Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Paola Bjäringer är Årets inspiratör i ELLE Deco Design Awards 2021

08 feb, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Paola Bjäringer är årets inspiratör i EDDA 2021
ELLE Decoration ger priset som Årets inspiratör till Paola Bjäringer som visar oss bredden och spetsen i den svenska samtidsformgivningen med sitt projekt Misschiefs. Grattis!
Annons
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021Brand logo
Alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Paola Bjäringer har examen i genusvetenskap, journalistik och sociologi. Hon växte upp i Paris, där hon 2009 öppnade Gallerie Slott, med inriktning på samtidsdesign i skärningspunkten mot konst. Misschiefs är hennes senaste projekt. Det började som en produktion av unika konst- och designobjekt – allt var till salu – av tio svenska kvinnliga konstnärer och designer, alla utvalda för sitt punkiga arbetssätt i gränslandet mellan konst, design och hantverk. Samlingen presenterades som en utställning i Stockholm i samband med Stockholm Design Week 2020. Målet är att demokratisera och tillgängliggöra samtidsdesign och -konst i Stockholm, och sätta kvinnliga formgivare och konstnärer i förgrunden.

Årets inspiratör: Misschiefs av Paola Bjäringer

Hennes sällsynta driv, stora kontaktnät och jävlar anamma injicerar ny energi i den svenska designvärlden. Genom att samla tio banbrytande kvinnliga designer, verksamma i gränslandet mellan formgivning, hantverk och konst, visar Årets inspiratör både bredden och spetsen inom den svenska samtidsformgivningen. Allt med en rejäl dos punk!

Annons

Grattis! Hur känns det?

Vilken överraskning! Jag känner mig så hedrad. Det här priset betyder jättemycket efter allt hårt arbete med Misschiefs både för mig och de fantastiska konstnärerna som är med i projektet. Vilken enorm uppmuntran att fortsätta striden för större synlighet och representation av icke binära och kvinno konstnärer som bryter mot normerna!

Berätta om din bakgrund?

ELLE Deco Design Awards 2021 Årets inspiratör Paola Bjäringer MIsschiefs
Paola Bjäringer.

Jag har examen i genusvetenskap, journalistik och sociologi. Jag växte upp i Paris, men flyttade till Stockholm med man och barn 2016. 2009 öppnade jag Gallerie Slott i Paris, ett galleri med inriktning mot samtidsdesign i skärningspunkten med konst. Misschiefs är mitt senaste projekt. Det började som en produktion unika konst- och designobjekt av tio svenska kvinnliga konstnärer och designers, utvalda för sitt punkiga arbetssätt i gränslandet mellan konst, design och hantverk. Samlingen presenterades som en utställning i Stockholm i samband med designveckan 2020. Ett av målen med Misschiefs är att demokratisera och tillgängliggöra samtidskonsten i Stockholm, och sätta kvinnliga konstnärer i förgrunden.

Annons

Berätta om ditt arbete och dina drivkrafter?

– Mitt jobb som grundare av Misschiefs går ut på att arrangera, planera och producera ett ständigt skiftande program av utställningar, performanceverk och gäst-takeovers i vår lokal. Fokus ligger på att förnya samtidskonstens tillgänglighet mitt i krisen som har drabbat konst- och kulturlivet väldigt hårt. Jag är väldigt mån om att välja ut konstnärer och visa deras arbete på bästa möjliga sätt för att främja jämställdhet och mångfald. Mitt mål är att experimentera fram nya sätt att se och uppleva konst genom den kvinnliga blicken.

– Min inspiration kommer från människor som strävar efter att hitta nya sätt att tänka och göra saker! Konst är inte en lyx utan en nödvändighet! Att bygga nya broar mellan olika aktörer inom kulturindustrin är nyckeln för att reformera konstbranschens framtid.

Största utmaningen och lärdomen från förra året?

Den största utmaningen för mig 2020 var att göra något för att hjälpa andra i en chockartad situation. Hur skulle jag hitta en lokalt förankrad lösning för att konst, konstnärer och kultur skulle ha möjlighet att fortsätta ge näring åt vardagslivet? Hur kan man motarbeta tystnaden, rädslan, isolationen och den plötsliga bristen på möjlighet att röra sig fritt?

ELLE Deco Design awards 2021 Årets inspiratör Paola Bjäringer Misschiefs
Åsa Jungnelius deltog i utställningen Misschiefs som gjorde succé på designveckan 2020.

Den största lärdomen i detta utmanande år har varit att nå ut till andra och vårda våra mellanmänskliga relationer. I och med att vi alla har tvingats in i individualism och isolering har en återgång till en mänskligare filosofi, i alla delar av livet, blivit en nyckelstrategi för att påverka både samtiden och framtiden. Pandemin har lärt mig att vi inte är någonting utan varandra. Vi är starkare tillsammans. Globalisering är ett fantastiskt verktyg men källan till framsteg finns hos människor.

Annons

Vilka tendenser ser du inom inredningsvärlden fram över?

Punk är den nya vägen, inte bara som ytlig fashionabel come-back utan som ett positivt sätt att förhålla sig till omvärlden. Vi kommer se fler och fler unga, smarta och starka kvinnor, från Greta Thunberg till Amanda Gorman, som tar täten och klart och tydligt förklarar för världen vad som har gått fel och hur vi kan göra bättre ifrån oss. 2021 är året då vi bestämt säger nej till bullshit.

Foto: Daniel Camerini

Annons