Här är alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Elle Deco Design Awards 2021 – här är alla vinnare

På ELLE Deco Design Awards 2021 hyllas framstående formgivare och inspiratörer inom svensk design. Se alla vinnare här!
08 februari, 2021
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021
Slå på ljud

ELLE Deco Design Awards arrangeras varje år i syfte att sammanfatta det gångna designåret och hylla ledande svenska formgivare och inspiratörer. Priskategorierna 2021 är: Årets designer, Årets stjärnskott, Årets inspiratör, Årets inredare, Årets hederspris, Årets destination, Årets blickfång, Årets möbel och Årets inredningsaccessoar.

– I år delar vi ut ELLE Deco Design Awards i nio kategorier som för oss sammanfattar designåret. Vi uppmärksammar personer som inspirerar och på olika sätt formar svensk design i dag. Och det känns extra viktigt med tanke på det mycket speciella år vi lämnar bakom oss, säger Katarina Matsson, ELLE Decorations editionschef och juryns ordförande.

– Det känns alltid bra att lyfta och hylla svensk design. Och jag håller med Katarina om att det kanske är viktigare än någonsin. Att visa att det händer mycket i inredningsvärlden trots att en pandemi lamslagit stora delar av samhället, säger Cia Jansson, chefredaktör för ELLE Decoration.

Nytt för 2021 års upplaga av ELLE Deco Design Awards är ett exklusivt samarbete mellan ELLE Decoration och Nordiska Kompaniet i Stockholm, där en utställning visas 8–21 februari, med Stockholm Design Week som startskott. Utställningen genomförs givetvis under coronasäkra förhållanden. Utställningen återfinns på varuhusets gatuplan, Hamngatan 18-20 i Stockholm. Vinnarna kommer även att presenteras genom en förlängning av utställningen i NK:s skyltfönster.

HÄR ÄR ALLA VINNARE PÅ ELLE DECO DESIGN AWARDS 2021:

Årets designer: Monica Förster

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets designer Monica Förster

Monica Förster

Under ett år olikt alla andra visar Årets designer återigen vilken kraft hon är i designvärlden, i Sverige såväl som utomlands. Nyskapande i både små och storskaliga projekt fortsätter hon att utmana rådande designprocesser och skapar moderna klassiker – alltid med en lika säker som inbjudande formkänsla.

Läs vår intervju med Monica Förster här.

Årets stjärnskott: Siri Svedborg

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets stjärnskott Siri Svedborg

Siri Svedborg

Hennes design balanserar på gränsen till det omöjliga när hon utmanar både material och tradition. Årets stjärnskott tar svensk allmoge in i framtiden och visar att det enkla och funktionella varken behöver vara återhållsamt eller tråkigt. Sann snickarglädje som omedelbart fångar betraktaren, i nya former som plötsligt känns självklara.

Läs vår intervju med Siri Svedborg här.

Årets blickfång: Gustaf Westman

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets blickfång Gustaf Westman

Gustaf Westman

Designglädjen och lekfullheten i både färg och form hos Årets blickfång smittar av sig. Lika nytänkande när han förvandlar uttjänta strumpbyxor till stilrena bord som när han skapar nya affärsvägar online, har hans kurviga formspråk hittat hem hos flera av världens mest kräsna trendsättare och tagit våra sociala medie-flöden med storm.

Läs vår intervju med Gustaf Westman här.

Årets inredningsaccessoar: Drape av Sofia Tufvasson

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets inredningsaccessoar Drape av Sofia Thufvasson

Sofia Tufvasson med sitt verk Drape.

drape av sofia thufvasson

Drape.

Med djup kunskap och stor känsla för materialet lyckas keramikerns varsamma hand skapa rörelse och liv i Årets inredningsaccessoar. Som ett smycke på väggen, enkel men avancerad, hård men mjuk – och med formgivarens karakteristiskt böljande former som förtrollar.

Läs vår intervju med Sofia Tufvasson här.

Årets destination: Niehku Mountain Villa

niehku mountain villa

Niehku Mountain Villa i Riksgränsen.

Ett år präglat av introspektion har väckt vår längtan till naturen och Årets destination lever upp till sitt nordsamiska namn som betyder ”dröm”. Ett hotell och en restaurang i Riksgränsen med en helt unik atmosfär och hög kvalitet, som bjuder in till lika delar avslappnad vila som spännande upplevelser i samklang med den storslagna omgivningen.

Läs intervjun med Niehku Mountain Villa här.

Årets inspiratör: Misschiefs av Paola Bjäringer

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets inspiratör Paola Bjäringer och Misschiefs

Paola Bjäringer

Hennes sällsynta driv, stora kontaktnät och jävlar anamma injicerar ny energi i den svenska designvärlden. Genom att samla tio banbrytande kvinnliga designer, verksamma i gränslandet mellan formgivning, hantverk och konst, visar Årets inspiratör både bredden och spetsen inom den svenska samtidsformgivningen. Allt med en rejäl dos punk!

Läs vår intervju med Paola Bjäringer här.

Årets möbel: Ettore av Åsa Jungnelius för Källemo

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets möbel bordet Ettore av Åsa Jungnelius

Bordet Ettore för Källemo.

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets möbel bordet Ettore av Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius.

Ett hänförande bord, handmålat av formgivaren i ett material som fångar ljuset, lika fängslande som ett kalejdoskop. Årets möbel leker med geometriska former, som en blinkning till 80-talets designikon; en äkta inredningsjuvel som gärna får trona i eget majestät.

Läs vår intervju med Åsa Jungnelius här.

Årets hederspris: Skultuna

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets hederspris Skultuna vd Viktor Blomqvist

Viktor Blomqvist på Skultuna.

I över 400 år har gedigna metallföremål skapats i fabriken vid Svartån. Genom noggrant utvalda samarbeten lyckas denna svenska designinstitution både förnya sig och nå långt utanför Sveriges gränser, samtidigt som den vårdar arv och kvalitet.

Läs vår intervju med Skultunas vd här.

Årets inredare: Beata Heuman

ELLE Decor Design Awards 2021 Årets inredare Beata Heuman

Beata Heuman.

Svensk inredningstradition möter London cool och magi uppstår! Med organiska former, naturliga material och oväntade färger och mönster skapar Årets inredare miljöer som väcker fantasin. Inbjudande, personligt och livsbejakande – ett vitaminpiller i form av inredningsdesign.

Läs vår intervju med Beata Heuman här.

Foto: Märta Thisner, Per Ranung, Chris Gloag, Mattias Fredriksson, Ragnar Omarsson, Fanny Lindén, Matilda Westman, Daniel Camerini