Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Gustaf Westman har gjort årets blickfång i ELLE Deco Design Awards 2021

08 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Gustaf Westman är årets blickfång på EDDA 2021
ELLE Decoration säger grattis till arkitekten Gustaf Westman som vinner Årets blickfång i ELLE Deco Design Awards 2021. Med kurvigt formspråk och nytänkande har han tagit oss med storm.
Annons
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021Brand logo
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Gustaf Westman växte upp i den lilla textilorten Dalsjöfors utanför Borås. Efter arkitekturstudier på Chalmers flyttade han till Stockholm för att praktisera på Appell Arkitektkontor. Parallellt med praktiken gjorde han egna interiörprojekt på kvällar och helger. Under hösten 2019 satsade han fullt ut på att designa möbler och visade upp sin första egenproducerade möbel för ett år sedan.

Årets blickfång: Gustaf Westman

Designglädjen och lekfullheten i både färg och form hos Årets blickfång smittar av sig. Lika nytänkande när han förvandlar uttjänta strumpbyxor till stilrena bord som när han skapar nya affärsvägar online, har hans kurviga formspråk hittat hem hos flera av världens mest kräsna trendsättare och tagit våra sociala medie-flöden med storm.

Grattis! Hur känns det?

Tack! Det är en ära, det känns så kul och väldigt överraskande. Jag upplever att jag har gjort saker på ett lite annorlunda sätt som designer och det känns fint att ett erkännande som detta, det var verkligen inget jag hade förväntat mig. Svårt att veta vad det betyder, men för mig personligen ger det mig extremt mycket kraft att fortsätta rita möbler.

Berätta om din bakgrund?

ELLE Decoration Design Awards 2021 Årets blickfång går till Gustaf Westman
Gustaf Westman med spegeln Curve.

Jag är uppväxt i den lilla textilorten Dalsjöfors som ligger strax utanför Borås, är väldigt definierad av den platsen och den kravlösa kreativitet jag hade som barn brukar komma tillbaka när jag åker dit. Efter arkitekturstudierna på Chalmers flyttade jag upp till Stockholm för att praktisera på Appell arkitektkontor. Parallellt med praktiken gjorde jag egna interiörprojekt på kvällar och helger för att bygga på med kunskaper och erfarenheter. Det samlade intrycken från arkitektkontoret och interiörprojekten var att den skalan inte var helt rätt för mig. Genom att plocka ner skalar till möbler lyckades jag hittade mer min grej. Jag började fokusera helt på att bara rita möbler på hösten 2019 och visade upp min första egenproducerade möbel den 12 januari 2020. Sen har det gått fort!

Annons

Berätta om ditt arbete och dina drivkrafter?

Mitt arbete är väldigt skissbaserat i tidiga skeden, sitter mest med papper och penna eller små modeller i lera. I arbetet med att jobba fram nya möbler är relationen med mitt snickeri extremt viktigt, älskar att ta med snickare i designprocessen. När det gäller konstruktion och material är deras erfarenhet värdefull att ta in.

Jag inspireras av allt möjligt. Musik, växter, arkitektur, böcker, konsthistoria etc. Kanske framförallt intressanta personer, personligheter och deras kreativa jobb. Största drivkraften tror jag är känslan att efter många timmar med skissblocken helt plötsligt rita något där allt stämmer. Där färg, form och proportioner lever helt i symbios, det är helt underbart!

Största utmaningen och lärdomen från förra året?

Kvittoredovisning och frakter! Nej, men första gången jag visade upp min Curvy mirror var i januari förra året och det var också då som jag på riktigt började få uppmärksamhet för min design. Jag har egentligen bara haft en karriär under pandemin, så det är väldigt svårt att jämföra men något annat. Självklart har det varit många utmaningar men krävs nog lite eftertanke för att förstå vilka som var unika för just 2020.

Annons

Vilka trender och tendenser ser du inom inredningsvärlden fram över?

– Jag tror att generella trender som alla följer har spelat ut sin roll och kommer i stället att bytas ut mot mer "trendbubblor. Jag har noterat att vi lever i parallella trend-universum, där vi själva väljer i vilken stil vi vill befinna oss i. I och med att sociala medier tar större plats är det lätt att kurera vad man vill se efter smak. På så sätt tror jag alla trender kommer bli både mer personliga, kan hålla längre och vara starkare i sitt uttryck.

Foto: Matilda Westman

Annons