Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Årets stjärnskott i ELLE Deco Design Awards 2021: SIRI SVEDBORG

08 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Siri Svedborg är årets stjärnskott i EDDA 2021
Siri Svedborg drömmer om att göra möbler som är tillgängliga för alla. Och gillar struktur, mönster och geometri. ELLE Decoration säger grattis till Årets stjärnskott i EDDA 2021!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021Brand logo
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Siri Svedborg är född och verksam i Stockholm där hon har studerat design- och inredningsarkitektur vid Konstfack. Hon är verksam som möbeldesigner och inredningsarkitekt sedan i juni 2020, då hon tog examen. Genombrottet med fåtöljen Hulda kom på Stockholm Design Week 2020. Hon fascineras av geometri och repetition och inspireras av mönster och strukturer. Framåt vill hon arbete med både möbler och rum.

Årets stjärnskott: Siri Svedborg

Hennes design balanserar på gränsen till det omöjliga när hon utmanar både material och tradition. Årets stjärnskott tar svensk allmoge in i framtiden och visar att det enkla och funktionella varken behöver vara återhållsamt eller tråkigt. Sann snickarglädje som omedelbart fångar betraktaren, i nya former som plötsligt känns självklara.

Grattis! Hur känns det?

– Tusen tack! Det är fantastiskt, så himla kul. Det betyder väldigt mycket för mig som ny designer att få det här priset, kanske extra mycket i dessa tider då det kan vara svårt att etablera sig.

Annons

Berätta om din bakgrund?

– Jag är född och verksam i Stockholm och har studerat design- och inredningsarkitektur sedan 2015. Jag är verksam som möbeldesigner och inredningsarkitekt sedan jag tog examen i juni 2020.

Berätta om ditt arbete och dina drivkrafter?

ELLE Deco Design Awards 2021 Årets stjärnskott Siri Svedborg
Siri Svedborg.

– För mig är möbeldesign mitt uttryckssätt. Jag älskar skalan, tredimensionella objekt nära kroppen. Jag tycker om ganska mycket form, stora drag snarare än detaljer. Samtidigt tänker jag mycket på funktionalitet i kombination med stark form, även om jag ofta i skissarbete börjar med formen. Jag inspireras nog ofta av rum jag har sett när jag gör möbler.

Annons

Största utmaningen och lärdomen från förra året?

– Det var ett ganska tufft år att examineras på. Att lära sig stå på egna ben och etableras i en pandemi är inte de bästa förutsättningarna.

– Det får ta tid! Man kan inte kontrollera exakt över hur framtiden ser ut mitt i en pandemi, så det gäller att arbeta med, och fokusera på, en sak i taget.

­­ Vilka tendenser ser du inom inredningsvärlden fram över?

– Jag tror och hoppas att vi går ifrån enhetligt inredda hem, med väldigt tydlig stil. Kanske mindre ängsligt? Jag hoppas att vi framåt köper möbler och objekt som man skapar relationer till och vågar ha det lite brokigt. Att man väljer möbler efter personliga preferenser och lite mindre efter trender! Jag hoppas att vi kommer ha färre men uttrycksfulla objekt hemma.

Annons