Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Årets destination i ELLE Deco Design Awards 2021: NIEHKU MOUNTAIN VILLA

08 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Niehki mountain villa, årets vinnare i EDDA 2021
Årets destination Niehku Mountain Villa ligger i Riksgränsen och är lika mycket hotell, restaurang som en upplevelse extraordinär. ELLE Decoration säger grattis!
Annons
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021Brand logo
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

I ett gammalt lokstall i hisnande vackra Riskgränsen hittas Niehku Mountain Villa. Ruinen av den runda byggnad som fungerade som garage åt ångloken som i början av 1900-talet trafikerade malmbanan mellan Kiruna och Narvik har integrerats i en ny byggnad. Resultatet är en spännande, naturnära tillflyktsort av högsta internationella kvalitet – en plats att landa på mellan offpiståkning eller fjällvandringsturer. I köket lagas mat av nästan enbart lokala råvaror och menyn varieras efter säsong. Niehku Mountain Villa slog upp dörrarna för första gången i mars 2018.

Årets destination: Niehku Mountain Villa

Ett år präglat av introspektion har väckt vår längtan till naturen och Årets destination lever upp till sitt nordsamiska namn som betyder ”dröm”. Ett hotell och en restaurang i Riksgränsen med en helt unik atmosfär och hög kvalitet, som bjuder in till lika delar avslappnad vila som spännande upplevelser i samklang med den storslagna omgivningen.

Annons

Johan ”Jossi” Lindblom, är delgrundare av Niehku Mountain Villa och hotellansvarig. Han är även internationellt auktoriserad bergsguide och ansvarig för alla aktiviteter i samband med en vistelse på Niehku.

Grattis till priset! Hur känns det?

– Det är så klart jättekul när någon uppmärksammar det vi gör. Just ”årets destination” känns extra kul då Niehku verkligen handlar om helheten, naturupplevelser och äventyr till fjälls på dagarna och trevligt häng med ett gott glas framför brasan och en god middag på kvällen.

Berätta om Niehku Mountain Villas bakgrund! Hur, när och varför startade ni?

ELLE Deco Design Awards 2021 Årets destination är Niekhu Mountain Villa
Personalen på Niehku Mounatin Villa i Riksgränsen.

– Att området Riksgränsen-Kebnekaise håller väldigt hög klass vad gäller offpistskidåkning, topptur, helikopterskidåkning och vandring har varit känt bland entusiaster länge. Lägger man sedan till det norska fjordlandskapet som sträcker sig hela vägen ut till Lofoten så har man något som är unikt även med ett kräset internationellt perspektiv. Däremot så har alternativen för besökare med lite krav på att även boende och mat håller en viss nivå inte riktigt levt upp till omgivningarna. Själva lodgen består delvis av en gammal ruin som i sig har en spännande historia.

Annons

Malmbanan mellan Kiruna och Narvik, som invigdes 1903 och som byggdes för att transportera järnmalmen från LKAB:s gruvor i Malmfälten till en isfri Atlanthamn, trafikerades från starten av ånglok. Niehku Mountain Villa var från början ett lokstall, en rund byggnad som fungerade som ett slags garage för loken, detta togs ur bruk när sträckan blev världens första elektrifierade järnväg 1923. Ruinen har integrerats i den nya byggnaden, vår vinkällare är bland annat en gammal smörjgrop för just ånglok.

EDDA 2021: Niehku Mountain Villa är årets destination
Magi vid Riksgränsen. Niehku Mountain Villa.

– Niehku betyder dröm på samiska, tanken var att skapa vår dröm, ett ställe med en avslappnad känsla utan att för det tumma på kvalitet och servicenivå. Vi vill att gästen helt ska kunna koppla av och njuta av sin vistelse, känna sig omhändertagen och sedd. Vad gäller maten är ambitionen att bjuda på det bästa fjällen, Atlanthavet och skogarna har att erbjuda, menyn består i princip endast av lokala råvaror och varieras med årstiderna. Vinkällaren är fylld med noga utvalda viner, sådant som vi själva gillar och med gedigna historier från vingårdarna.

Annons

– Personalen på Niehku är alla entusiastiska skidåkare och friluftsmänniskor och de flesta av våra bergsguider har jobbat tillsammans över hela världen i många år, lite familj kan man säga. Det märks också på våra gäster, trots att vi endast har varit öppna i tre år har vi en ganska stor återkommande andel. Man kommer upp en sväng på vintern med kompisgänget, tar med familjen på sommarvandring och företaget åker upp på ett möte i fjällmiljö på hösten. Alla delägare och grundare är inbitna skid- och friluftsfolk.

– Som många bra idéer började det med goda viner och en trevlig middag efter en bra dags skidåkning, under midnattssolen i maj 2012. Niehku Mountain Villa slog upp dörrarna för första gången i mars 2018.

Förra året var ett speciellt år – den största utmaningen?

– Att inte veta vad som skulle hända från ena dagen till den andra. Förutsättningarna ändrades hela tiden.

Och den främsta lärdomen, vad tar du med dig?

Annons

– Att aldrig ge upp, ständigt försöka hitta lösningar och att ha en produkt man är trygg med, då tror jag det blir enklare.

Vad tror du ligger bakom det ökade intresset för naturen, fjällen och friluftslivet?

– Det händer något i kroppen när man vistas i storslagen natur, kanske just fått ett galet bra lössnöåk, eller kommit upp till den där bergsryggen för att se nästa dalgång öppna sig. Man mår bra på riktigt helt enkelt. Jag tror att de allra flesta har någon slags längtan tillbaka till tiden innan digitalisering och rymdresor, om än för en del kanske bara en långhelg då och då.

Vilka trender och tendenser ser du inom resebranschen framåt?

– Jag ser helt klart att det unika och småskaliga vinner mark. Kvaliteten på det man upplever blir viktigare än längden på resan. I somras hade vi många svenska gäster som åkt på vandringsresor över hela världen, de var alla betagna av hur storslaget Lapplandsfjällen är och undrade uppriktigt varför de aldrig upptäckt sitt eget land tidigare. Internationellt ser vi också att intresset för arktiska miljöer växer, då kan man välja att besöka Grönland, norra Alaska eller oss på Niehku Mountain Villa.

Foto: Mattias Fredriksson

Annons