Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Beata Heuman är Årets inredare i ELLE Deco Design Awards 2021

08 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Beata Heuman är årets inredare 2021 i ELLE Deco Design Awards
Årets inredare går till Beata Heuman. Beata driver egen inredningsstudio i London, där hon gör privata inredningar det sjunger om och designar möbler och tyger. Grattis säger vi på ELLE Decoration.
Annons
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021Brand logo
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Beata Heuman är född på en gård utanför Landskrona och flyttade i 20-årsåldern till London. Hon hade tur och hamnade hos inredningsdesignern Nicky Haslam och blev kvar i nio år. Nu är hon sin egen, har gjort sig ett namn i den internationella inredningsvärlden och är aktuell med boken Every Room Should Sing (Rizzoli New York).

Årets inredare: Beata Heuman

Svensk inredningstradition möter London cool och magi uppstår! Med organiska former, naturliga material och oväntade färger och mönster skapar Årets inredare miljöer som väcker fantasin. Inbjudande, personligt och livsbejakande – ett vitaminpiller i form av inredningsdesign.

Grattis! Hur känns det?

Årets inredare ELLE Deco Design Awards 2021 Beata Heuman aktuell med ny bok om inredning

– Stort tack! Det är verkligen en ära och jag är jätteglad. För mig är det särskilt roligt att det är ett svenskt pris, jag är inte så känd hemma i Sverige. Jag har gjort en hel del press utomlands men aldrig i mitt gamla hemland, så det känns extra spännande.

Annons

Berätta om din bakgrund?

– Jag är född och uppvuxen på en gård utanför Landskrona, men efter studenten flyttade jag först till Florens och sedan till London. Jag kom till London 2004 och bor där sedan dess, jag har en man och två små döttrar numera. Jag arbetade först på ett café i fyra veckor och när jag inte stod ut längre började jag på en inredningskurs som visade sig vara helt usel. Men jag hade väldig tur och hamnade efter några månader genom en gemensam vän hos inredningsdesignern Nicky Haslam, jag blev kvar i nio år. Först som assistent och sedan som senior designer. Det var fantastiska år, jag fick ta mycket eget ansvar. Nicky har en skön, befriande, tillåtande, icke-hierakisk och glad attityd. Det tog jag med mig när jag sedan startade egen firma. Nu har jag sju anställda i min inrednings- och designfirma.

Berätta om ditt arbete och dina drivkrafter?

Årets inredare ELLE Deco Design Awards 2021 Beata Heuman aktuell med ny bok om inredning
Boken heter Every Room Should Sing (Rizzoli).

– Från Nicky lärde jag mig hela designprocessen, från inredningar till hur man faktiskt producerar egna tyger och möbler. Jag vill ha roligt, skapa vackra inredningar som vågar ha något som skaver i sig, det får inte vara perfekt. Drivs också av att skapa och sälja min egen design och att få vara chef i ett kreativt företag.

Annons

Största utmaningen och lärdomen från förra året?

– Det har varit ett tufft och lite deppigt år. På det personliga planet har det varit jobbigt med lockdowns, där vi människor avskärmas från varandra och inte kan träffas. På det professionella planet kan jag konstatera att Beata Heuman Studio går bra. Och att vi klarat av distansarbetet med allt vad det innebär. Men så jag tycker också om att navigera i kniviga situationer.

Vilka tendenser ser du inom inredningsvärlden fram över?

– Inredningsvärlden tuffar på och precis som i Sverige har folk här i Storbritannien satsat mer på just heminredning. Vi ser på vår hem med lite nya ögon nu när vi är hemma så mycket. Vi blir mer medvetna om hur mycket man påverkas sin hemmiljö och hur mycket man kan få ut av att ordna det som man vill ha det runt omkring sig. Men det är viktigt att noga tänka igenom vad man vill ha innan man börjar riva ut saker i onödan.

Foto: Simon Brown, Chris Gloag

Annons