka chili och jordnötter och lägg i grytan. Pressa saften från den andra limen över. Smaka av med ev mer socker och salt.
  5. Fiska upp citrongräset. Strö över thaibasilika och servera.

Ostron med soja och rom

Ostron med soja och rom

Ostron med soja och rom.

Ostron behöver inte så mycket tillbehör, men lite salt soja och rom förhöjer upplevelsen.

4 portioner

12 ostron

2 salladslökar

1/2 dl färsk koriander

4 msk löj- eller forellrom

2 msk japansk soja

3 äggulor

Gör så här:

  1. Öppna ostronen.
  2. Finhacka salladslök och koriander.
  3. Lägg rom, soja och örthacket på ostronen.
  4. Servera på en bädd av is.

 

Av Timm Vladimir

Foto Columbus Leth

 

LÄS MER:

4 lyxiga tilltugg och förrätter med skaldjur

Ugnsbakad hummer med gräddsås

3 goda såser till kräftor och skaldjur

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: