Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Årets inredningsaccessoar i ELLE Deco Design Awards 2021: Sofia Tufvasson

08 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Årets inredningsaccessoar 2021 Sofia Tufvasson
Sofia Tufvasson bytte bana och utbildade sig till keramiker. Nu gör hon unika verk och får priset för Drape som Årets inredningsaccessoar av ELLE Decoration 2021.
Annons
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021Brand logo
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Sofia Tufvasson är uppvuxen i Sigtuna, men bor numera på Lidingö där hon också har sin ateljé. Sofia är utbildad grafisk formgivare och har en bakgrund inom reklam och formgivning. Keramiken har alltid funnits som ett intresse och 2015 omskolade hon sig för att arbeta med materialet på heltid. Sofia gör unika, handgjorda verk, som hon bygger, skulpterar och draperar i lera. Det ger verken massor av liv och skapar ett spännande samspel med ljuset.

Årets inredningsaccessoar: Drape av Sofia Tufvasson

Med djup kunskap och stor känsla för materialet lyckas keramikerns varsamma hand skapa rörelse och liv i Årets inredningsaccessoar. Som ett smycke på väggen, enkel men avancerad, hård men mjuk – och med formgivarens karakteristiskt böljande former som förtrollar.

Grattis! Hur känns det?

– Tack, jag är otroligt glad och tacksam. Att få ett sånt här pris är fantastiskt och värmer otroligt mycket som bekräftelse på att hantverket och min konst uppskattas. Berätta om din bakgrund?

ELLE Deco Design Awards 2021 Årets inredningsaccessoar Drape av Sofia Tufvasson
Sofia Tufvasson med sitt verk Drape.

– Jag är uppvuxen i Sigtuna men bor numera på Lidingö där jag också har min ateljé. Jag är utbildad grafisk formgivare och har en bakgrund inom reklam och formgivning. Keramiken har alltid funnits där som ett intresse och 2015 omskolade jag mig för att arbeta med materialet på heltid.

Annons

Berätta om ditt arbete och dina drivkrafter?

– Jag älskar skapande och har aldrig längtat så mycket till måndagar som jag gör nu. I min ateljé skapar jag unika handgjorda verk, jag bygger och skulpterar mina alster. Lera är ett fantastiskt material att jobba med, ett väldigt levande material. Det kräver att man har tålamod och inte har bråttom vilket kan kännas befriande i dagens samhälle där allt ska gå så fort.

ELLE Deco Design Awards 2021 Årets inredningsaccessoar Drape av Sofia Thufvasson
Keramikskulpturen Drape kan både fästas på väggen eller placeras liggande.

– Inspiration får jag först och främst från former, i naturen, arkitektur eller enkla skuggor som uppstår i vardagen som väcker en idé och som jag sedan jobbar vidare med.

– Drivkraften är att jag tycker att det är så otroligt roligt att jobba med lera. I mitt skapande behandlar jag det som ett lätt och böljande material som draperas på olika sätt. Detta ger verken massor av liv och skapar ett spännande samspel med ljuset i rummet eller dagsljuset, som att fånga en rörelse i stunden.

Annons

Största utmaningen och lärdomen från förra året?

– Liksom för många andra har jag drabbats av inställda utställningar och projekt som har blivit uppskjutna. Men trots det har det varit mycket positivt som har hänt och saker fortgår om än i lite saktare mak.

Vilka tendenser ser du inom inredningsvärlden fram över?

– Nya sätt bidrar till nya möjligheter och ser jag till mig själv har jag fått mer tid för skisser och att jobba med nya idéer, den tiden är viktig och det är något som jag kommer ta med mig framöver. Och att förståelse för tiden och kärleken bakom varje unikt verk prioriteras framför slit och släng-produktion.

Foto: Ragnar Omarsson

Annons